Δένδιας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης: Έχουμε εξωτερική πολιτική επτά κύκλων, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό

preview_player
Показать описание
Διαφαίνεται το πολυδιάστατο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και οι 7 "κύκλοι της", καθώς και οι σημαντικές επιτυχίες που επιτεύχθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την ισχυροποίηση της χώρας μέσω Συμφωνιών πολύ μεγάλης βαρύτητας και σημασίας για την Εθνική μας Ασφάλειας που υπέγραψε με Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς και με τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με γειτονικές χώρες, Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και τα "ανοίγματα" σε άλλες περιοχές του πλανήτη και χώρες που επιχειρήθηκαν.

Στα συν της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με Ιταλία και Αίγυπτο και η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανία.
Ωστόσο εκείνο που επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ότι στο παρελθόν οι ελληνοτουρκικές κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου.

Όμως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά. Έχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία, προϊδεάζοντας για επικίνδυνες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά την προσεχή περίοδο.

======================
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:18 - Εξωτερική πολιτική επτά κύκλωνς

-----------------
"Στοιχεία παρέμβασης Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας με θέμα "Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ", είναι ο τίτλος ενημερωτικού άρθρου του Ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο έχει ως ακολούθως:

" Αξιότιμε κ. Διοικητά, κ. Στρατηγέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιστράτηγο Σπανό για τη σημερινή πρόσκληση. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή να σας απευθύνω ομιλία. Επίσης, είμαι σε ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σε αυτό το ιστορικό κτίριο της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων.

Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμένα, ως χειριστή της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας, να απευθυνθώ στα στελέχη των δικών μας Eνόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, σε αξιωματικούς από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε φίλους και εταίρους μας, από την Αίγυπτο, από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δυστυχώς δε βρισκόμαστε σε ομαλή περίοδο, αλλά ενώπιων μιας σειράς διαρκών προκλήσεων.

Θα ξεκινήσω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στον 21ο αιώνα. Μία εξέλιξη την οποία θα θεωρούσαμε ασύλληπτη εάν ήμασταν στην ίδια αίθουσα και τη συζητούσαμε πριν από δύο χρόνια.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι μόνο ο ρωσικός αναθεωρητισμός. Ο αναθεωρητισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές, και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού καταπατούν, είτε λεκτικά, είτε με πράξεις, το Διεθνές Δίκαιο. Διακρίνεται, βεβαίως, ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης που έχει να κάνει αφενός με τη δυσκολία εξαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά, επίσης, και με το θέμα των λιπασμάτων. Δεν εξάπτει το ίδιο τη λαϊκή φαντασία, αλλά έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία.

Επιπλέον, εκτός από αυτό, γιατί οι κρίσεις ποτέ δεν έρχονται μόνες τους, υπάρχει η ενεργειακή κρίση η οποία εξελίσσεται και στα δύο μέτωπά της. Και στην ποσότητα της ενέργειας, αλλά και στο κόστος της ενέργειας, το οποίο δευτερογενώς οδηγεί σε πληθωρισμό και σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις κοινωνίες.

Η πατρίδα μας, λοιπόν, τα αντιμετωπίζει όλα αυτά και, επιπλέον, αντιμετωπίζει μια απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli, από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιμετωπίζει, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μία σειρά από υβριδικές απειλές, καθώς και μια πρόδηλη προσπάθεια σπίλωσης της χώρας στο εξωτερικό.

Και επίσης, αντιμετωπίζει κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που βεβαίως αντέγραψαν και άλλες χώρες όπως έπραξε η Λευκορωσία. Αναφέρομαι στην κρίση του 2020, αλλά και στη διαρκή , βέβαια με πιο πολύπλοκο και εξελιγμένο τρόπο, διατήρηση του μεταναστευτικού στη βιτρίνα των τουρκικών επιχειρημάτων.

Πολλοί άνθρωποι που δεν παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, όπως εσείς, σε καθημερινή βάση, θα αναρωτιούνταν τι είναι το καινούργιο. Η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα, και αυτό είναι η διάρκεια.

Θυμίζω στους μεγαλύτερους ότι το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκείνο το Φθινόπωρο. Και η Ελλάδα άρχισε να συνομιλεί με την Τουρκία....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#ΝίκοςΔένδιας
#Ελλάδα
#ΈνοπλεςΔυνάμεις

==========
Рекомендации по теме