Nasıl girişimci olunur?

preview_player
Показать описание
Türkiye düşük teknolojili bir ülke. Daha hızlı zenginleşmek, “özgürleşmek” ve verimliliği artırmak için kendi ürünlerimizi geliştirmek zorundayız. Bunun yolu da inovasyon, yani keşfetmekten geçiyor.

Daha fazla girişimci yetiştirmeli ve fikir aşamasından üretime geçmelerine destek vermeliyiz. Bu videomda nasıl girişimci olunacağını anlattım.

Girişimcinin en önemli özelliği

VAR OLANLA YETİNMEMEK

Kutunun dışında düşün

Etrafına analitik gözle bak:

Hangi işlem pahalı?
Hangisi yavaş?
Hangisi zahmetli?
Daha ucuz, hızlı veya kolay yapabilir miyim?

Girişimin temel aşamaları

Harika fikirler düşünün. İşletmelerin çoğu ilginç fikirlerle yola çıkarlar. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet, insanların yaşamlarını kolaylaştıracak bir ürün veya ikisinin kombinasyonu olabilir. Unutmayın fikrin ne olduğunun bir önemi yoktur.

Aklınıza harika bir fikir gelirse bu fikrin gerçekçi olup olmadığını düşünün. Maliyetleri, imalat süresini ve popülariteyi hesaba katın.
Farklı fikirlere karşı her zaman açık olun. Daha önceden bu ürünü alan insanlarla görüşün.

Henüz bir fikir bulamadıysanız iyi bir başlangıç yapmak için öncelikle hedef kitlenizi düşünün. Daha sonra hedef kitlenin alışveriş yaptığı yerler veya yapmaktan hoşlandıkları şeyler gibi özelliklerinin listesini yapın.

Listenizi maliyet, imalat süresi ve popülarite şeklinde üç bölüme ayırın. Sunabileceğiniz en kolay ve gerçekçi ürünü bulun.

İş planı yazın. İş planı detayları ve açıklamaları kapsamalıdır ve aynı zamanda her şey gerçekçi olmalıdır. Her bölüm için zaman ayırın ve hesaplamalar yapın.

İyi bir iş planının bölümleri:

Ürün tanımı: ürününüzü geliştirin. Görüntüsü nasıl olmalı? Hangi malzemelere ihtiyacınız var? Göz alıcı ve dikkat çekici bir ürününüz olsun.

Pazar analizi: hedef kitleniz kim? Nerelerden alışveriş yaparlar?

Nerelerde ikamet ederler?

Rekabet: rakipleriniz kimler? Rakiplerinizin güçlü yanları ne? Onları nasıl yeneceksiniz?

Pazarlama: ürününüzü nasıl pazarlayacaksınız?

Ne tür bir imaj çizmek istiyorsunuz? Nerelere reklam vereceksiniz?

Satışlar: ürününüzü nerede satacaksınız? Müşterilerin ürünü alması için ne yapacaksınız? Ne zaman satacaksınız? Geleceğe yönelik satış tahminleri ne?

İmalat: ürününüzü nasıl üreteceksiniz? Bunu detaylı şekilde açıklayın. Ürünü üretmek için hangi malzemeleri kullanacaksınız?

Nerede ve ne zaman imalat yapacaksınız? Satılan malın maliyeti ne kadar olacak?

Finansman: başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak?

Brüt karınız ne kadar olacak?

Türkiye’de girişim sermayesi şirketleri

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş
İş Girişim Yatırım Ortaklığı
Endeavor Türkiye
Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı
İstanbul Girişim Sermayesi Fonu
Venture Capital
iLAB Ventures
Turkven Private Equity
Aksoy İnternet Ventures
Rhea Girişim Sermayesi
Esas Holding
Borsa İstanbul Özel Pazarı
Early Bird Venture Capital
Revo Capital

Podcastler:

Facebook:

Instagram:

Twitter:

Para Analiz:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam müsadenizle düzeltmek istediğim bir nokta var. Girişimciler 100 200 dolara garajda çalışıyor, üniversiteleri bırakıyorlar demişsiniz. Ancak Steve Jobs'un ilk Mac bilgisayarı yaptırdığı kişi Steve Wozniak San Jose doğumlu babası da bildiğim kadarıyla elektronik mühendisi ayrıca ABD'nin en iyi üniversitelerinden bir tanesini bırakıyor. Yani Outliers kavramı burada da devreye giriyor. Doğduğu büyüdüğü yerdeki komşularının hep elektronik veya diğer alanlardaki mühendisler olduğunu belirtiyordu bir konuşmasında kendisi. Küçük yaştan beri bu alanda eğitim gören ve kendisini geliştiren birisinin üniversiteyi bırakması çok değişiklik yaratmıyor elbette. Bunun dışında Mark Zuckerberg Harvard mezunu, para konusunda pek çoğumuzdan daha avantajlıydı. Bill Gates deseniz kimsede yokken ailesinin bilgisayara erişim temin ettiği bir adam. Bu insanlar hep aileden bir destek görüyor da öne çıkıyor. Mesela şu an Türkiye'de birisinin kuantum bilgisayarlar üzerinde devrim niteliğinde bir buluş yapması mümkün mü ? Çok çok düşük olasılıklı bir durum çünkü Türkiye'de kuantum bilgisayar diye bir şey yok... Bana kalırsa girişimcilik 2 şeyle başarı getirir, ya paranız olucak ya da spesifik alanda ileri düzey bilginiz. Aksi durumda YouTube'da 2 milyon lirayı nasıl batırdım videonuz kaçınılmaz olacak ve sonrasında seminerlerde konuşmacı olacaksınız, girişimci değil.

yusufketen
Автор

Girişimci :otoriteye isyan etmek. Kesinlikle müthiş bir başlangıç.

cetingokmenful
Автор

Hocam bu zamanda tarikat açmak iyi bir girişimcilik projesi midir?

savk
Автор

bi insan ayt sınavından çıktıktan sonra neden böyle videolar aramak zorunda oluyor hocam değinmiş ne ggüzel

Cahitguess
Автор

Sevgili hocam gerçekten ufkumu açtınız ve cesaretlendirdiniz. Aylardır benim bir şeyler yapmam lazim vatanıma milletime ne gibi bir yararım olur diyip düşünmekten uyku uyuyamıyorum. Öncelikle kabuğumdan çıkmam gerektiğini çok iyi biliyorum. Ama işte hayat şartları, bir takım problemler, sıkıntılar ekonomik stresler kendimi demorolize etmeme sevk ediyor. Yinede sürekli hadi yakup hadi ayağa kalk diyip motive olmaya çalışıyorum. Videolarınızı severek izliyorum iyiki varsınız. Sevgi ve saygılarımla :)

yakuponler
Автор

abi bu ve önceki videoların gibi devam etmen güzel olur sanki. senle ilgisi yok fakat sürekli ekonominin kötülüğünden bahsedince biz sıradan insanlara faydası olmamakla birlikte zararı da oluyor. her şeyi geçtim umutsuzluğa kapılıyoruz.

fakat son iki videonda normal vatandaşı ilgilendiren konulardan bahsediyor, çözüm üretiyorsun.

naçizane senden isteğim budur.

Hcmbn
Автор

Teşekkür ederim bir anne bir baba evlatlarına öğütler verir acı çekmesin diye, aslında onlarda bilinçsizce hayatın anlamını söylüyorlar. acı çekmeden tamamla diye. Tıpkı banada bu sunum öyle geldi. İyiki varsın Atilla abim.

muraterol
Автор

Yine mükemmel bir video. Yine Atilla Yeşilada kalitesi! Çok şey öğreniyoruz, çok...

Автор

Türkiyede girşimcilik cafe açmak veya döner salonu

apromed
Автор

Teşekkürler Atilla amca, ellerinden öper iyi bayramlar dilerim 😊

mustafaxy
Автор

İlk önce bu video hazırladığınız için teşekkür ederim. Aklımdaki çoğu soruya ışık tuttunuz. 😊

semihkalem
Автор

Atilla bey burda girişimciliği siz teoride kağıt üzerinde anlatmışsınız sizin saha ya inip en az 10 girişimci ile konuşup bu ülkede girişimcilik nedir ve neden yapılaz diye bilgi almanız gerekli. Kağıt üzerinde o var bu var ama sizin bir iş planı yapmanız lazım iş akış planı yapmanız lazım işte bunları yapmıyorsunuz yapamıyorsunuz demeniz beni çok güldürdü. Çünkü işin kağıt üzerinde işleyişi ve gerçekte olan işleyiş bir şey yapılamasın ve yapmaya niyet eden varsada kendi parası ile yada borçlanarak yapsın teması güdmektedir. Ayrıca verilen hibelerin ve kredilerin de kime nasıl kullandırıldığıda aşikardır örnek kobi kredileri biraz inceleyin ipliğin ucu hep aynı kişilere veya yandaşlara çıkıyor çok uzatmayım. Benim burdan iş fikri olan arkadaşlarıma tavsiyem uluslar arası kitlesel fonlama sistemine dahil olmaları ve ürünlerini iş temalarını buralara sunmaları, bu kriz ortamında hiç bir firma ek bir arge yatırımı yapmak istemiyor aksine varolanı ayakta tutmak için çaba sarf ediyor direniyor. Bu ülkede bu devlet yönetiminde ben girişimci olarak kaynak bulurum demek tamamen hayalcilik olur. Saygılar.

caneryelen
Автор

Hocam selam, Türkiye'de oyun sektöründe ciddi gelişmeler var. Gençler bu yolda epey ilerliyorlar. Mobil olarak benim bir oyunum var, ciddi bir indirme aldı. Şimdi de PC oyunu geliştiriyorum. 3 yıldır sürdürüyorum. Halen devam ediyorum. Ancak bir yandan da aile baktığım için gündüz tam zamanlı çalışmak durumundayım. Ne yazık ki tek başına uzun sürüyor bu işler. Eğer ciddi bir para kazanabilirsem ancak o zaman bir şirket kurmayı başarabilirim. Teşekkür ederim konuşmanız için. Motive edici :)

evviaccia
Автор

girisimcilik oncelikle iyi bir fikre sahip olmak 2. asamada fikrin gerceklesmesi icin yol haritasi yapmak. 3 asamada projeye donusen fikri pazarlamakla olur.

QRD
Автор

Süperdi, bir gün inanıyorum çok iyi işler yapacağım.

keremkarakaya
Автор

Hocam kosgeb destekleri var fakat bu destekler parası olanlar için önce sen harca hepsini öde faturaları getir %60 ile %40 arası sana geri ödüyor ve sıfır ürün alacaksınız veya 2.el aldığınız ürünün faturası ve garantisi olması lazım. Hibe desteği ise 500.000 TL ye kadar var fakat bu hibeyi yaptığın harcamanın %40 veya %60 turarı 500.000 TL yi geçmeyecek yani 100.000 TL hibe alabilmek için 200.000 TL 250.000 TL harcamanız lazım yani kosgeb yada devlet paran varsa sana para veriyor.

deli-g
Автор

Çok yüzeysel bir sohbet olmuş. Başlığın yanına 101 yazabilir misiniz ?

euthygenes
Автор

Atilla bey sakin izlenme dusuklugune aldanip bilgi birikiminizi gelecek nesillerden esirgemeyin. Takipteyiz

mertogul
Автор

Girişim sermayesi fonu konusunda bilgi eksikliğiniz var maalesef. Şöyle örneklendireyim, alphan manas beyin yonetım kurulunda olduğu futurıstler derneği var. Yazılım yatırımlarını destekliyor. Bu desteğin şartlarını okuduğunuzda aslında bunun bir yatırım desteği değil senin bulduğun fikri sömürmek isteyen bir yapı olduğunu çok net görebilirsiniz. Bugün iyi bir fikrin yazılımını yada app ini yaptırmak 10 bin dolardan 1 milyon dolara kadar değişmekte. Dernek diyor ki fikrin varı mı ? Şirketini kur ( 3 bin tl ), app ini yaptır ( 10 bin dolar minimum ), çalıştır ve belli bir Pazar elde et, sonra gel bize tanıt maks. 25 bin dolar ve şirketinden ne kadar pay isteyeceğimizi konuşalım. Adama derler ki “ ulan zaten ben fikrim için bu kadar parayı harcayıp, bu kadar zamanı harcayıp, pazarda az çok bir yer edindikten sonra sizin gibi vampirlere muhtaç olacağıma paramıza, vaktimizde sokağa atarım “ . Yani işin özü ülkede gerçek manada kapitalizm uygulanmadığı gibi, gerçek manada fikri destekleyecek bir fon yok. Herkes ama herkes sömürüden para kazanma peşinde.

oyunuboz
Автор

Merhaba atilla abi kadın girişimciyim ve tek takdiğim çok fazla hayır kelimesini kullanmıyor oluşum. Ve tek başına olmaz dediğiniz girişimciliği 2 senedir tek başıma yürütüyorum. Herşeyiyle. Taktikleri varmı evet benım gibi 0 sermayeyle hatta eksi 30 bin krediyle üretime geçtiğim işime atölyemi suan 150 bin borçla döndürüyor olmak yorucu olduğu kadar kendimi geliştirmeme ve her sıkıştığımda risk alma oranımı arttırdığını kendime ödül kabul ettim. Tüm videolarınız bana güç veriyor. Teşekkür ederim 🙏

flamingo_tasarım_atolyesi