Almanya’nın engellemeye çalıştığı Türk silahı: Fırtına obüs | Yerli ve Milli Silahlar

preview_player
Показать описание
Türk savunma sanayi hamlelerini, yerli ve milli silahlarımızı incelediğimiz serimize Fırtına Obüsleri incelemesi ile devam ediyoruz. Fırtına obüs özellikleri ile terörle mücadelede Türkiye'nin en büyük kozlarından biri haline gelmeyi başardı. Yerli silahlar arasında en iyilerden birisi olan T155 Fırtına obüs sınıfındaki rakiplerine de fark atıyor.

Türkiye’nin terörle mücadelede elini güçlendiren yerli silahlardan bir tanesi var ki sahaya çıktığı andan itibaren adının hakkın verip FIRTINA gibi esiyor.

Evet, bugün ki videomuzun konuğu T-155 FIRTINA OBÜSLERİ….

ASELSAN’ın önemli projelerinden biri olan Fırtına OBÜSÜ, kundağı motorlu bir topçu silah sistemidir. Projelendirmesi, tasarımı, üretimi ve tedariği tamamen milli olarak gerçekleştirilen FIRTINA’nın üretim fabrikası ise Sakarya’nın Arifiye’de ilçesinde yer almakta.

FIRTINA OBÜS Projesi ilk olarak 1995 yılında; daha önce M44-T, M52-T projelerinden elde edilen tecrübelerden faydalanarak başlatıldı ve 2 yıl gibi kısa bir sürede ilk ilk prototipi ortaya çıktı.
Engebeli araziler dahil, her türlü arazide ve hava şartında hareket etme kabiliyeti sağlayan 12 adet hidropnömatik süspansiyon ünitesini ve tekerleklere sahip olan FIRTINALAR, 21 beygir/ton güç ağırlık oranıyla uzun süreli harekatlarda MEHMETÇİĞİN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR.
40 KM’den fazla menzile sahip NATO standartlarında 155 MM obüs mühimmatı kullanan FIRTINALAR elektrikli mermi yükleme sistemi ile 15 saniyede 3 atış yaparken ve sürekli atışlarda 1 dakika içerisinde 2 atış yapabiliyor. Ayrıca YİNE türk mühendisler tarafından FIRTINALAR için özel olarak geliştirilen Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 mühimmat sadece 20 dakikada yükleyebiliyor ki, bu süre dünyadaki en iyilerden bir tanesi.

Atışlarda olduğu gibi hareket kabiliyetlerinde de fırtına gibi esen 47 tonluk bu dev saate 65 km hıza çıkabiliyor.

ADOP-2000 yani Aselsan Atış Destek Otomasyon sistemini kullanan FIRTINALAR esnek, süratli, beka kabiliyeti yüksek ve elektronik harp korumalı ses ve veri haberleşmesine, atış esaslarının sürat ile takibine olanak tanıyor.

Atış kontrol sistemi hesaplamaları ile komut alma ve gönderme yeteneklerine sahip olan yerli obüsler, hareket halinde 30sn’lik kısa bir süre içerisinde atışa hazır hale gelirken Aselsan’ın geliştirmiş olduğu, Ataletsel seyrüsefer sistemi, oto namlu yönlendirme ve ilk hız ölçme radarı gibi sistemler de sahip.

Bu sahip olduğu sistemler sayesinde Fırtına obüsü, benzerlerinin aksine mevzi koordinatlarını neredeyse nokta atışı hesaplayabiliyor ve işte tam da bu nokta da yine Türk mühendislerinin farkı ortaya çıkıyor. FIRTINALAR bu atış başarısı sayesinde üç adet obüsün atış gücünü tek başına karşılayabiliyor.

Gelişmiş teknik özellikleriyle Suriye’de katıldığı operasyonlarda üstün bir performans sergileyen FIRTINALAR bir anda bir çok ülkenin radarına girdi ve satın almak için Türkiye’nin kapısını çaldılar ama NATO müttefikimiz Almanya, bir Alman firmasının üretimi olan motor kullanıldığı için Türkiye’nin ürettiği Fırtına obüslerinin satışına ısrarla engel oldu.

İlk olarak Türkiye’nin, Azerbaycan’a yapılacak olan FIRTINA OBÜSÜ satışını Ermenistan ile Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek engel olan Almanya daha savunma sanayii ürünlerinde oluşan rekabet ortamını bahane ederek Suudi Arabistan’a yapılacak ihracatı da engellendi.

Bir yandan motor porblemini çözmeye çalışan Türkiye diğer bir yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara harbi ve terörle mücadelesinde efsaneleşmiş, Fırtına obüsleri yenilendi. Daha hızlı ve daha hassas atış yapabilen Fırtına-2 TSK’ya teslim edilmeye başlandı.

Önümüzdeki hafta yeni bir yerli üretim sistemin detaylarına ineceğimiz video ile sizlerle olacağız.
Yeni içeriklerden haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı bildirimleri açmayı unutmayın.

Sunum: Yasin Tekşen
Kurgu: Hüseyin Biçe
Grafik – Konsept: İsmail Coşkun
Metin Yazarı: Fuat Öner
Kamera: Cenk Şenoğlu

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ;

#yerlisilah #milliteknolojihamlesi #FırtınaObüsleri #FırtınaObüs
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

🇹🇷 Yerli ve milli silahlarımızı incelediğimiz serimizin diğer videolarına bu oynatma listesinden ulaşabilirsiniz!

haber
Автор

Emeği geçenlerden allah razı olsun birileri böyle güzel şeyler üretirken bazıları yalan tiyatro üretmeye devam

berfinyalcn
Автор

Batı bize hep takoz olmuştur, onlardan çok daha iyisini yaparız INŞAALLAH

KaşifiEsrar
Автор

Emeğine dillerine sağlık hocam kolay gelsin yapanların elleri ne sağlık

harunucak
Автор

Sonuc T155 firtinalari ihrac edebiliyor muyuz yoksa utku motor gelene kadar 2025 mi bekleyecegiz

tamerkahraman
Автор

Helâl olsun mühendislerimize ve vesile olanlara.. tabiki Türkiye düşmanlarına ve vatan hayini alçaklara rahmen .

metehanturkoglu
Автор

*YAŞASIN BÜYÜK TÜRKİYE*
🌙🌙🌙 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

firat_han_kocak
Автор

Elhamdülillah Elhamdülillah Elhamdülillah Maşallah SübhanAllah

meryemkeser
Автор

Çok güzel iyi hoş da bunun namlusunun biraz da kısaltma yöntemine gitmek lazım ASELSAN' nun fırtına o biçim namlusunun aselsan kısaltabilir yivli yapıp daha güçlü yapabilir

YilmazKasap
Автор

Baştan eksik bilgi var. Aynı Altay tankında olduğu gibi Güney koreden tasarım yardımı alındı. Hatta neredeyse güney kore üretimi obusler ile dış görünüşleri birebir aynı. (Hatta Samsung firması güney kore için ilk 4 adeti üreten firmadır) Güney Koreli obusten en büyük farkı videoda anlattığı yerli sistemler. Keşke bu önemli meseleleri direk atlamasaniz.

kerimgundem
Автор

bmc ye verilen tesislerde 1998 2001 yılları arasında gelişritildi fırtına obüsleri . ve daha sonrada aynı fabrikada seri üretimi gerçekleştirildi .

prodeerpentium
Автор

Turk silahi olsa engelleyemez, artik motor uretmemiz lazim..

senturkyilmaz
Автор

NE Yerli Millisi ya BU Kuzey Kore Tasarimi K9 THUNDER ⚡

onuroyak
Автор

neden gerçekleri söylemiyorsunuz ? fırtına obus leri Kore obusüdür, yerli ve milli değil yani,
F 16 ları montaj yapıp, bazı parçaları lisans altında ürettiğimizde F 16 lar yerli ve milli mi oluyor ?
Fırtınalara bazı eklemeler çıkarmalar yapılmış olabilir ama fırtına obusü Kore obüsüdür gerçekte ve muhimmat aracı da,
tıpkı Altay tankında olduğu gibi ve hatta diğer birçok projede olduğu gibi Kore menşelidir.
savunma sanayimizde gelişmeler çok güzel ama gerçekleri de söylememiz gerekiyor, sanki sıfırdan biz tasarlayıp geliştirip üretmişiz gibi konuşmuşsunuz, bu gerçek değil.. eğer gerçeği biliyor da saklıyorsanız bunun ismi başka bir şey olur, eğer bilmeden bu şeklide konuşuyorsanız bunun ismi başka bir şey olur, birinin ismi cahillik olur, diğerinin ismini söylemek dahi istemiyorum..

ozgurizgiman
Автор

motor üretemediğimiz için çok sıkıntı çekiyoruz

birolben
Автор

Fırtına ve Poyraz araçları Güney Kore lisansı ile üretiliyor. Bizim dizaynımız değil, sadece iç elektronik aksamlar bize ait.

megamega
Автор

bu fırtınalar varken Altay tankı neden çok isteniliyo? Bilen varmı

ferdioy
Автор

Your engine is actually license produced by Korean company STX Engine in Korea, not from Germany.

hishot
Автор

Silah videolarını seviyorum adamlar öldürmek için neler yapıyor :D

mrthinky
Автор

yuh artık ya bu kadarda kör olunmaz ne demek kore lisansi

yilmazbulduk