Fındık Geliyor ⚠️Giresun'da Fındık Bahçealtı Ot - Diken Temizliği. (Gırkma)

preview_player
Показать описание
Fındık Toplamaya başlanmadan önce bahçelerin temizlenmesi gerekir..Bunu da benzinli ot biçme makinesi ile yaparız. Bu işleme kırkma, gırkma, bahçe vurma, bahçe altı temizliği, bahçe biçme gibi isimler verilir Giresun çevresinde.

Giresun, Ordu, Trabzon başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesinin uygun ekolojik koşullarında yoğun olarak üretimi yapılan fındık, geçimini bu ürüne bağlayan 4 milyonu aşkın nüfusun ekonomik ve sosyal yaşantısı yanında, yurdumuza sağladığı yıllık ortalama 400-500 milyon dolarlık döviz potansiyeli ile de halen önemi küçümsenmeyecek geleneksel bir ihraç ürünümüzdür.

FINDIKTA HASAT VE HARMAN

Fındık tarımında diğer kültürel işlemler kadar hasat ve harmanlamada önemlidir. Zamanında hasat edilen ve iyi harmanlanan fındıkların randımanı yüksek olur. Hasat olumuna gelmeden toplanan fındıklarda bir takım mahsurlar ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

1. Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklar kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuklarının renkleri donuk kalır.

2. Olgunlaşmamış fındıklar daldan zor koptukları için bir kısım dalcık ve sürgünde beraberinde kopar.

3. İç iyice kabuğu doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşük kalır.

4. Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meyve kalitesi düşer, muhafaza güçleşir ve kolay bozulurlar.

Fındıkta hasat iki şekilde yapılır; birinci hasat şekli olgunlaşmış çotanakların daldan el ile toplanmasıdır.

İkinci hasat şekli ise kendiliğinden veya silkme suretiyle yere düşmüş olan fındıkların yerden toplanmasıdır. Aslında fındığın en iyi hasat edilme şekli bu ise de bölgede bu tür hasada imkan verecek bahçeler çok azdır. Bu hasat şeklinde fındık çotanakları tam olgunlaştığı zaman toplandığında randımanları yüksek olur ve o çeşidin özelliğini en iyi şekilde taşırlar. Harmanlama işlemi genellikle 15 Ağustos'a doğru başlayıp Eylül ayı sonlarına kadar devam eder. Harmanlama sırasında fındığın iyice kurumasına, nem oranının kabuklu fındıkta % 12, iç fındıkta % 6'yı geçmemesine dikkat edilmelidir. Yeterince kurutulmayan fındıklarda meydana gelen çürüme ve bozulmalar randımanın düşmesine neticesinde verimin azalmasına sebep olur.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Çok güzel akıcı ve sohbeti hoş bir video olmuş 👍👌

KaderVesairee
Автор

Çok güzel bir çalışma yapmışsınız, örnek bahçe olmuş. Tebrikler.👏👏👏

Melikenaz
Автор

Kolay gelsin maşallah Fındık iyi bu sene

umitcakr
Автор

Fındık bahçesi sizin anlatımınızdan bı ayrı güzel...

ozguruysal
Автор

Kök surgunlerini Ocak diblerine koysanız olmuyormu

fatmabilgi
Автор

Abi tlfon nosunu yazarmısn bnim bahcmde var

zartaga
welcome to shbcf.ru