Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών: Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΩΝΔΟΥ

preview_player
Показать описание
Στο απόσπασμα αυτό από το έργο «Ἱστορικὴ Βιβλιοθήκη» του Διοδώρου του Σικελιώτου μαθαίνουμε για τους νόμους που θέσπισε ο νομοθέτης Χαρώνδας στην πόλη των Θουρίων στην Κάτω Ιταλία. Μας διηγείται, λοιπόν, ο Διόδωρος πως ο Χαρώνδας, αφού μελέτησε τις νομοθεσίες όλων των λαών, επέλεξε τα άριστα σημεία και τα ενσωμάτωσε στους νόμους του, ενώ δημιούργησε και ο ίδιος πολλές νέες νομικές διατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, για τους άνδρες που νυμφεύονται για δεύτερη φορά και φέρνουν στα παιδά τους μητρυιά, θέσπισε ως ποινή τον αποκλεισμό τους από τις συνελεύσεις της πόλεως. Άνθρωποι πάλι, που βρέθηκαν ένοχοι για συκοφαντία, όρισε να περιφέρονται στεφανωμένοι με μυρίκη, για να δείχνουν σ’όλους τους συμπολίτες τους ότι κατέχουν το έπαθλο της πονηρίας.

Θέσπισε, επίσης, νόμο και δίκες για τις κακές συναναστροφές, ενώ νομοθέτησε να μαθαίνουν γράμματα όλα τα παιδιά των πολιτών και να πληρώνει το κράτος τους μισθούς των δασκάλων. Τέλος, ένας από τους πιο σημαντικούς του νόμους ήταν ο αυτός για τους λιποτάκτες και τους φυγόστρατους. Όρισε, συγκεκριμένα, οι ένοχοι τέτοιων αδικημάτων να κάθονται στην αγορά για τρείς ημέρες φορώντας γυναικεία φορέματα.

Με την μέθοδο εκμαθήσεως των Αρχαίων Ελληνικών της Ελληνικής Αγωγής, ο σπουδαστής διδάσκεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από το πρωτότυπο κείμενο, με αποτέλεσμα, μέσα σε τρία μόλις έτη, να μελετά και να κατανοεί τα διαχρονικά και ανυπέρβλητα αρχαία κείμενα, όπως ακριβώς διεσώθησαν.

Όλα τα έτη των Αρχαίων Ελληνικών διατίθενται και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ αποστάσεως παρακολούθησή τους. Μάθετε για την απλούστατη διαδικασία συνδέσεως, με έναν μόνον κωδικό!

Ρωτήστε μας για την θερινή προσφορά και απολαύστε το αγαπημένο σας μάθημα στη μισή τιμή!

Αρχαία Ελληνικά, Α' έτος ενηλίκων με την Ευμορφία Καπόλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314

Рекомендации по теме