Gebelikte Trombositopeni / Gebelikte Trombosit Düşüklüğü

preview_player
Показать описание
Gebelikte Trombositopeni
Gebelik ilişkili trombosit düşüklüğü genelde gebelik öncesi trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücrelerinin değerleri normalken gebeliğin 1. trimester döneminden sonra yavaş yavaş sayılarının düşmesi durumudur.
Trombositlerin normal sayısı mikro litrede 150 bin / 450 bin arasındadır. 150 binin altına trombosit düşüklüğü yani Trombositopeni denir.
Gebelik ilişkili trombositopenide vücutta oluşan bazı antikorlar aracığıyla trombosit değerleri 1. trimester dediğimiz ilk 3 ayın sonuna doğru düşmeye başlar. Bu değer 2. trimester dediğimiz 6. ayda daha da dip yapabilir. 3. trimester döneminde bir miktar yükselme gösterebilir ya da tam tersine düşme gösterebilir.
Gebelik ilişkili trombositopenide trombosit sayısının miktarı önemlidir. Özellikle normal doğum için trombosit sayısının 50 binin üzerinde olması yeterlidir. Sezaryen düşünülüyorsa bu değer 80 binin üzerinde olmalıdır. Hastanın seri takiplerinde eğer trombosit değeri 50 binin altına düşecek olursa o zaman trombosit değerlerini yükseltici halk arasında kortizon adı verilen steroid gibi tedaviler ya da intravenöz immünoglobulin denilen bazı antikorlar kullanılması gerekebilir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta gerek trombosit değerlerinin seri takibinde gerekse herhangi bir tedaviye başlamadan önce trombosit sayısının sadece kan sayımı cihazının çalıştığı değere göre belirlenmemesi ve buna göre hareket edilmemesi durumudur. Mutlaka manuel sayımla yani kanın mikroskobik incelemesi olan periferik yayma ile bu trombosit sayısı doğrulanmalıdır. Çünkü trombositler kanın en küçük hücreleridir. Makine küçük gördüğü her şeyi kandaki trombosit olarak sayar. Eğer bir parçalanma durumu söz konusuysa daha iri trombositler kemik iliğinden kana atıldığı için o iri trombositleri makine sayamaz.
Bu yüzden periferik yayma ile doğrulanması ve gerçekten periferik yayma sayımını sonucunda 50 binin üzerindeyse normal doğuma, 80 binin üzerindeyse sezaryene izin verilmelidir. Ama bu değerlerin altındaysa mutlaka tedavi açısından değerlendirilmelidir.

#profdrhakanismailsarı #hematoloji #trombositdüşüklüğü #tedavisinedir #gebeliktetrimbositopeni
Рекомендации по теме