«Αιχμάλωτοι» της Τουρκίας; Μια ρεαλιστική και τολμηρή ανάλυση όσων συμβαίνουν από τον Γ.Χουβαρδά

preview_player
Показать описание
Ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Χουβαρδάς κάνει ίσως την πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά .

Επισημαίνει την επιλογή να γίνει η Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» , ειδικά μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η επιλογή με τα δεδομένα που προέκυψαν αποδεικνύεται ανεπαρκής. Από τη μία ο αμερικανικός παράγοντας «καίγεται» για ηρεμία στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και απαιτεί ύφεση στα ελληνοτουρκικά. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν κλιμάκωσε το «παζάρι» ΗΠΑ-Τουρκίας και αύξησε την αμερικανική πίεση προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η Τουρκία αναβαθμίστηκε εκ των πραγμάτων από τις εξελίξεις που ακολούθησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διεκδίκησε και πήρε ρόλο στις εξελίξεις.
Ο κ.Χουβαρδάς αναλύει τη στάση που τηρεί η Τουρκία στις εξελίξεις στην περιοχή και επισημαίνει τις επιδιώξεις της.
Η Τουρκία κατόρθωσε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση για να διαπραγματευτεί με τη Δύση την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην περιοχή. Πως το πέτυχε; Ποιο κενό ισχύος προσπαθεί να καλύψει και πόσο ικανή είναι να το πετύχει;
Την ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης του 2010, το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει δικά του σοβαρά προβλήματα κι αυτό μας επηρεάζει, η Αίγυπτος επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Σουδάν και όλα αυτά μαζί σίγουρα δεν βοηθούν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ψάχνει σε αυτό το σκηνικό να βρει ρόλο και επέλεξε αυτόν του «προκεχωρημένου φυλακίου». Μόνο που αυτό προϋποθέτει όπως φαίνεται να δεχτούμε τον «μεγάλο συμβιβασμό» με την Τουρκία. Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτός ο συμβιβασμός;
Ο κ.Χουβαρδάς επισημαίνει ότι ήδη ο κ.Ερντογάν έχει θέσει θέμα Θράκης . «Έχουμε ανοίξει συζήτηση για την κυριαρχία μας στη Θράκη, για τα χωρικά μας ύδατα και για το αν τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα…Φθάσαμε να ακούμε ότι το να λέμε ότι έχει ΑΟΖ η Ρόδος ανατολικά της είναι μαξιμαλισμός», λέει.

Ο κ.Χουβαρδάς λέει ότι αν κάνουμε πίσω θα υποστούμε στρατηγικές συνέπειες.
Ο πυρήνας των προσπαθειών της Τουρκίας είναι εμφανής: «Πηγαίνουμε για ξήλωμα της Συνθήκης της Λωζάνης», υποστηρίζει ο κ. Χουβαρδάς.
Τι Αιγαίο μπορεί να προκύψει αν «περάσουν» όλα αυτά; Η περιγραφή που κάνει ο κ.Χουβαρδάς μόνο ανησυχία προκαλεί. «Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και μεγάλα ελληνικά νησιά να βρεθούν περίκλειστα σε τουρκικές οικονομικές ζώνες», λέει .

Ποιες είναι οι «οριακές θέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας; Και μόνο η ανάγνωση τους δείχνει ότι κινδυνεύουμε να «ενσωματωθούμε» στο τουρκικό άρμα. Τα όσα λέει ο κ.Χουβαρδάς στηρίζονται σε ρεαλιστική ανάλυση και γι ΄ αυτό θα πρέπει άπαντες να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με το τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά.
«Πρέπει να σκεφτούμε πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντα του δικού μας λαού…Οι ελληνικές ελίτ φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν καλά τα πράγματα», λέει ο κ.Χουβαρδάς.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ καλή και σφαιρική αντίληψη έχει ο κ. Χουβαρδάς. Επίσης αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως στην πρώτη ερώτηση που έκανε ο κ. Καρβουνόπουλος η απάντηση του Χουβαρδά βρίσκεται στο 14' λεπτό και συνεχίζει, χωρίς ο Πάρις να τον έχει διακόψει καθόλου. Αρχιδάτη δημοσιογραφία κ. Καρβουνόπουλε

GRESULLIVAN
Автор

Ρε παιδιά, αυτός ο τυπάκος είναι εξαιρετικός !!!
Απλά να προσθέσω κε Χουβαρδά ότι το Γκουβάρνο στο προτεκτοράτο που αρέσει στους δυτικούς να ονοματίζεται ως "Γκρης" και στους εντόπιους "Ελλάς" παλαιότερα, "Ελλάδα" σήμερα και πιθανώς "Γιελλάδα" στο Μέλλον, έκανε ό, τι πέρναγε από το χέρι του να εξάρει την γεωπολιτκή σημαντότητα της τουρκίας, είτε γιά να αποδείξει την "ενδογενή ένθερμη συμμαχική διάθεση προς αυτήν" , είτε μετά από παρότρυνση των "Καλών Φίλων, Μαστρωπών κσι Μπαμπάδων" Μ.δυνάμεων της Δύσεως, είτε και από συνδιασμό των δύο.
Έτσι, βρέθηκε η χώρα γυμνή στα χέρια της τουρκιάς κατόπιν παρότρυνσης και υπολογισμού των Μαστρωπών-προστατών της και ως γνωστόν οι Μαστρωποί έχουν τον ρόλο του προστάτη.
Έτσι δεν είναι ;
-Έτσι.
Ωστόσο, θα έρθουν αυτοί που θα αγοράσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή μέρος τους και όλα καλά, όλα ανθηρά...
Νομίζω;
Αλλά γιατί κε Χουβαρδά θα πρέπει η Γιελλάδα να αγοράζει διαρκώς προστασία;
Δεν νομίζετε ότι είναι ώρα να προσφέρει προστασία ;
Λέω...

eliascavadas
Автор

Μόνο ο βελλοπουλος τους τα λέει μήπως κάνω λάθος???
Μόνο ν αυτό ς αγαπητοί μου φίλοι...

argyriostagaras