Γ. Προξενείο της Ελλάδας: Β.Γ.Γαβριλάκης & Β.Α Καραγιάννη, 'Διασώζοντας την Ιερή μας Παρακαταθήκη'

preview_player
Показать описание
«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»
Β΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021
28 Δεκεμβρίου 2021

Βιντεο: Β.Γ.Γαβριλάκης
Μονταζ: Β.Γ.Γαβριλάκης
Κειμενα: Β.Α.Καραγιάννη
Αφήγηση: Β.Γ.Γαβριλάκης &
Β.Α Καραγιάννη

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Sismanoglio Megaro YouTube Chanel :

Βενιζέλος Γ. Γαβριλάκης :
Ο Βενιζέλος Γ. Γαβριλάκης γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε συντήρηση ιστορικών κειμηλίων, έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στο Άγιο Όρος. Διεύρυνε την εκπαίδευσή του με την μαθητεία του στην ‘’Συντήρηση Ελαιογραφιών’’ και την ‘’Επιχρύσωση και στίλβωση έργων τέχνης’’ στην Ιταλική Σχολή Συντήρησης ‘’Palazzo Spinelli’’ καθώς και με την συμμετοτοχή του σε επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα, Αμερική, Ευρώπη και Τουρκία. Συντηρεί ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια, όπως βυζαντινές Εικόνες, παλαιά επίχρυσα ξυλόγλυπτα και Εικονοστάσια Ναών, μαρμάρινα μνημεία, μέχρι αρχαιότητες, αιγυπτιακά πορτρέτα - Φαγιούμ, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ. σε Ελλάδα, Τουρκία και αλλού ανα τον κόσμο. Εργάστηκε επίσης ως εκπαιδευτής και επόπτης εργασιών συντήρησης μουσείων και πολλών εργαστηρίων. Το 2012 ιδρύει μαζί με τη σύζυγό του Βαΐα Α. Καραγίαννη το Εργαστήριο Συντήρησης VENIS STUDIOS το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα in situ στις εκκλησίες της Πόλης, την Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γκαλερί και ιδιώτες. Στόχος του αποτελεί η εμβάθυνση στη σχέση της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της Ιερής μας Παρακαταθήκης με την ορθά επιστημονικά εφαρμοζόμενη συντήρηση και τον δέοντα σεβασμό στα κειμήλια.

Βαΐα Α. Καραγιάννη :
Η Βαΐα Καραγιάννη γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1984. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορα δικηγορικά γραφεία της Θεσσαλονίκης. Από το 2012 με τον σύζυγό της Βενιζέλο Γ. Γαβριλάκη ίδρυσαν την ‘’Ιερή Παρακαταθήκη’’ στην Κωνσταντινούπολη. Το 2014 μετακομίζουν, πλέον, μόνιμα στην Πόλη και η ίδια αποτελεί τη βασική βοηθό του στη συντήρηση και διαχειρίστρια του εργαστηρίου. Έχει συμμετάσχει στη συντήρηση σημαντικών ιστορικών κειμηλίων και Εικόνων. Έχει αποτελέσει την συντάκτρια των άρθρων προς δημοσίευση σε περιοδικά, εφημερίδες και συνέδρια, καθώς επίσης των επιστημονικών μελετών και ιστολογίων του εργαστηρίου.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ διαφωτιστική, σαφής και πλήρης παρουσίαση. Συγχαρητήρια, Βένη.

christosplousios
Автор

Θέλει μεράκι, θέλει πάθος, θέλει αφοσίωση, θέλει κατάθεση ψυχής για να γίνεις ο ενδιάμεσος που θα επικοινωνήσει ατόφια κι αναλλοίωτη την μορφή ενός έργου, όπως το οραματίστηκε, το απέδωσε και του έδωσε κάποτε πνοή ζωής ο αρχικός του δημιουργός κι απαιτεί συνάμα έναν διαρκή και μυστηριακό διάλογο μαζι του ώστε να αφαιρεθεί η σκουριά και να σβήσουν τα ίχνη του χρόνου που έθαψαν από κάτω τους την αρχική εικόνα κι αυτή να νεκραναστηθεί στην πρώτη της μορφή, λες και δεν πέρασε ούτε μια ημέρα από την γέννηση και την δημιουργία της.
Ο κύριος Βενιζέλος Γαβριλάκης και η σύζυγός του κυρία Βάϊα Καραγιάννη, χαρακτηρίζονται πράγματι από αυτήν την ευαισθησία και διακριτικότητα, που εκμηδενίζει κάθε είδους ματαιοδοξία κραυγαλέας ανάδειξης της προσωπικής τους παρεμβολής, ενόσω με χαρακτηριστική λεπτότητα, ανεπιτήδευτη σεμνότητα, απίστευτη υπομονή κι απαράμιλλη τεχνογνωσία, διαγραφουν σημάδια φθοράς κι ευσυνείδητα επαναφέρουν τα κειμήλια της ιστορικής μας κληρονομιάς στην πρωτότυπη τους έκδοση, δίνοντας σε εμάς την ανεκτίμητη ψευδαίσθηση πως ουδέποτε απαιτήθηκε κάποιο είδος συντήρησης τους και σε αυτά την δυνατότητα να συνεχίσουν, από το χθες στο σήμερα κι από το σήμερα στο αύριο, .την μακραίωνη πορεία τους στον χρόνο.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ για το έργο διάσωσης που επιτελείτε μέσω της Ιεράς Παρακαταθήκης η οποία αυτοδικαίως έχει αναδειχθεί στους κορυφαίους παγκοσμίως πυλώνες του είδους και σε άγρυπνο θεματοφύλακα.της πανανθρώπινης πολιτιστικής μας κληρονομιάς !

mariloupapa