Βακιρτζιάν Σωκράτης, Νεονάκης Δημήτρης - Ο αετός και το φίδι [Full Album]

preview_player
Показать описание
Για τον Ζαρατούστρα του Νίτσε, ο αετός και το φίδι αποτέλεσαν τους μονάχους του συντρόφους στη σπηλιά της απομόνωσης. Δυο πλάσματα που ίσως το μόνο χαρακτηριστικό που μοιράζονται κοινό είναι η οξυδέρκεια. Βλέπουν, ατενίζουν, παρατηρούν με τρόπο αξεπέραστο. Δυο πλάσματα που για μας αποτέλεσαν τους ιχνηλάτες στη διαδρομή των μεταμορφώσεων. Με πιο κυριολεκτικούς όρους, τα αναλυτικά μας εργαλεία στην αισθητική αυτή εξερεύνηση. Ο αετός με το αγέρωχο πέταγμα του να αντικρίζει τη μεγάλη εικόνα και το φίδι με το αναγεννώμενο δέρμα του να γδέρνεται στα χωμάτινα αυλάκια της πραγματικότητας.

1. Η Καμήλα [00:00]
2. Το Λιοντάρι [05:13]
3. Το Παιδί [11:00]

Σύνθεση: Βακιρτζιάν Σωκράτης
Βακιρτζιάν Σωκράτης: resonator κιθάρα
Νεονάκης Δημήτρης: ακουστική κιθάρα
Recording, Mixing, Mastering: Νεονάκης Δημήτρης
Σχεδίαση εξωφύλλου: Παξιμαδάς Παναγιώτης

Τα παρακάτω αποσπάσματα προέρχονται απ’ το βιβλίο “Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα” του
Φρίντριχ Νίτσε, Εκδόσεις Πανοπτικόν, 2010, σε μετάφραση του Ζήση Σαρίκα.

Για τις τρεις μεταμορφώσεις

“Θα κατονομάσω για σας τρεις μεταμορφώσεις του πνεύματος: πώς το πνεύμα γίνεται καμήλα, και η καμήλα λιοντάρι, και, τέλος, το λιοντάρι παιδί.

Η Καμήλα

Υπάρχουν πολλά βαριά φορτία για το ρωμαλέο πνεύμα, που είναι συνηθισμένο στα βάρη και που μέσα του κατοικεί ο σεβασμός: η δύναμη του ζητά το βαρύ και το βαρύτατο φορτίο.
Τι είναι βαρύ; έτσι ρωτά το συνηθισμένο στα βαριά φορτία πνεύμα, και να που γονατίζει, όμοιο με την καμήλα, και θέλει να το φορτώσουν καλά.
[...]
Δεν είναι το εξής: το να εξευτελίζεται κανείς για να κάνει την έπαρση του να υποφέρει; Δεν είναι εκείνο το άλλο: το να αφήσει την τρέλα του να λάμψει για να κοροιδέψει τη σοφία του;
[...]
Ή μήπως είναι αυτό: το να εγκαταλείπεις την υπόθεση σου όταν αυτή γιορτάζει τη νίκη της; Το να ανεβαίνεις σε ψηλά βουνά για να βάζεις σε πειρασμό τον πειρασμό;
Το να είσαι άρρωστος και να ξαποστέλνεις τους παρηγορητές και να συνδέεσαι με φιλία με κουφούς, που ποτέ δεν ακούν αυτό που θέλεις;
Το να βυθίζεσαι σε βρόμικο νερό, όταν αυτό είναι το νερό της αλήθειας, και να μην απομακρύνεις από πάνω σου κρύους βατράχους και ολόθερμους φρύνους;
[...]
Όλα αυτά τα βαρύτατα φορτία κουβαλά το πνεύμα το συνηθισμένο στα βάρη: όμοιο με την καμήλα, που φορτωμένη τρέχει στην έρημο, τρέχει κι αυτό στη δική του έρημο.

Το Λιοντάρι

Αλλά μέσα στην πιο απομονωμένη έρημο λαμβάνει χώρα η δεύτερη μεταμόρφωση: εδώ το πνεύμα γίνεται λιοντάρι, θέλει να κατακτήσει την ελευθερία του και να γίνει αφέντης στη δική του έρημο.
Εδώ ψάχνει να βρει τον τελευταίο του αφέντη: θέλει να γίνεις εχθρός του και εχθρός του τελευταίου θεού του, θέλει να παλέψει για τη νίκη με τον μεγάλο δράκοντα.
Ποιος είναι ο μεγάλος δράκοντας, που το πνεύμα δεν θέλει πια να τον αποκαλεί αφέντη και θεό; “Οφείλεις”, ονομάζεται ο μεγάλος δράκοντας. Αλλα το πνεύμα του λιονταριού λέει “θέλω”.
[...]
Αδέλφια μου, σε τι χρειάζεται το λιοντάρι στο πνεύμα; Γιατί δεν αρκεί το φορτηγό ζώο, αυτό που απαρνείται και είναι γεμάτο σεβασμό;
Να δημιουργήσει καινούριες αξίες - αυτό δεν μπορεί να το κάνει ούτε το λιοντάρι: μπορεί όμως να δημιουργήσει για τον εαυτό του ελευθερία για καινούριες δημιουργίες – αυτό μπορεί να το κάνει η δύναμη του λιονταριού.
[...]
Άλλοτε αγαπούσε το “οφείλεις” ως το αγιότερο πράγμα του: τώρα πρέπει να βρει αυταπάτη και αυθαιρεσία ακόμη και στο αγιότερο πράγμα του, για να αρπάξει ελευθερία από την αγάπη του: γι’ αυτήν την αρπαγή χρειάζεται το λιοντάρι.

Το Παιδί

Πείτε όμως, αδελφοί μου, τι μπορεί να κάνει το παιδί που δεν μπορεί να κάνει το λιοντάρι; Γιατί πρέπει να γίνει παιδί το αρπακτικό λιοντάρι;
Αθωότητα και λησμονιά είναι το παιδί, ένα καινούριο αρχίνισμα, ένα παιχνίδι, μια ρόδα που γυρίζει, μια πρώτη κίνηση, ένα άγιο ναι.
Ναι, για το παιχνίδι της δημιουργίας, αδελφοί μου, χρειάζεται να ειπωθεί ένα άγιο ναι: τη δική του θέληση θέλει τώρα το πνεύμα, τον δικό του κόσμο κερδίζει εκείνος που είναι χαμένος στον κόσμο.
Σας κατονόμασα τρεις μεταμορφώσεις του πνεύματος: πώς γίνεται το πνεύμα καμήλα, η καμήλα λιοντάρι, και το λιοντάρι, τελικά, παιδί”

Οκτώβρης 2019
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πάρα πολύ ωραία μουσική και θεματολογία, μπράβο παιδιά!!

janinakiessling
Автор

Triple Grammy. (Grammy γνωριμίας, σύνθεσης και ποιοτικού παιξίματος). και BRA (Best Radio Award) Το κείμενο με την καμήλα, το λιοντάρι και το παιδί δεν το καταλάβαμε, αλλά δεν πειράζει. Θα μας το εξηγήσετε στο στούντιο...

captainjoe