KÜLÜ KESİNLİKLE DİREK TOPRAĞA KATMAYIN - ORGANİK POTASYUM KAYNAĞI OLARAK KÜL KULLANIMI

preview_player
Показать описание
Kül içindeki potasyumu bitkilerde kullanmak için direk toprağa katmak yerine, sulama suyu olarak kullanmak daha mantıklıdır. Çünkü; kül yüksek alkalite özelliği gösterir, toprak içinde hızlı çözünerek toprağın; kimyasal, fiziksel ve biyolojik dengesini bozabilir.

Ağaçların gövde ile kolları ve bazı meyve-sebzelerin kabuklarını yakarak kül haline getirmek, sağlıklı bitkiler için gerekli olan elementleri ve minarelleri elde etmenin doğal bir yoludur. Küllerden elde edeceğiniz organik potasyum, meyvelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
Ağaç kökenli; meşe, eğrelti otu ve ıhlamur külü, meyve ve sebze kabuklarından da; greyfurt, salatalık, patates ve portakal kabuklarından elde edeceğiniz ‘kül’de
yüksek oranda potasyum vardır. Sulama yaparken, saydığım potasyum kaynaklarından hangisini üretmek size daha kolay geliyorsa, sulama suyuna karıştırarak verirseniz, iyi sonuçlar elde etmiş olursunuz.
Meşe odunu külünde yüzde 40 (Normalde 30-35 arasıdır ancak bazı ölçümlerde 40 oranı çıkıyor)
ılhamur ağacı külünde yüzde 38
eğrelti otu külünde yüzde 30
Grayfurt kabuğu külünde yüzde 30
Patates kabuğu külünde yüzde 28
Hıyar-Portakal kabuğu külünde yüzde 25
potasyum içeriğiyle yüzünüzü güldürür.
Odun küllerinde (genel olarak) yüzde 10-25 arası kalsiyum, yüzde 1-4 arası magnezyum ve yüzde 1-3 arasında fosfor bulunur.
Bunların hangisini yapmaya karar verecekseniz, bu kabuğu kül haline getirin... Yüzde 40 ila 25 arasında potasyum oranları vardır. Yani bir kilo kül elde ettiyseniz, 400 ila 250 gram arasında potasyumu bitkilerinize verirsiniz.
Küllerin içeriğinde; fosfor, magnezyum, kalsiyum da yer aldığından bitkilerin güçlü bir kök sistemi oluşturmasında yardımcı olur. Güçlü kök sistemi, güçlü ve buna bağlı olarak da sağlıklı bir bitki oluşmasında yardımcı olacaktır.
Ancak...
Kül kuvvetli alkali özellikler gösterir. Asitliği yüksek topraklarda, iyileştirme söz konusu olurken, nötr’e yakın topraklarda sıkıntı doğurabilir, hızlı çözünürlüğüyle toprak pH’ını kısa sürede yükseltir. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürür. Türkiye topraklarının büyük bir çoğunluğu alkali özellik gösteren topraktır. Bu nedenle, külü gübre olarak kullanacaksanız, kükürtle karıştırmak, toprağın yapısındaki hızlı değişimleri minimize eder. Kükürt, külden oluşan hızlı pH yükselmesini düşürecektir.

Çok daha fazla içerik için

Bizi bu hesaplardan takip edebilirsiniz
Twitter = @tv_dusun
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Açıklamayı okuyabilirseniz daha fazla detaylara ulaşabilirsiniz

Автор

Odun külü denilince sadece meşenin külü sanırdık ama siz başka şeylerden de bahsetmişsiniz. Gerçekten tebrik ederim sizi

aytengocer
Автор

Ben, geçen sene kül döktüğüm yere domates fidesi diktim. Güzel domates oldu.
Bu sene de sizin dediğiniz gibi deneyeceğim. Teşekkür ederim.

hasanyilmaz
Автор

Kanaldaki Tüm bilgiler için teşekkür ederim, gerçekten çok değerli

recepsenoglu
Автор

İzlemeden önce beğendim. Değerli bilgi ve paylaşımlar için teşekkür ediyorum.

siirce
Автор

odun külününün suyunun da PH' ı çok yüksektir. ph metre ile ölçmeli, bitkinizin toprağı ne oran ph istiyorsa, ph düşürücü sıvılar var, onunla dengelemelisiniz.
ayrıca kül suyunda ciddi oranda besin vardır ve EC değerini çok yükseltir. su ile seyretmeden kullanmamalısınız. yoksa bitkiyi yakabilir. bunun için de bi ec metre ye sahip olmanız lazım.

endoplazmikretikulum
Автор

Ihlamur külünü duymuştum, belki de sizden duydum çünkü bu kadar derinlemesine anlatan başka kanal yok

recepsenoglu
Автор

Kül suyu ile ısırgan otu gübresi karışımında oranları nasıl ayarlamanızı önerirsiniz
2-bu karışımdan ürüne kaç defa uygulanmalı ve aralıkları ne kadar olmalı vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim

ihsanunal
Автор

Merhaba
Bahçeme roka kıvırcık ve marul ektim ancak salyangoz, minik kurtlar ve tırtıl benzeri kemirgenlerden kurtulamıyorum. Bütün yaprakları yiyiyorlar. İlaç kullanmak istemiyorum, ne yapabilirim?

Zeroan
Автор

Tam zamanında geien video, geçen yıl dan kalan külü direk mi karıstırsam diyordum.

kemalgurel
Автор

Bilgiler için teşekkürler. Toprağa katmak gerçekten kafamı karıştıran bir konuydu

mustafam
Автор

Her sorumuza cevap vermeye çalışan, sabırla bizleri değerli, doğal tarım bilgileriyle aydınlatma mücadelesi veren sevgili hocam, emekleriz için çok teşekkürler. Leonardit bir hümik asitmidir? Eğer öyleyse odun külü suyu+ kükürt suyu+ magnezyum sülfat(ebsom tuzu) karışımına sulandırarak leonardit katıp sebze ve meyvalarda hem besin takviyesi, hem de hastalıklarla mücadelede kullanabilirmiyim? cevabınız olumluysa orantısı ne olmalı...😍

umitkoroglu
Автор

Bu faydalı bilgiler için teşekkür ediyorum.

kanlacizildikanlasilinir.
Автор

Merhaba Hocam yanıbaşımızda fırın tutuşturucu olarak fındık kabuğu tüketiyor. Buda farklı ihtiyaçları karşılarmı..
Saygılar

rojanaryan
Автор

Hocam sizden çok yararlı bilgiler öğrenyoruz çook teşekkürler emeğinize sağlık🙏

baharsonmez
Автор

Külü kovaya koyunca neden sulansın ki?
Kovaya su da koymalıyız sanırım ama ısrarla bunu söylemediniz.

Faydalı bilgiler paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

bulutun
Автор

Açıklamayı okuyunca şaşırdım çünkü bunların noktasına virgülüne kadar aynısını anlatan başka bir kanal vardı. Yanlış hatırlamıyorsam son bölüm hariçti, hafızam yanıltmıyor inşallah

kerimoz
Автор

Hocam son derece iyi fermente olmuş evsel atiklar ve hayvan gubresiylede takviye yapılmış bi karışımım var elimde bunun icine guzel bi odun gubresi mevcut karıştirsam diyorum cevaplarsan cok sevinirim saygılar 2023 mart

necatikaratas
Автор

Bildiğim kadarıyla potasyum bir mineraldir.
1. Kovaya koyduğumuz kül üzerine belirtilen oranda su koyup 3-4 gün bekledikten sonra potasyum çözeltisi mi oluşturmuş oluyoruz?
2. Küllü suyu aldıktan sonra 2-3 defa tekrar su ilave ederek benzer şekilde potasyum çözeltisi mi oluşturuyoruz?
3. Geriye kalan kül posasını çöpe mi atalım, posada faydalı mineral kalmadı mı?

mustafatefek
Автор

merhabalar
zeytin odunu nun külü için fikriniz nedir teşekkürler

enginemre-wrbt