TEKNİK | Şanzıman yağı ne zaman değişmeli? | Yanlış yağ kullanılırsa ne olur?

preview_player
Показать описание
Otomobiller ile ilgili birçok kişi motor yağları konusunda iyi kötü bir bilgiye sahip olsa da, şanzıman yağları ciddi şekilde kafa karışıklığına neden olabiliyor. Hatta bazı otomobil servis ve tamirhanelerde "Şanzıman yağı ömürlüktür", "Şanzıman yağının değişmesine gerek yoktur" gibi bazı düşünceler sarf edilmektedir. İşte bu yazı ve videomuzda; “Şanzıman yağı ne zaman değiştirilmelidir?”, “Hangi şanzıman tipinde hangi yağ kullanılmalıdır?”, “Şanzıman yağı motor yağı olarak kullanılır mı? (ya da tersi)” sorularını cevaplayacağız.

İlk olarak şunu belirtelim; şanzıman yağı ve motor yağı farklı özelliklere ve amaçlara sahip makine yağlarıdır. İçten yanmalı motor ve şanzımanın yapısını incelediğimiz zaman, bambaşka çalışma karakterine ve şartlarına sahip iki farklı makine ile karşılaşırız.

İçten yanmalı motorlarda, silindirler içerisinde yanmanın gerçekleşmesi için hava gereklidir. Hava sürekli olarak motor içerisine filtre edilerek alınır. Silindirler ve onunla içerisinde çalışan piston ve segmanlar motor yağı ile yağlanır. Bu sayede metalin metale sürtmesi büyük oranda engellenir. Ayrıca eksantrik ve krank milinin üzerinde çalıştığı yataklar da bu şekilde yağlanır. Benzer şekilde turbo emişli motorlarda, turbo içindeki pervaneler de (Türbin ve kompresör) aynı motor yağı ile yağlanır.

Motor yağının amacı ise; metal ile metal arasındaki sürtünmeyi azaltmak ve dolayısı ile soğutmayı sağlamaktır. Yani motor sadece soğutma sistemi ile değil, motor yağı ile de soğutulur. Tüm bunların yanında bir önemli görevi de; dışa açık bir sistem olan içten yanmalı motorun mümkün mertebe temiz kalmasını sağlamaktır. Mikro partiküller yağ sayesinde sürtünen kısımlardan uzaklaştırılır.

İçten yanmalı motorlar, her ne kadar kapalı bir sistem gibi görünse de, aslında havaya muhtaçtır. Yanma için gereken ve dışarıdan emilen hava ne kadar iyi filtre edilirse edilsin, içerisinde motora emilen ve zarar verme potansiyeli olan partiküller de yer alır. Bu nedenle de motor yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle 5.000km ile 30.000km aralığında arasında özelliğini kaybeder. Tabi bunda çok yüksek sıcaklıklarda ve yanma işlemi ile neredeyse iç içe çalışmasının da etkisi vardır. Zaten renginin siyaha dönmesi de esas olarak yanma sonucu oluşan kurum nedeniyledir.

Şanzıman yağının amacı ise; motor yağındakine benzer bir şekilde sürtünmeyi azaltmak ve soğumayı sağlamak olsa da, esas olarak dişliler arasında düzgün geçişi sağlamak ve hareket aktarımını en az kayıpla yapmaktır. Ayrıca sağladığı pürüzsüz çalışma karakteri, gürültü seviyesinin de düşmesine yardımcı olur.

Bu video TOTAL Madeni Yağları katkılarıyla hazırlanmıştır.

Yazının tamamı için aşağıdaki linke tıklayınız.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Şimdi mecbur değiştireceğiz artık yağı. Cehalet mutluluktu be Ethem abi.

againangry
Автор

2 senedir milleti ikna etmeye çalışıyorum, ustasından tut teknik servisine, özellikle de akrabalar, ısrar ediyorlar şanzıman yağı ömürlüktür. Yahu değildir, sıvıdır sonuçta, değişmesi gerekir. Çok teşekkürler Etem Abi.

azyinc
Автор

Aracım 336.000 km de Mercedes e 200 otomatik şanzıman. Ben şanzıman yağını 60.000 km de bir degistirtiyorum. Aracın şanzımanı şimdiye kadar herhangi bir tamir görmedi ve vites geçişleri hissedilmeyecek kadar narin ve hassas. Yağ değişmeyecek diyen usta işten anlamiyordur.

emrekoyuncu
Автор

Avrupada arabalara biçilen ömür konusunu da ayrıca incelemek gerekir bence. Avrupa'da 100bin km 8 yaş bir otomobil ömrünü tamamlamış olarak bakılıyor. "Ömürlük yağ" lafının oradan çıkmış bir söz olduğunu düşünüyorum.

eyyubtezcan
Автор

Otomatik şanzıman yağı değişimi komplike ve bilgi isteyen bir iş.Her motor yağı değişimi yapan servis bu donanıma ve ekipmana sahip değil.Ülkemizde servisler için çetrefilli bir iş.Hiç değiştirmedim yada değişim yapmayı bilmiyorum demeyi kendilerine yakıştırmadıkları için hatta hangi şanzımanda hangi yağ/filtre kullanılır bilmedikleri için en kolayı şanzıman yağı ömürsüzdür deyip sıyrılıyorlar.15 yıllık madeni yağ sektörü tecrübesiyle sabittir.Videoyu da çok başarılı buldum tebrikler.

serdaronder
Автор

adı üstünde "ömürlük yağ" ama sorulması gereken soru "ömrü ne kadar". neticede her ömrün bir sonu var :)

canerdemir
Автор

Bir şanzımancı olarak söylüyorum ilk yağ 60 bin sonra her 30 bin 3 motor bakımında bir şanzıman yağı değişmesi gerekir özellikle İstanbul trafiğinde olanlar için

oguzyldz
Автор

Anlatım müthış olmus abi grafikler tablolar vs :) Sen istediğin kadar anlat maalesef Türkiye'de arabasına tam anlamıyla bakan kesim %5 bile değildir :(
Şanzıman yağını geçtim adamlar antifriz bile koymuyor arabaya.

yasinemre
Автор

Servis herhalde şanzımanı bozup bize gelsinlerde bizde sıfırdan şanzıman kitleyelim diye yapıyor galiba 😅

hasanbolat
Автор

4 tane otomatik arabam oldu hepsini 120 bin km üstü kullandım hiç birinde değiştirmedim hepside satana kadar saat gibi çalışıyordu. şu anki arabam 155 binde hiç yağı değişmedi otomatik şanzımanı kusursuz çalışıyor. otomatik şanzıman yağı illa değişecekse makina ile tamamen vakumlanıp değişmesi gerekir böyle alltan boşalt üstten doldur asla yapılmamalı bu şekilde olursa yağın tamamı asla boşalmaz eski yağ yeni konan yağıda zamanla bozar. bu şekilde yağ değişimi yapıp vuruntu sorunu yaşayan çok kullanıcı var.

Kemal_G
Автор

Özlediğimiz kara tahta videoları gelmiş. Devamını dört gözle bekliyorum.

furkanturhan
Автор

Son zamanlarda gördüğüm en iyi çalışılmış emek harcanmış teorik bir video. Tebrikler.

kadirst
Автор

Amarok 8hp ZF kullanıcısıyım kaç yıldır kafama takılan soruydu şamzıman yağı değişimi. Servise bende sordum ömürlük dedi :))
İnternette çok aradım değişim videosu bulamadım, sanayide birkaç ustaya sordum onlar da konudan bi haber!
Aynı şanzımanı kullandığı için BMW yağ değişim videolarına baktım baya detaylı bi işlemi var sanayide değiştirmeye cesaret edemedim.
Sizden detaylı bir amarok şanzıman yağı değişim videosu bekliyorum. Böyle bir video şuan internette yok. Kullanıcılara çok yardımcı olmuş olursunuz.

burakalaybeyoglu
Автор

Şanzumanı temizleyen özel bir cihaz olması lazım Almanyada Temizletiyordum ben Özel bir ustam vardı

oguzhan
Автор

Tam otomatik ve Yarı otomatık şanzumanların yağını her 60.000kmde değişmesini öneriyoruz, ama manuel şanzuman ve defransiyal yaglarının değimesini önermiyoruz eksikse ilave etmek daha doğru. özellikle eski model arabalarda yagı değıştiğinde şanzuman ve diransiyalden uğultu sesleri geliyo

haliltoskul
Автор

500-600 liraya 1000 liraya şanzuman yağı filtresini değiştiremezsin. Minimum 2 bin lira. Yetkili serviste. 500-600 e filtresi, 1250-1750 civarı yağ tutar işçilik hariç. :)

Apommmm
Автор

Selamlar. Bence 2.bölüm olarak otomatik şanzımanları biraz açmalı, otomatik şanzıman onarım yapan servisler ile de görüşülmeli.

ilyask
Автор

1:10 en az 100.000 diye bişey yok şanzıman yağı arabayı sürmedikce kalitesi azalıyor 6-10 yıl falan değişmeli yağın kalitesine bağlı bişey

bumerr
Автор

Ustalara şanzıman yağı değişimi için geldim dediğimde yüzüme bön bön bakıp gerek yok diyorlar. Ustam parasını verip değiştirmek istiyorum, değiştir içim rahat etsin diyorum. Zor bela değiştiriyorlar. Halbuki bir tapa açıp yağı boşaltacak. Liftim olsa ben kendim değişicem ama ne yazık ki 😅

BillySakalli
Автор

Bence bir sonraki video diferansiyel yağı olmalı. Şanzıman yağından daha az bilindiğini, önemsendiğini düşünüyorum.

ugurruu