filmov
tv
Dünya'nın yeni yüzü #bilim #belgesel #tarih
Показать описание
🌍 Dünya her zaman bugün bildiğimiz gibi miydi?
Bu varoluşsal soru, kökenlerimizi, nereye ait olduğumuzu bilme ve etrafımızdaki bu dünyayı anlama ihtiyacına cevap veriyor. İnsan cehaletten nefret eder. Bu nedenle, yaşam barındırdığı bilinen tek gezegeni anlamak için bu soruyu çok erken incelemeye başladı.
Dünya'nın tarihi 4,6 milyar yıl önce başlar. O zamanlar her şey bugün bildiğimizden farklıydı. Garip ve düşmancaydı. Yine de o kadar misafirperver olacak ki bir gün insanoğlu oraya kalıcı olarak yerleşebilecek.
Etrafımızdaki dünya nasıl oluştu?
Diğer birçok organizma arasında bir organizma olan insan, çevresine hakim olmayı ve onu ihtiyaçlarına göre uyarlamayı nasıl başardı?
🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 250 milyon yıl önce Dünya neye benziyordu? :
- Dünya'nın maruz kaldığı korkunç kitlesel yok oluştan kısa bir süre sonra, onu kaplayan büyük kıta plakası Pangea parçalanır. Panthalassa Okyanusu birkaç on milyon yıldır Pangea'nın batı kısmına doğru batmaktadır. Bu okyanus açıklığı genişler, batıya doğru ilerler ve yeni bir okyanus oluşur, Tethys okyanusu. Pangea iki kıtasal bloğa ayrılır: Kuzeyde Laurasia ve güneyde Gondwana. Tethys Okyanusu'nun gelişiminin iklim, ekoloji ve Dünya'nın coğrafyası üzerinde sonuçları vardır. Ağırlıklı olarak karasal olan iklim okyanusal hale gelir. Deniz seviyesindeki yükselme, yeni okyanus dalgalarının harekete geçmesinden kaynaklanır. Yeni kıta yüzeylerinin sular altında kalması sayesinde biyolojik çeşitlilik gelişir. Ancak birbirinden ayrılmış topraklar bireyler arasındaki alışverişi sınırlar. Sonunda, bazı popülasyonlar tamamen izole olacak ve her kıtada evrimleşecek ve çeşitlenecek tam türler haline gelecektir.
Şimdilik gezegen biyolojik çeşitlilik açısından boştur. Büyük Permiyen yok oluşundan geriye sadece birkaç canlı kalmıştır. Fethedilecek bu geniş alanlarla karşı karşıya kaldıklarında, evrimleşme ve çeşitlenme fırsatına sahipler. Bu, Dünya tarihinde yeni bir maceranın başlangıcıdır.
Thetys Okyanusu, sıcaklığı ve baş döndürücü derinlikleri deniz faunası için bir nimettir. Dünya çok sıcak. Atmosferdeki oksijen seviyesi düşük, CO2 seviyesi yüksek ve gezegendeki atmosfer devasa bir sera gibi.
Bitki örtüsü Sibirya tuzaklarının felaketine maruz kalmıştır, ancak bu hayvanlar dünyası için olduğundan çok daha az acımasız olmuştur. Geniş alanlar harap olmuş olsa bile, sadece birkaç bin yıl içinde kıta yüzeyini yeniden gelişen bir bitki örtüsü süsler. Hayatta kalan hayvanlar bu yeni ortamı fethetti ve oraya yerleşti. Zaman geçtikçe adapte olacaklar, evrim geçirecekler ve yeni türler ortaya çıkarak yeni dallar oluşturacaklardır. Bu evrimdir.
Böcekler ise yıllar geçtikçe gelişerek evrimleşmeye devam eder. Her yerdeler, zaten milyonlarca mevcutlar. Çeneli kelebekler, polen kırıcılar, şu anki sineklerimize çok benzeyen sinekler, hatta ilk ağustos böcekleri ve ilk böcekler havayı paylaşıyor.
------------------------