Burdur Bucak İncirhan - Dr. Murat

preview_player
Показать описание
İpekyolu'nun Ankara'dan Antalya'ya uzanan kolunun boydan boya geçtiği Burdur'da çok sayıda han ve kervansaray bulunmaktadır. bunlardan Bucak'ta bulunan İncirhan kısmen ayakta kalan yapısı ve halen kullanılan çeşmesi ile görülmeye değerdir.

Aslında İncirhan tam olarak Kretopolis antik kentinin üzerinde bulunmaktadır. Hatta bu kentin taşları İncirhan'ın yapımında kullanılmıştır. Hanın 100 metre yanında tepenin hemen dibinde bulunan ve yörede güzel suyu nedeniyle tercih edilen çeşmede büyük olasılıkla Kretopolis antik kentinin çeşmesi olmalıdır. Çünkü çeşmenin taş kesimleri Hellenistik ve Roma dönemi ile oldukça benzerdir. Çeşmenin yanında bulunan hamam yapısı ise tamamen yıkıktır. Ne yazık ki tarihi kayıtlardan varlığından emin olduğumuz Kretopolis antik kenti ile ilgili hiçbir kazı çalışması yapılmamıştır. 1993 - 2000 yılları arasında hanın avlusunda bazı kazı çalışmaları yapılmıştır.

Resmi yazımlarda İncir Hanı olarak geçen, ancak yörede ve yön tebelalarında İncirhan olarak belitrilmiş bulunan bu güzel han, Bucak İlçesi’nin 6 kilometre kadar batısında, İncirdere Köyü yakınında, yanında gür bir pınarı olan tepenin kıyısında bulunmaktadır. Antik Kretopolis şehri olduğu düşünülen bölgede inşa edilen İncirhan, Anadolu Selçukluları döneminde Antalya - Isparta kervan yolu üzerinde yer alan Evdir, Kırkgöz ve Susuz Han’dan sonraki dördüncü menzil noktasıdır.

Hanın uzun salonunun üstü yıkılmış olup, diğer bölmeler sağlamdır. Vaktiyle hanın önünde büyük bir pazar kurulduğu da söylenmektedir. Yağmur ve rüzgârın tesiriyle bu kervansarayın içi kısmen toprakla dolmuştur. Kapısı kilitli olduğundan içi gezilememektedir.

Avlusu ile birlikte dikdörtgen bir plana sahiptir. Avlu kısmı tamamen tahrip olmuş, kışlık bölümü çatı kısımlarından tahrip olmasına rağmen sağlam ve ayaktadır. Hanın, ilk bakışta dikkati çeken kısmı, kışlık bölüme giren taç kapısıdır. Büyük kesme taş bloklarla yapılmış beden duvarlarından, öne doğru çıkıntılı yapılan anıtsal taç kapının üst kısmında, içe doğru küçülen istiridye kabuğu formunda yuvarlak kemerli bir kapı nişi bulunur. Bu kapı nişi dış cepheden iki yalancı sütun üzerine oturtulmuştur. Basık kemerli giriş kapısının üzerinde dört satırlık kitabesi vardır.

Beyaz mermerden yapılan, içe doğru oymalı ve kemerli kapı Selçuk mimarî tarzının şaheserlerindendir. Kitabesine göre; bu kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubad tarafından M.S. 1239 - 1240 tarihlerinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Hanın 200 metre yakınında antik dönemden kalma bir hamam ve çeşme mevcuttur. Hamam bugün yıkıktır ama çeşme akmaktadır.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Herkesin görmesi gereken harika bir yapı.

muhammedabbas
Автор

Kimbilir ne muhteşem bir yapıydı. bir de şimdi ki haline bak.

theoddgarlic
Автор

Çok sağolun doktorum ben de çok beğenmiştim bu hanı

ercanakbulut
Автор

Harika bir eser ancak biraz toparlansa daha rahat gezilir

sebahaterdogan
Автор

Bu Han'ın tüm taşları burada kurulu kentin taşları. Hazıra dağ dayanmaz derler ya koca kenti hana çevirmişler

murdodondurmalar