Cancer Pulmonar: Investigatii si Simptome

preview_player
Показать описание

Cancerul pulmonar pe înțelesul pacientului

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, lansează un proiect de educație medicală pentru persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar.
Materialul este prezentat într-o formă animată, prietenoasă și cu informații pe înțelesul pacienților: care sunt principalele simptome care ar trebui să îngrijoreze, când ar trebui să meargă pacientul la medic, ce investigații sunt recomandate, care este tratamentul și ce surse de informare suplimentare pot ajuta.

În România, cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate în rândul pacienților cu cancer. În țara noastră, acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent la femei, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).

Fiecare dintre semnele de mai jos este un motiv solid pentru a merge imediat la medicul de familie, apoi la medicul specialist pneumolog.

*Tuse cu sânge. În termeni medicali se numește hemoptizie, adică eliminarea de sânge din căile aeriene în urma tusei, prin expectorație.
*Tuse persistentă, care nu trece. Nu o pune pe seama fumatului sau a unei sensibilități oarecare. *Nu este normal să nu poți scăpa de tuse vreme de mai multe săptămâni sau luni!
*Infecții pulmonare care se repetă.
*Oboseală accentuată.
*Durere persistentă în piept, care se agravează când inspiri sau expiri profund, când râzi sau când strănuți.
*Dificultăți în respirație.
*Scădere importantă în greutate fără motiv.
*Pierderea poftei de mâncare.
*Modificarea vocii.
*Dificultate la înghițit.
*Dureri de oase și articulații.

Desigur, modificările radiologice pulmonare sunt un alt semnal de alarmă.

DE CE INVESTIGAȚII AI NEVOIE:

Analizele îți vor fi recomandate de medicul specialist, dar ca să-ți faci o idee, este vorba de:

*un examen clinic (palpare, ascultare cu urechea sau cu stetoscopul, inspectarea toracelui etc.)
*diverse analize de sânge
*spirometrie, care măsoară capacitatea pulmonară
*examene imagistice, de la radiografia toracică la tomografie computerizată, RMN sau PET-CT
*îți pot fi recomandate și alte analize precum EKG-ul, scintigrafia osoasă (în caz de suspiciuni de metastaze), examenul histopatologic (examinarea la microscop a celulelor tumorale) și multe alte investigații, care diferă de la caz la caz.

ÎN CE CONSTĂ TRATAMENTUL:

De obicei, tratamentul cancerului pulmonar combină mai multe terapii, în funcție de stadiul bolii, de caracteristicile tumorii, de condiția clinică și de opțiunile pacientului.

Dacă vorbim de o formă de cancer operabilă, atunci primul pas este intervenția chirurgicală. După operație, ai mai multe variante, din care medicul o va alege, cu acordul tău, pe cea mai potrivită:

1. chimioterapie/terapie biologică cu anticorpi monoclonali
2. radioterapie
3. o combinație de chimioterapie și radioterapie

Dacă este vorba de un cancer inoperabil, atunci tratamentul este sistemic (terapie țintită, imunoterapie, chimioterapie și eventual radioterapie).

Ce trebuie să știi este că radioterapia și intervenția chirurgicală acționează local, în vreme ce chimioterapia, terapia biologică sau imunoterapia se încadrează în categoria terapia sistemică, adică acționează în tot corpul.

MONITORIZAREA TREBUIE SĂ FIE PERMANENTĂ

Dacă ai fost diagnosticat cu cancer pulmonar sau îngrijești un pacient cu acest diagnostic, ține minte că efectele secundare care apar în urma tratamentului sunt variate și diferă ca intensitate. Ele trebuie discutate în detaliu cu medicul curant. După încheierea tratamentului, va trebui să păstrezi legătura cu medicul tău pentru a ține sub control posibilele complicații ale tratamentului și pentru a detecta din timp o eventuală reapariție tumorală.

Foarte important este ca pacientul să discute deschis cu cei apropiați despre boala lui, despre temerile pe care le are, despre pașii care trebuie făcuți pentru vindecare. Suportul familiei este esențial, dar de multe ori este util să apelezi și la ajutorul unui psiholog, care te va ajuta să găsești resursele interioare necesare pentru a accepta boala și a o învinge.

---

Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Daca v-a placut acest video, nu uitati sa va abonati si sa apasati pe clopotel pentru notificari:

Pacientul
Автор

Imi place episodul
Când respiri, simți că trăiești
Vă salut, cu respect!

nelupetrescu