'Ο ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΝ ΔΟΞΗ' Χορωδία ΡΩΜΑΝΟΣ ΜΕΛΩΔΟΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ - χοράρχης ΑΝΤ.ΜΠΕΛΟΥΣΗΣ

preview_player
Показать описание
"Ο καθήμενος εν δόξη" παλαιά ηχογράφηση από την χορωδία Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ υπό την διεύθυνση Αντ. Μπελούση. Από δίσκο βινυλίου εκδόσεως της Αδελφότητας Θεολόγων: "ΖΩΗ".
***Ελεύθερη ερμηνεία των νοημάτων χωρίς να διεκδικώ το "αλάθητο": Αυτός που κάθεται στο Θρόνο της Θεότητας μέσα στην ανυπέρβλητη Δόξα Του, ο Θεός, ήρθε στη Γη ως άνθρωπος, ο Ιησούς Χριστός ο αληθινός Θεός, ήρθε μέσα σε ένα πανάλαφρο σύννεφο (ίσως ως "εν νεφέλη κούφη", εννοεί την παναγία Μητέρα Του, "ο αχώρητος παντί πώς εχωρήθη εν γαστρί") και με την αμόλυντη παλάμη Του διέσωσε από την αμαρτία και τον εξ αυτής θάνατο, όσους πιστεύουν σε Αυτόν, στον Ιησού Χριστό και κραυγάζουν: Δόξα Σοι Χριστέ, Δόξα Χριστέ στη Θεία σου Δύναμη.
Η λέξη "υπέρθεος" με τη στενή φιλολογική έννοια σημαίνει "αυτός, ο Θεός, που είναι ανώτερος από όλους τους θεούς". Δογματικώς εν απολύτω εννοία θα έλεγε κάποιος ότι είναι αδόκιμη λέξη. Για κάποιον πιστό Χριστιανό της σύγχρονης Ελλάδας η επιτυχέστερη εννοιολογική απόδοση, στον συγκεκριμένο ύμνο, της λέξης "υπέρθεος" για τον Κύριο, θεωρώ πως είναι "ο αληθινός Θεός". Βέβαια σε εποχές προ Χριστού αλλά και μετά Χριστόν, όταν πολλοί λαοί και άνθρωποι πίστευαν στην πολυθεΐα, όπως πολυθεϊστές ήσαν πριν να πιστέψουν στον Χριστό και οι εξ εθνών Χριστιανοί, χρησιμοποιείται συμβατικά αυτό το νόημα ή αυτή η λέξη. Ο Απόστολος Παύλος, λόγου χάριν, στην Αθήνα μίλησε με αγάπη στους αρχαίους Έλληνες Αθηναίους που από περιέργεια τον προσκάλεσαν να τους εξηγήσει τί πιστεύει και... τους είπε: Είδα ότι όλη η πόλη είναι "κατείδωλος", αλλά επίσης είδα ότι έχετε βωμό και για τον άγνωστο Θεό. Αυτόν τον άγνωστο σε εσάς Θεό, που δημιούργησε τον ουρανό και τη Γη, αυτόν τον άγνωστο σε εσάς θεό κηρύσσω και με τον τρόπο αυτό, χάριν του "ίνα μίαν ψυχήν κερδίσω" ευθαρσώς και δημοσίως ομολόγησε και εκήρυξε την Πίστη στον Ιησού Χριστό και στην Ανάστασή Του. Και πίστεψαν στον Χριστό πολλοί αρχαίοι Έλληνες της Αθήνας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της συνελεύσεως του Αρείου Πάγου ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης και η Δάμαρις η Αθηναία. Και ασφαλώς και Εβραίοι της εκεί παροικίας και Ρωμαίοι κι άλλων εθνικοτήτων. Χρησιμοποίησε λοιπόν ο Απ. Παύλος συμβατικά εκεί που έπρεπε την λέξη "υπέρθεος". Και δεν το αποπήραν οι αρχαίοι Έλληνες Αθηναίοι, δεν τον πετροβόλησαν, δεν τον φυλάκισαν, δεν τον συκοφάντησαν, όπως είχε συμβεί σε αρκετές άλλες πόλεις. Οι Αθηναίοι τον κάλεσαν μάλιστα ως επίσημο ομιλητή στη Δημόσια Συνέλευσή τους, αρκετοί πίστεψαν, οι υπόλοιποι που δεν πίστεψαν του είπαν με ευγένεια "θα σε ξανακούσουμε" και είναι βέβαιο ότι πολλοί εκ της πρώτης ακροάσεως δεν είχαν καταλάβει και πολλά (νόμισαν ότι κηρύσσει τον θεό Ιησού και τη θεά ...Ανάσταση!!!, αφού είχαν συνηθίσει σε ζευγάρια θεών). Μια παραπλήσια συμβατική χρήση του όρου, νοηματικά, είναι η εξής: "Τίς θεός μέγας ως ο Θεός ημών;".
***Δεν έχω τα πνευματικά δικαιώματα ήχου και εικόνων του βίντεο. Δεν έχω κανένα οικονομικό κέρδος ή υλικό όφελος από τα βίντεο του καναλιού που αναρτώνται με την πρόθεση να πληρούν τους όρους του youtube και της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων και εύλογης χρήσης της μουσικής και με πάγια εξουσιοδότηση προς το youtube να αφαιρέσει χωρίς προειδοποίησή μου οποιοδήποτε βιντεάκι του καναλιού για το οποίο τυχόν θα προκύψει και το ελάχιστο πρόβλημα περί πνευματικών δικαιωμάτων και εύλογης χρήσης της μουσικής.
*Για το βιντεάκι χρησιμοποίησα το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο shotcut αφού πρώτα είχα επεξεργαστεί τις εικόνες με το κείμενο.
Ευχαριστώ.
Γιάνννης.
Рекомендации по теме