Εκτινασσόμενος Δάκτυλος - Πριν & Μετά την Επέμβαση - Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ασημάκης Ανδρεόπουλος

preview_player
Показать описание
#ορθοπαιδικος #εκτινασσομενος #δακτυλος

ΣΤΕΝΩΤΙΚΗ ΤΕΝΟΝΤΟΕΛΥΤΡΙΤΙΔΑ Η ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ
Συμβαίνει όταν ο καμπτήρας τένοντας ενός δακτύλου του χεριού μπορεί να παγιδευτεί στην είσοδο του ελύτρου του. Μέσα στο έλυτρο βρίσκονται 2 καμπτήρες τένοντες για κάθε δάκτυλο (επιτολής και εν τω βάθει), εκτός από τον αντίχειρα που το έλυτρό του περιέχει μόνο τον μακρό καμπτήρα. Όταν γίνει βίαιη έκταση του δακτύλου τότε ο τένοντας διαπερνά το εμπόδιο αυτό με αναπήδηση σαν τη σκανδάλη ενός όπλου και γι’ αυτό ονομάζεται και δάκτυλο σκανδάλη.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτία είναι η πάχυνση και στένωση του ελύτρου των καμπτήρων τενόντων είτε λόγω κάποιου τραυματισμού είτε λόγω υπέρχρησης.
Εμφανίζεται συχνά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην ουρική αρθροπάθεια και στους διαβητικούς.
Μπορεί να είναι και συγγενούς αιτιολογίας η πάθηση όταν εμφανίζεται στα βρέφη και αφορά τον αντίχειρα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Συχνά υπάρχει πόνος και τοπική ευαισθησία στο επίπεδο της μετακαρπιοφαλαγγικής άρθρωσης ενώ μπορεί να εμφανιστεί και επώδυνος όζος.
Μπορεί να προσβληθεί κάθε δάκτυλο αλλά συνήθως προσβάλλεται ο μέσος και ο παράμεσος.
Το δάκτυλο αναπηδά με την κάμψη και την έκταση και μπορεί αυτό να γίνεται και ανώδυνα , ενώ ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δάκτυλο « κλείνει και δεν ανοίγει » ή « ανοίγει και δεν κλείνει ».

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική:
1) Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
2) Τοπική έγχυση κορτιζόνης.
3) Φυσικοθεραπείες.
Κατά κανόνα όμως εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία η οποία ενδείκνυται στις ανθεκτικές περιπτώσεις που επιμένουν περισσότερο από ένα μήνα .
Χειρ. Θεραπεία Εκτινασσόμενου Δακτύλου
Χειρ. Θεραπεία Εκτινασσόμενου Δακτύλου
Σε αυτή την περίπτωση μέσω μιας εγκάρσιας τομής στο ύψος της μετακαρπιοφαλαγγικής άρθρωσης γίνεται διάνοιξη του ινώδους ελύτρου και κινητοποίηση των καμπτήρων τενόντων ( επιτολής και εν τω βάθει) ή του μακρού καμπτήρα στον αντίχειρα.

Στα βρέφη η επέμβαση γίνεται μετά το πρώτο έτος γιατί συνήθως υποχωρεί μέσα σε αυτό το διάστημα.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καλησπέρα γιατρέ μού..μια ερώτηση..το ίδιο θεμα εχει η μητέρα μού με το δάχτυλο της..trigger..ο γιατρός που έχω πάει μου πρότεινε επέμβαση η αν θέλω υπάρχει μια καινούρια τεχνική χωρίς χειρουργείο..θα της κάνω με βελονισμό..τι μου προτείνετε να κανω σας παρακαλω::

xristosleontaropoulos