📌ERİMTAN ARKEOLOJİ VE SANAT MÜZESİ✔️

preview_player
Показать описание
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi koleksiyonu, çoğu Anadolu kökenli, yaklaşık iki bin taşınır eserden oluşan özel bir arkeoloji koleksiyonudur. Koleksiyon, Yüksel Erimtan’ın 1960 yılında Roma yüzük taşları almasıyla başlamış, sonraları yetkin arkeologların tavsiyelerinden faydalanılarak genişletilmiştir. MÖ 3. binden Bizans Dönemi’ne kadar uzanan bir zaman dilimini kapsayan koleksiyon; Hitit, Urartu, Asur, Akhamenid ve Bizans gibi farklı uygarlıklara ve dönemlere ait eserleri barındırmaktadır.

Koleksiyonun çoğunluğunu oluşturan eserler Geç Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait buluntulardır. Bu buluntular arasında kâseler, sürahiler, bardaklar, ölçü kapları, yüzükler, cam kaplar, parfüm şişeleri, üzerine mühür kazınmış yüzük taşları, cımbızlar, altın taçlar, striglisler, takılar, aynalar, cam karıştırma çubukları ile altın, gümüş ve bronz sikkeler yer almaktadır.

Müze koleksiyonundaki eserler, Anadolu coğrafyasının kültürel mirasını vurgulamanın yanı sıra belirli bir olay örgüsü ile bir araya getirilmiş, böylece izleyiciye alışılagelmiş sergileme yöntemlerinden farklı şekillerde sunularak, hem eserlerin görsel değerlerinin öne çıkarılması hem de izleyicilerin eserleri güncel yaşam unsurlarıyla ilişkilendirmeleri amaçlanmıştır.

Aphrodisias
Ara Güler Müzesi’nin Ankara’daki ilk sergisi “Aphrodisias-Ara Güler”, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Volkswagen ana sponsorluğunda 30 Eylül’de açılıyor. Serginin ana gövdesini, Ara Güler’in 1958 yılında Geyre Köyü’ne tesadüf eseri gitmesinin ardından, 90’lı yılların başına kadar her fırsatta ziyaret ettiği, bugün Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilli ve UNESCO Dünya Miras Liste’sine girmiş olan Geyre Köyü ve civarında farklı zamanlarda çekmiş olduğu fotoğraflar oluşturuyor.

Sergide ayrıca, Ara Güler’in Aphrodisias ile ilgili orijinal karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili uluslararası süreli yayınlar ve ajanslarla yazışmaları, bu yayınların baskılarıyla birlikte Ara Güler’in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının hazırlık sürecindeki çalışmalarına dair ipuçları, notlar ve kitap maketi de sergilenen eserler arasında yer alıyor.

“Aphrodisias-Ara Güler” sergisi, 30 Eylül 2022-28 Şubat 2023 tarihleri arasında Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 saatlerinde Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Seramik Eserler
Seramik, Yakın Doğu’da MÖ 7. binyıldan itibaren depolama, pişirme, taşıma gibi işlevleriyle insanoğlunun günlük hayatına girmiş, kolay üretilebilir ve ısıya dayanaklı olmaları sebebiyle de yaygınlaşmıştır. Seramiğin sağlam bir malzeme olması günümüze çok sayıda örneğin ulaşmasını sağlamıştır. Bizlere kullanıldığı toplumun ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişimi ile ilgili bilgiler sunmakta olan eserler arasında; Anadolu Tunç çağının en karakteristik seramik formu olan gaga ağızlı testiler, Doğu Anadolu’dan Van-Urmiye ve Urartu çanak çömlekleri, ayrıca Kıbrıs ve Batı Anadolu’dan Proto-Geometrik bezemeli seramikler bulunmaktadır. Müzede, Roma Dönemi günlük hayata ve özellikle sofra kültürüne ait geniş bir koleksiyonla temsil edilmektedir. Sergilenen seramikler arkeolojik değerlerinin yanı sıra formları, renkleri ve bezemeleri ile birer sanat eseri niteliğindedir. Sergileme sırasında kronoloji, eserin niteliği ve ait olduğu kültür vurgulanmış, eser grubunun özelliğine göre sergileme bir sosyal tarih çerçevesi içinde sunulmuştur. Örneğin Roma dönemine ait seramikler günlük yaşam içindeki yerleri ve özellikle mutfak, yemek, ziyafet gibi temalar bağlamında sergilenmektedir.

Cam Eserler
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi koleksiyonunda 273 adet cam eser bulunmaktadır. Koleksiyondaki cam eserler; serbest üfleme ve kalıba üfleme teknikleriyle MS 1. ve 3. yüzyıllar arasında, Anadolu Roma egemenliği altındayken üretilmiş olan eşyalardan oluşmaktadır. Roma Dönemi mezarlarına hediye olarak konulması yaygın bir gelenek olan küçük boyutlu koku kapları ya da parfüm şişeleri koleksiyonunun en geniş grubunu oluşturmaktadır. Geç Roma Dönemi’nde popüler olan küresel ya da dikdörtgen gövdeli şişe-sürahi olarak tanımlanan kapların birçok değerli örneği koleksiyonda yer almaktadır. Gündelik yaşamda kullanılan bardak ve kâselerin yanı sıra çok sayıda cam bilezik, yüzük ve boncuk gibi takılar da koleksiyonda bulunmaktadır.

---------------------------
---------------------------

👉 TAKİP ET 👈
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Müzede, eserlerde çok özel.İnsallah görmek nasip olur. Müzede yok yok, çok güzel. Emeğine sağlık 👏👏👏👏

reyhandemircioglu