Demirkırat Belgeseli 10. Bölüm | İdam | 32.Gün Arşivi

preview_player
Показать описание
Yolun sonuna geldik. 9 bölüm boyunca bir demokrasinin kuruluş öyküsünü anlattık sizlere... Tek partili bir rejimin yıkılışına tanık olduk. Milli şefliğin yok oluşuna tanıklık ettik. İlk serbest genel seçimlerin yapılışını, demokrasinin sancılar içinde yetiştirilmesini birlikte yaşadık. Ve nihayet yeni bir iktidarın doğuşunu, yükselişini ve çöküşünü anlattık sizlere.

Sonunda vardığımız yer, bir askeri müdahale oldu.

Gerekçeleri ne olursa olsun ihtilal fırtınası bir kez esmişti. Şimdi 27 Mayıs sabahı iktidara el koyan subaylara düşen, o fırtınayı dizginlemekti. Ama olmadı. Fırtına bir süre sonra ihtilalcileri de önüne katıp sürüklemeye başladı. Tarihi senaryo tekrarlandı. İhtilal, çocuklarının bir bölümünü yedi. İhtilal artık kendi dilinden konuşuyordu...

► Ayrıcalıklardan Yararlanmak İçin Kanala Üye Olun:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

demirkırat türk tv tarihinin en iyi belgesel serisi olabilir. 1 dakika bile gözümü kırpmadan büyük bir keyifle izledim. yakın tarihimizi anlatan böyle yapımlara hep ihtiyacımız var. mehmet ali birand büyük bir gazeteciydi gerçekten. bu bölümün son 8 dakikası çok hüzünlüydü.

TheSanlikartal
Автор

Bu belgeseli 10 bölüm bitiren arkadaşlar
Bu ülkenin aydınlık yüzüsünüz

oguzhantasdemir
Автор

Birand bize böyle bir eser bırakmıssin seni hayattayken beğenmezdik oysa artık gazetecilik mesleği yok meğer sen ne büyük adammışsin

byztbyzt
Автор

Hepimizin siyasi görüşleri, ideolojileri farklı olsa da darağacına giden bir yolda hüzünleniyoruz. Yaptıklarını, söylediklerini göz ardı edebiliyoruz. 8 bölümdür hoşlanmadığımız Menderes için de bu geçerli. Her ne olursa olsun seçimle gelen seçimle gitmeliydi. Bu ülke bir başbakanını astı ve tarihin utanç sayfalarında yerini aldı.

duygukarakus
Автор

Netflixteki 20 saniyelik introyu atlayan ben 1.3 dakikalik bu muhtesem muzigi ve hic degismeyen o demokrasi tanimini dinlemekten kendimi alamadim. Belgeselcilikte ve gazetecilikte ogrenip de unuttugumuz ne kadar cok sey var.

fatmacincin
Автор

Madanoglu strikes for one last time:
15:09 Türkeş ve “yor” enflasyonu
20:37 Oha süper fikir Gürsel Paşam
21:18 Tik, tuk, dik, dık. Yeter dedik..
47:46 Aman dikkat Madanoğlu

grimbeornn
Автор

Uğur Mumcuyu gördüğümde içimi bir yandan sevinç bir yandan hüzün bastı. mekanın cennet olsun.

ceyda
Автор

önceki bölümlerde idamları isteyen kesin madanoğlu olur demiştim, meğer konuya en uzak adammış. daha mahkemeler sürerken istifa edip gitmiş. elindeki güç başkasında olsa kendi diktatörlüğünü kurardı. gerçekten ilkeli ve cesur bi adammış.

uefekent
Автор

Bu İstiklal savaşına katılan insanlar cidden çok tuhaf ne ölümden ne idamdan hiç bir şeyden korkmuyorlar.

ENGOOOOO
Автор

Mehmet Ali birandın dediği gibi böyle bitmemeliydi böyle olmamalıydı tarihin gelmiş geçmiş en iyi belgeseli için teşekkürler birant

harunylmazturk
Автор

Lise, unıversite ve simdi de Korona günleriyle beraber 3. defa ızlemıs oluyorum.
Tesekkurler Mehmet Ali Birand

rukencetin
Автор

Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ne çok söylenecek şey var aslında. Fakat Birand ın da söylediği gibi" Böyle bitmemeliydi"

sedattades
Автор

Bu olayları ve kişilerin katkılarınu bilmezden önce Alparsan Türkeş'i sever ve takdir ederdim, hatta mezar ziyaretinde bile bulunmuştum. Ancak bu idam yolunda üstlendiği misyondan ötürü ve anti demokratik tutumları beni ondan buz gibi soğuttu. Belki liderlik ettiği süreç o üç siyasiyi idama götürmüştü.
Burada bir parantez de İsmet İnönü'ye açmak isterim. Bugünün siyasi kirliliğiyla kafamıza sokulmak istenen hatta yaşı küçükler için kafalarına sokulan İnönü'yü öcü gibi gösterme ne acıdır ki gerçeği sansür ediyor. Ancak Milli Şef'in iktidarı ağır olarak kaybettiği partinin liderinin son ana kadar ölüm fermanının yırtılmasına uğraş vermesi oldukça taktire şayandır.

BBC kalitesindeki belgesel için de Mehmet Ali Birand'a teşekkür borcumuz var.

salihklc
Автор

Hiç küskün değilim hiçbir dargınlık duymuyorum derken m.ali birand'ın sesinin titremesi. Boğazım düğümlendi

ahmetyigit
Автор

O kadar hüzünlü ki Menderesin yüzündeki o yorgun, çaresiz ifade. Nasıl dayanmış kalpleri buna. Çok üzücü

monicageller
Автор

Bu belgesel 1991 mayıs ve temmuz ayları arasında TRT'de yayınlanmıştı ve bence üç açıdan tebriği hak ediyor:
1- 12 eylül askeri vesayetinin halen sürdüğü 90'ların başında hem de devlet televizyonunda böylesi bir belgeseli yayınlamak sıkar (Nitekim Birand ve ekibi bu belgesel yüzünden askerlerin eleştirilerine ve tazminat davalarına maruz kalmışlardı).
2- Mümkün olduğu ölçüde objektif bir belgesel yapılmaya çalışılmış. Yeri geldiğinde Menderes, yeri geldiğinde İnönü, yeri geldiğinde asker tenkit edilmiş. Gerçi Demokrat Parti'nin bazı yanlışlarına değinilmemiş, halkevlerinin kapatılması, Geyikli, Çanakkale, Yeşilhisar olayları gibi birtakım kilometre taşları es geçilmiş, üstelik 6-7 eylül olayları gibi hadiseler göstermelik anlatılıp geçiştirilmiş ama yine de birinci maddede belirttiğim konjonktürü düşünürsek bu kadarı da yeterli.
3- Fahir Atakoğlu'nun olaylara cuk diye oturan müzikleri mükemmel. Hele son bölümdeki müziklerde insan kendisini adeta darağacına gidecekmiş gibi gerilim içinde hissediyor.

hukuk
Автор

Atatürk'ün çok önemli bulduğu ve kesin bir karar olarak düşündüğü "Askeriyenin politikadan ayrılması" kararının ne kadar doğru olduğunu burada görüyoruz aslında. Askeriye politikanın içine ne kadar girerse bir o kadar da hem kendisine hem de ülkeye zarar veriyor. Darbe doğruydu veya yanlıştı bunu tartışabilirsiniz ama askeriyenin politikanın içine girmesini tartışmak ahmaklık olur.

batuhancetin
Автор

Biranda Fatiha okudum sırf şu belgeselin hayrına.ellerine sağlık müthiş bir belgesel.

yakuptacgun
Автор

İnsanin gözü doluyor 😔 Allah ölmüşlerin hepsine rahmet eylesin... 3.kez izlediğim halde yine de etkisi altında kalıyor. Emeğine sağlık M.A.Birand

seyfiarslan
Автор

Mekanın cennet olsun Birand 🙏
İzlerken içinden şu geçmeyen var mı :
" ah benim canım ülkem"

mehmetpolatsacekimi
visit shbcf.ru