Φ. Τσιτσόπουλος - Εκτιμήσεις από την μακροχρόνια διαδραστική σχέση με την ΕΝΧΕ

preview_player
Показать описание
Φ. Τσιτσόπουλος: Εκτιμήσεις από την μακροχρόνια διαδραστική σχέση με την Ελληνική
Νευροχειρουργική Εταιρεία

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, κατά την τελετή έναρξης του 37ου Πανελλήνιου Νευροχειρουργικού Συνεδρίου, βράβευσε τον Καθηγητή κ. Φίλιππο Τσιτσόπουλο για τη συνολική του προσφορά στην Ελληνική Νευροχειρουργική.

Προλογίζει ο Νευροχειρουργός κ. Αλέξανδρος Ανδρέου, ενώ η τιμητική πλακέτα απονέμεται από τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Μόσχο Φρατζόγλου.

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύτηκε στη Νευροχειρουργική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου συμμετείχε στο στήσιμο της πρώτης Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής στην Ελλάδα μαζί με τους Καθηγητές Β. Γριπονησιώτη και Γ. Ταυρίδη. Υπήρξε συν-ιδρυτής της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, την οποία και διηύθυνε από το 1991 έως το 2012.
Επί διευθύνσεως του διοργανώθηκε σημαντικός αριθμός επιστημονικών εκδηλώσεων και λειτούργησε το ομώνυμο νευροχειρουργικό εργαστήριο, και προέκυψε μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων, διδακτορικών διατριβών και δημοσιεύσεων. Κατά τη θητεία του στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, συνετέλεσε, επίσης, στη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Αντιμετώπισης Νευροχειρουργικών Ασθενών (ΜΕΑΝΑ), ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πλήθος καινοτόμων νευροχειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βάσεως Κρανίου από το 1998 έως το 2010, καθώς και εθνικός αντιπρόσωπος στην Παγκόσμια Ένωση Νευροχειρουργών (WFNS), αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βάσεως Κρανίου (ESBS) για πολλά συναπτά έτη. Επιπλέον, υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής σε επιφανή διεθνή ιδρύματα. Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του στα όργανα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων επιτροπών, και ως επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού.
Έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την επινόηση υποκατάστατου μεσοσπονδύλιου δίσκου, εμφύτευμα, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών με εκφυλιστική νόσο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με τη Νευροχειρουργική, το πρωτοποριακό για την εποχή του «Μικρονευροχειρουργική», και τα διδακτικά για φοιτητές ιατρικής και ειδικευόμενους ιατρούς «Νευροχειρουργική. Κριτική και Πρακτική Προσέγγιση» και «Αξιολόγηση του Νευροεπιστήμονα».
Рекомендации по теме