Ένα μεγάλο κύτταρο (πείραμα βιολογίας)

preview_player
Показать описание

Συνήθως θεωρούμε ότι το κύτταρα είναι τόσο μικρά που μπορούμε να τα δούμε μόνο μέσα από μικροσκόπια. Αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Υπάρχουν και μεγάλα κύτταρα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αβγό! Δηλαδή ολόκληρο το αβγό είναι ένα κύτταρο!

Στο πείραμά μας αρχικά τοποθετούμε το αβγό μέσα σε ξύδι. Το ξύδι αντιδρά με το κέλυφος του αβγού (γιατί το κέλυφος είναι ανθρακικό αλάτι που αντιδρά με τα οξέα) και δημιουργούνται φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα (κοινώς το ανθρακικό που υπάρχει στα αναψυκτικά). Έτσι μετά από μία ημέρα έχει μείνει πολύ λίγο από το κέλυφος ενώ μετά από δύο ημέρες δεν υπάρχει πλέον καθόλου.

Τότε απομένει μόνο η μεμβράνη του αβγού που συγκρατεί όλα τα υπόλοιπα μέρη του κυττάρου. Παρατηρούμε ότι είναι πολύ ελαστική, επιτρέποντας μικρές αναπηδήσεις και ζουλήγματα!

Επίσης, φωτίζοντας το αβγό ξεχωρίζουμε τον κρόκο από το κυτταρόπλασμα. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κρόκος δεν είναι ο πυρήνας του κυττάρου, καθώς ο πυρήνας είναι αρκετά μικρός (σε μέγεθος καρφίτσας) μέσα στον κρόκο.

Παρατηρείστε ότι το μέγεθος του αβγού αλλάζει, ανάλογα με το εάν το τοποθετούμε στο ξύδι ή στο πετιμέζι. Δείτε το γιατί:

Η μεμβράνη του αβγού επιτρέπει σε κάποια υλικά να περάσουν (είτε να μπουν, είτε να βγουν) ενώ σε κάποια άλλα υλικά όχι. Αυτές οι μεμβράνες ονομάζονται ημιπερατές. Όταν τοποθετούμε το αβγό στο ξύδι, τότε περνά νερό από το διάλυμα του ξυδιού μέσα στο αβγό. Το αποτέλεσμα είναι το αβγό να μεγαλώνει!

Αντίθετα, όταν βάζουμε το αβγό μέσα στο πετιμέζι ποσότητες νερού βγαίνουν έξω από το αβγό προς το πετιμέζι. Το αποτέλεσμα είναι το αβγό να μικραίνει.

Τα βιβλία μας "Κατακτώ την κορυφή - Φυσικά" από τις Εκδόσεις Πατάκη.

αλλά και "Παίζοντας μαθαίνω Φυσικά" για τους μικρότερους φίλους μας

#πειράματα #φυσική #δημοτικό #κύτταρο #αβγό #Γρηγορίου #teacherland
Рекомендации по теме