Cuma hutbesinde “Amin” denilebilir mi?

preview_player
Показать описание

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hz. Ali [kerremallahu vechehü] Kûfe'de hutbe verirken minberden şöyle seslenmiştir: "Cuma günü olunca şeytan çarşı ve pazara erkenden bayraklarıyla gider, insanlara binbir engel çıkararak mani olmaya, onları cumadan geciktirmeye çalışır. Melekler de erkenden gidip mescidin kapılarına dururlar. Gelenleri birinci saatte gelenler, ikinci saatte gelenler diye yazarlar. Bu hal imam hutbeye çı­kıncaya kadar devam eder. Kişi mescidde, imamı görüp, dinleyebileceği bir yere oturup, can kulağıyla dinleyip konuşmadığı zaman kendisine iki kat sevap vardır. Kişi uzakta kalır ve imamı dinleyemeyeceği bir yere oturur, sessiz durur ve konuşmazsa bir hisse sevap alır. Eğer imamı görüp dinleyebileceği bir yere oturur fakat boş konuşma yapar, sessiz kalmazsa ona iki hisse vebal yazılır. Şayet dinleme ve görme imkanı olmayan bir yere oturur ve boş konuşur ve sessiz kalmazsa ona bir hisse vebal vardır. Kim de yanındaki arkadaşına cuma günü 'sus' derse boş konuşmuş olur. Kim de boş konuşur ise o cumadaki sevaptan nasipsiz kalır." Hz. Ali [kerremallahu vechehü] konuşmasının sonunda şunu söyledi: "Ben bunu Resülullah'tan [sallallahu aleyhi vesellem] işittim." (Ebû Davud, Salat, 209 (no 1051))

_ALLAH_yolunda
Автор

İbn Abidin [rahmetullahi aleyh] Reddü'l-Muhtar adlı eserinde şöyle demektedir: "İmam hutbede duaya baş­ladığında (veya herhangi bir dua ettiğinde), cemaatin ellerini kaldırarak 'amin' demeleri caiz değildir. Eğer bunu yaparlarsa günahkar olurlar. Aynı şekilde hutbede Peygamberimiz'in [sallallahu aleyhi vesellem] ismi geçtiğinde sesli bir şekilde salavat getirmek de caiz değildir. Salavat kalben getirilmelidir. Ayrıca hutbe esnasında tesbih çekmek de mekruhtur. Hatibin can kulağıyla dinlenmesi gerekir. Fetva buna göre verilmiştir." 87 Yine İbn Abidin [rahmetullahi aleyh] hutbe dinlenirken birinin verdiği selama karşılık "aleyküm selam" diye mukabele etmenin mekruh hatta günah olduğunu belirttikten sonra, "Zira verilen selama daha sonra karşı­ lık vermek mümkündür, ancak o günün hutbesini daha sonra dinlemek mümkün değildir. Ayrıca hutbe esnasın­da selamlaşma, farz olan hutbeyi dinleyen diğer kimselerin dikkatlerinin dağılmasına sebebiyet vermektedir" demiştir.
Şa'bi'nin [rahmetullahi aleyh] Abdullah b. Abbas'tan [radı­yallahu anh] rivayet ettiği bir hadiste, Resülullah Efendimiz (Sallahu Aleyhi ve Sellem) imam hutbe verirken konuşan kişi hakkında şöyle buyurmuştur:

"İmam hutbe verirken konuşan kişinin misali, sırtında yük taşıyan eşek misalidir. "(89 Bezzar, el-Bahrü'z-Zehhar, no. 4725)

O halde cuma hutbesinin aynen namaz gibi olduğu unutulmamalı, namazda nasıl başka şeylerle meşgul olmak namazın bozulmasına veya sevabının azalmasına sebep olursa, hutbe esnasında da çakıl taşlarıyla, tesbihle veya başka şeylerle meşgul olup hutbeyi dinlememenin de ecrin azalmasına, sevabın yok olmasına sebep olacağı hatırdan çıkarılmamalıdır.

_ALLAH_yolunda
Автор

Rabbimiz bizi affedip hidayet istikamet versin. Bütün bela musibet beddua lanet sihir büyü nazarlardan cin şeytan şerlerinden şeytanlaşmış insan şerlerinden kurtarsın korusun daimi ve ebedi. Gazabindan kurtarsın ve korusun daimi ve ebedi. Rızasına kaydeylesin daimi ve ebedi. Rahmetiyle muamele eylesin daimi ve ebedi. Cehennemden azad eylesin. Cennetine Cemaline kavuştursun. Peygamberimize Aleyhissalatü Vesselâm komşu eylesin. Dünyada ve Ahirette Dostlarıyla beraber eylesin daim ve ebedi. Tüm şerleri Hayra tebdil eylesin. Seyyiatimızı Hasenata tebdil eylesin. Yakın ve uzak dünya ve Ahiret tüm Hayırlari lutfeylesin. Dünya ve Ahiret yakın ve uzak tüm şerleri def eylesin. Dünya ve Ahiret ve Dini ve dünyevi ve maddi ve manevi tüm Hayirlı razı olduğu muratlarımizi lutfeylesin. İçimize Dışımıza Peygamberimizin AleyhisSalatü Vesselamın Sünnetini Şeriati İslami Nazar ve Nakış eylesin Tastamam. Daimi ve ebedi kılsın. Sevdiklerini sevdirsin. Buğz ettiklerine buğz ettirsin. Cümle niyet ettiklerimizle birlikte cümlemiz Hakkında kabul eylesin Âmin. Âmin. Âmin. Ve Selamün Alel Murselin. Velhamdülillahi Rabbil Âlemin. Âmin

Hall
Автор

Şafii mezhebinde namazı bozan şeyler hutbeyide bozar ve fatihadan sonra amin demek namazın sünnetlerindendir dolayısıyla hutbede amin demek hutbeye bir zarar vermez

ahmetkara
Автор

Diyanetin dediğiyle iş tutarsak yandı gülüm keten helva yani 🤣

guldenizsert
Автор

Şu diyanete Allah ehli sünnet hocalar versin

Allahnkulu
Автор

Ben bir kelimeyi fazla ya da eksik söylemişim bunun ne önemi var hoca önemli olan niyet değil mi Allah bizim kalbimizin içini bilmiyor mu

kaanalicavusoglu
Автор

Kime guvenecegimizi şaşırdık maalesef hocam

akif
Автор

Cuma hutbesinin dili nedir. Türkçe hutbe caizmidir? Bidatmidir?

Ruhi-xgob
Автор

Kaza mı edicen 😂 kaza şuanda olan olaya denir, yolda 2 araba kaza yaptı deyince ne anlıyorsan o yani

sefiktoprak
Автор

Ya Hoca Efendi bu dini güzel öğrenin ya Peygamberimiz Sallallahu teala Aleyhi ve Sellem yanınızdakine Sus bile demeyin buyuruyorlar amin demek suç yerine geçer mi konuyu yanlış yerden tartışıyorsunuz bir defa hutbe okunurken insanların durması namaz değildir cemaatin imamı dinlemesi esastır hadis-i Şerife göre kendi yanındaki kişiyle konuşamaz selamı kaza edecekmiş ya ne saçma bir fikir ya dinden yeni bir şey çıkarmayın ya efendimiz döneminde Sallallahu sellem döneminde devletin işleri hutbede millete haber verilirdi Belki de devletin önemli işlerini buyururken halk kendisi birbirleriyle konuşurken Efendimiz bunu yasaklamıştır büyüttünüz ha büyüttünüz �mam dua ettirirken amin demek sus demek mi yahu Hadi işte Amin demekle alakalı bir yasak var mı el kaldırmakla alakalı bir yasak var mı Yazık ya Kendi kafanıza göre bir dilin çıkarmayın ya hadisteki tek illet cemaatle konuşmayacaksın dört gözle hatibi dinleyeceksin dua yapacağı zaman da amin diyeceksin ona iştirak edeceksin Dua deyince el kaldırmak vardır Dua deyince sonunda amin demek vardır Bunlar dinin kendisidir hadis-i Şerif'in tam kendisidir Siz hadis-i Şerif'in zıttından bahsediyorsunuz bu milleti amin demek sus demekdir diyerekten yanlış konuyu yanlış yerde tartışıyorsunuz şu hocanıza yerinizden bir daha bakın

ShnshnshnShsnsn
Автор

Güzel kardeşim yorumlarda sana delil nedir diye sormuşlar. Sen cevaplamamışsın.
Madem amin denilmez. Madem sallallahu aleyhi vesellem denilmez.
Bu konuda delil nedir?
Hangi ayet. Hangi hadis?
İnsanlar sana soru sorarken: Hocam diyanet bu konuda ne diyor diye sormuyorlar ki. Sana soru soruyor. Sen cevap verememişsin. Ben kendi adıma utandım.
Soruya ayet veya hadisten cevap verilir.
Böyle din anlatılmaz. Hoca kardeşim. Bende din görevlisiyim de. Bilmiyorsanız, sadece konuşmuş olmak için. Sadece soruya cevap vermiş olmak için konuşulmaz.
Son olarak: Herkes namaz kıldırır. Ama herkes hoca olamaz. Nokta.
Kimileri de hocam Allah razı olsun demişler.
Arkadaşlar bu neyin kafası? Kardeşimiz soruya cevap vermedi ki. Bunun için mi Allah razı olsun. Sadece yorum yaptı.
Son olarak: Hz. Ömer halife iken. Hutbede mihirden bahsederken. Kadının birisi itiraz ediyor ya. O zaman Hz. Ömer o kadına sus hutbe okunurken konuşulmaz derdi değil mi.
İlimsiz konuşmamak gerekir.

omerturacak