Τα αυθεντικά βαγόνια του Οριάν εξπρές και ατμομηχανές του 1929 | 09/03/2021 | ΕΡΤ

preview_player
Показать описание

Σε πείσμα του χρόνου κάποιοι διατηρούν τους μικρούς θησαυρούς του παρελθόντος. Παροπλισμένα στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Δράμα βρίσκονται εμπορικά βαγόνια, ατμομηχανές και δύο γνήσια βαγόνια του Οριάν Εξπρές, που σύντομα θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο παρελθόν. Πρόκειται για μία εστιάμαξα του 1927, και μία κλινάμαξα του 1946, που προσέφεραν όλες τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου, αναφέρει ο Παναγιώτης Μακρόπουλος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου σιδηροδρομικών Δράμας «Ήφαιστος». Τα βαγόνια διατηρούνται σε καλή κατάσταση και επισκευάζονται στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη. Το 2007 οι σιδηροδρομικοί δημιούργησαν το Μουσείο Τρένων Δράμας, με σκοπό να εξελιχθεί σε σιδηροδρομικό πάρκο, που θα ενώνεται με το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο έχει ανακηρυχθεί βιομηχανικό μνημείο. Το μουσείο Δράμας δημιουργήθηκε το 2007, αλλά τώρα επεκτείνεται και τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι επισκέψιμο. Ο Παύλος Τζιβανόπουλος, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «Ήφαιστος», εξηγεί ότι πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία να εργάζεται εθελοντικά για την συντήρηση Ο σταθμός της Δράμας άρχισε να λειτουργεί το 1895, δηλαδή 18 χρόνια πριν από την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Τα βαγόνια απέμειναν από την διαδρομή του Οριάν Εξπρές στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1930, το Orient Express ήταν ένα πολυτελές οικογενειακό μέσο για το ταξίδι από την Δυτική προς την Ανατολική Ευρώπη και τον Νότο. Υπήρχαν τρεις διαδρομές που συνέδεαν το Παρίσι και το Καλαί με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Μετά την κατάργηση των δρομολογίων 189 βαγόνια χάθηκαν και πάνω από 300 είναι πλέον ακατάλληλα για κυκλοφορία.

Η διαδρομή Παρίσι-Βελιγράδι διατηρήθηκε με το όνομα Direct-Orient με δύο γραμμές από το Βελιγράδι, προς την Αθήνα με το όνομα "Athens-Express" και άλλη προς Κωνσταντινούπολη ως "Marmara-Express.

Το ταξίδι στο όνειρο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Ανατολή αποτελούσε τόπο παραμυθένιο, έναν προορισμό γνωστό μόνο από τους περιηγητές, που μιλούσαν για χλιδή, εξωτικές γεύσεις και αρώματα. Εξ ου και οριεντάλ. Τον Ιούνιο του 1883 οι ελίτ της Ευρώπης, αξιωματούχοι και διπλωμάτες φόρτωσαν τις φαντασιώσεις και τις προσδοκίες τους στα βαγόνια στον σταθμό του Παρισιού και αποβιβάστηκαν στον σταθμό κοντά στον Κεράτιο κόλπο. Το πακέτο της άνεσης συμπληρωνόταν από μικρά ανάκτορα που κτίστηκαν στις πόλεις διελεύσεως του τραίνου, ώστε οι επιβάτες του να απολαμβάνουν παντού ίδιες ανέσεις και πολυτέλεια. Λέγεται ότι ο Φερδινάνδος Α΄ της Βουλγαρίας δεν επέτρεπε άλλον να οδηγεί την μηχανή, όταν το τραίνο διερχόταν από το έδαφος της χώρας του.

H Ταχεία της Ανατολής, τράβηξε χειρόφρενο στα χρόνια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, αφού οι χώρες διέλευσης μετατράπηκαν σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Έμελλε όμως να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία το βαγόνι με αριθμό 2419. Σε αυτό η ηττημένη Γερμανία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 1918 την συνθηκολόγηση με τιε δυνάμεις της Αντάντ, στο δάσος της Κομπιέν. Κάτι που δεν λησμόνησε ο Χίτλερ, όταν κατέλαβε την Γαλλία και υποχρέωσε τους Γάλλους να υπογράψουν ταπεινωτική συνθήκη παράδοσης στο ίδιο βαγόνι στον ίδιο δάσος τον Ιούνιο του 1940. Ακολούθως μετέφερε το βαγόνι στο Βερολίνο, όπου λίγο πριν από την παράδοση των ναζί στους συμμάχους, το 1945, οι SS το έκαψαν για να μην επαναληφθεί άλλη μια υπογραφή ήττας στο ίδιο βαγόνι. Την μεταπολεμική περίοδο όλα έδειχναν ότι επέστρεψαν στην πρότερη ελαφρότητα για τους εκλεκτούς, που πηγαινοέρχονταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το τραίνο των βασιλέων. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις διέλευσης και οι περιορισμοί που επέβαλαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, στο δυτικό μεταφορικό μέσο κατέστησαν το ταξίδι αδύνατο σε Πράγα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι και Σόφια. Έτσι ο συρμός της ανατολής μετά την τελευταία διαδρομή Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, αποσύρθηκε το 1977, αλλά ζωντάνεψε ως κινηματογραφική διαδρομή για τους ήρωες της Αγκάθα Κρίστι και του Ίαν Φλέμινγκ. Τα βαγόνια, έτρεχαν επάνω στις γραμμές της μοίρας, κουβαλώντας θανάσιμα μυστικά, εξαπατήσεις, έρωτες, ίντριγκες, δολοφονίες και κατασκόπους.

Από το όνομα της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ο όρος Wagon-Li έγινε συνώνυμος της διανυκτερεύσεως σε ατομικό βαγόνι Α΄ θέσεως. Η μόδα των πολυτελών σιδηροδρομικών ταξιδιών επανήλθε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαθέτουν σημαντικά ποσά για μια διανυκτέρευση σε μια μικρή διαδρομή. Μια φορά τον χρόνο εκτελείται το πέντε αστέρων, παλιό κλασσικό δρομολόγιο Παρίσι – Κωνσταντινούπολη των πέντε διανυκτερεύσεων. Για τους ενδιαφερόμενους που διαθέτουν χρόνο και χρήμα το κόστος ανέρχεται σε 55.000 λίρες Αγγλίας ή 64.175 € το άτομο χωρίς τα φιλοδωρήματα, που ορίζονται σε πάνω από 10 € κατ’ άτομο. Bon voyage.

#ΕΡΤ #ERTFLIX
Рекомендации по теме