ΣΥΡΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΑΝΟΣ | Ακτούντα Ρεθύμνου Κρήτης

preview_player
Показать описание
🔴 Ο «Κουτρουλιανός συρτός» ή αλλιώς το «Κουτρουλιανό νερό» είναι στιχουργική σύνθεση του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη Αλέκου Καραβίτη, πάνω σε παλιότερη, προϋπάρχουσα μελωδία της περιοχής Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης. Πρόκειται για ένα τραγούδι-ύμνο στο χωριό καταγωγής του καλλιτέχνη, τα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης.

🟡 Ο Αλέκος Καραβίτης γεννήθηκε το 1904 στο γραφικό και ορεινό χωριό Ακτούντα Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης. Ήταν το τρίτο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας (οκτώ αδέλφια) και ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την μουσική. Δική του λύρα απέκτησε σε ηλικία 15 χρονών το 1919. Ο Αλέκος, πρωτόμαθε λύρα στις ψηλές και απόκρημνες βουνοκορφές του χωριού του. Από παιδί είχε μεγάλο πάθος και μεράκι γι' αυτό το όργανο.

🔵 Ο Αλέκος Καραβίτης πήγε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1921. Υπηρετεί την θητεία του, σαν εθελοντής στη Χωροφυλακή μέχρι το 1925. Τον επόμενο χρόνο εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, με μοναδικά εφόδια τη λύρα και το όνομά του που ήδη ήταν γνωστό στο κοινό της Κρήτης. Το 1927 ανοίγει ένα καφενείο - ταβέρνα στη λεωφόρο Συγγρού στη θέση Φόρος (τότε διόδια στη γέφυρα του Κουκακίου) όπου σιγά-σιγά γίνεται το στέκι των Κρητών της Αθήνας. Στη δισκογραφία, εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά και ηχογραφεί τα τραγούδια: «Αγιοβασιλειώτικος συρτός» και την περίφημη «Ρεθυμνιώτικη σούστα» που έγιναν επιτυχίες την εποχή εκείνη.

🟢 Στη συνέχεια μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '40, ο Αλέκος Καραβίτης ηχογραφεί αρκετούς δίσκους με χορούς και τραγούδια απ' όλη την γκάμα της Κρητικής μουσικής, αλλά και νησιώτικα, με συνεργάτες του στο λαούτο και στο τραγούδι τον Μπαξεβάνη, τον Γιώργη Κουτσουρέλη, τον Νίκο Τζουγάνο (Μαστρόκαλο) και τον Σταύρο Μαυροδημητράκη. Το 1939 πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία στην Αίγυπτο μαζί τον Μανόλη Λαγό, τον Μπαξεβάνη, και το χορευτικό συγκρότημα του Σταμάτη Παπαδάκη. Το 1953 πραγματοποιεί μια μακρόχρονη περιοδεία στην Ευρώπη και την Αμερική σε συνεργασία με την Δώρα Στράτου, και το χορευτικό της συγκρότημα. Στο διάστημα αυτό ηχογράφησε στην Αμερική με συνοδεία στο λαούτο το Νίκο Τζουγάνο (Μαστρόκαλο) δέκα δίσκους 78 στροφών, οι οποίοι σώζονται και σήμερα και τους έχουν τα παιδιά του σαν ιερό κειμήλιο.

🟤 Ο Αλέκος Καραβίτης απέκτησε από το γάμο του τρία παιδιά, ένα γιο και δύο κόρες, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες ηχογραφήσεις, τον συνόδεψαν και στο τραγούδι. Ήταν από τους λίγους Κρητικούς καλλιτέχνες που πέθανε ευκατάστατος (εξ αιτίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του) και είχε κάνει πολλές δωρεές, ανάμεσα στις οποίες και ένα σημαντικό ακίνητο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έφυγε για πάντα το 1975 σε ηλικία 71 ετών.

🔵 ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Κρητική λύρα: Αλέκος Καραβίτης
Λαούτο: Νίκος Τζουγάνος

🎵 ΔΙΣΚΟΣ: Αλέκος Καραβίτης 1925-55 - Αυθεντικές εκτελέσεις
Έτος κυκλοφορίας: 1990
Συλλογή-Επιμέλεια-Κείμενα δίσκου: Στέλιος Αεράκης

Οι στίχοι:
Άχι κουτρουλιανό* νερό κι αχτουδιανέ* μ’ αέρα
να μπόρουνα να σ’ έπινα το μήνα μιαν ημέρα.

Να ‘μουν πουλί να πέτουνε στ’ Αχτούντα στο κεφάλι
ν’ άψω κερί τση Παναγιάς και να γιαγύρω πάλι.

*κουτρουλιανό = από την ομώνυμη περιοχή στο χωριό Αχτούντα (επισήμως Ακτούντα), όπου ανέβλυζε νερό και η ομώνυμη βρύση
*αχτουδιανέ = από το χωριό Αχτούντα / Ακτούντα
----
#greek_folk_music
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

💙🤍💙🤍💙🤍 wonderful - transported back in time with the music, the photos, the details in the video description 💙🤍💙🤍💙🤍

hellie_el
Автор

Ευχαριστούμε! Τέλεια τεκμηρίωση & πληροφόρηση!

konstantinosmousoutzanis