ÇALIŞAN EMEKLİLER DİKKAT ! MAAŞINIZDAN NE KADAR KESİLECEK ?

preview_player
Показать описание
ÇALIŞAN EMEKLİLER DİKKAT ! MAAŞINIZDAN NE KADAR KESİLECEK ?
#çalışan #emekli #maaş
Destek Primi (SGDP ) nedir?
Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden, kendi adına ve hesabına tabi çalışmaları halinde kendilerinden alınan primdir. Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada hangi kanun hükümlerinin ve maddesinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.
SSK, Emekli Sandığı ya da banka sandıklarına göre aylık alıp (4/b) kapsamında çalışmaya başlayanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlardan 2/8/2003, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar ve şirket ortaklarından 28/1/2004 tarihinden itibaren 12 nci gelir basamağının % 10’u oranında SGDP alınmaya başlanmıştır. Bu kişiler SGDP prim tutarını Bağ-Kur’a ödemişlerdir.
2008 Yılı Ekim Ayı Başından İtibaren Sigortalı İlk Defa Çalışmaya Başlayıp Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.
Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişler bu kişilerden SGDP kesilmemektedir.
- 2008/Ekim ay başından sonra ilk defa Kanunun 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) bendi kapsamında sigortalı olup, yaşlılık aylığı bağlananlardan Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(c) bendi kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında yeniden çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilecektir.
2008 Yılı Ekim Ayı Başından Önce Sigortalı Olanlarda SGDP Uygulaması Nasıldır?
2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olanlar ile malullük veya yaşlılık aylığı bağlananlar ve 2008 yılı Ekim ayında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilmektedir.
5510 sayılı Kanunda 6663 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu 4/1-(b) kapsamında çalışanlar hakkında 1/3/2016 tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi uygulamasına son verildiğinden, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi veya sigortalı olanlar, vazife malullüğü, malullük ve yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlar ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler yönünden;
2008/Ekim ay başı ila 1/3/2016 tarihleri arasında 4/1-(b) kapsamında çalışmaya başlayıp yaşlılık aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunmakla birlikte 1/3/2016 tarihinden itibaren yaşlılık aylıklarının kesilmesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarından 1/3/2016 tarihine kadar yukarıda açıklandığı şekilde sosyal güvenlik destek primi kesilecek, 1/3/2016 tarihinden itibaren aylıklarının kesilmesi için yazılı istekte bulundukları tarihi takip eden ay başından itibaren aylıkları kesilecek ve Kanuna tabi çalıştıkları süre zarfında 80 inci maddeye göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden 81 inci madde gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınacaktır.
SGDP Primini Kim Öder, SGDP Prim Oranı Nedir?
- Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden yaşlılık ve emekli aylığı alanlardan SGDP kesilmemektedir. Bunlar hakkında işverenleri tarafından kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri ödenir.

E Tv Türkiye bütün
haklarınızın takipçisi!
Hukuk sağlık ve yaşamdan doğru bilgileri ve yayınları E Tv Türkiye 'de takip edebilirsiniz.
SGK ve emeklilikle ilgili gerçek uzmanlarla röportajlar, uzmanlardan ve
yetkililerden en doğru cevaplar bu kanalda.
Haberin
güvenilen ismi Şebnem Arda Boğa'nın sunuculuğunda E Tv Türkiye HERZAMAN yanınızda

Sosyal Medya Hesaplarımız

Videolarımızı beğenmeyi ve bizi takip etmeyi unutmayın.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Emekli olan en iyisi serbest çalıssın arkadaş.limon satsın çorap satsın ....neden sgk ya para ödeyelim

aliaksakal
Автор

O zaman ne anlamı kaldı. Aynı ya geliyor. Eyt li olmayı istemeyelim.

simgedurukan
Автор

bravo süper anlatım ve çok açıklayıcı ...

yakupyakup
Автор

Emekli olduktan sonra çalışırsam işçi özel sektör’de. Emeklş masşlarına zam gelşnce. Yararlanacakmıyım

kamilaygun
Автор

%32 kesinti, emekli maaşından mı yoksa emekli olduktan sonra bir yerde işçi olarak çalışırken alınan yeni maaştan mı yapılıyor ? Ayrıca SGK dan emekli olduktan sonra bir firma kurulursa, emekli maaşının bağkur'a dönüşme gibi bir riski yok öyle değil mi ?

TM-ist
Автор

Sormuş olduğum soru bu degil. Herhangi bir emekli derneğine kayıtlı değilim kesinti. Yapiliyormu, .? Otomatik konuşmayın ben bilgilenmedim.!

tumertnaz
Автор

Kusura bakmayın ama bir örnek vereyim ben bir özel şirkette çalışan bir emekliyim ve asgari ücret alıyorum ama benden aynı normal kesinti yapılıyor yani 5500 TL alıyorum ama SGKyi aradım 5985 TL almam gerektiğini söyledi bilginize ve fakat işyeri bu parayı vermiyor

samiurun
Автор

İşçiden ve işverenden. İki taraftandamı kesilecek. Yoksa tek işçidenmi kesilecek

kamilaygun
Автор

Emekli olup çalışmaya devam edenlerden gelir vergisi kesilir mi.

osmankaraman
Автор

Yanlış. Konuşuyorsunuz sizin göreviniz nedir bilmiyorum ama soruyorum ben hiçbir şekilde emekliler derneğine bağlı değilim benden kesilen ücret varmı, gerçekten yardım edecekseniz tek tek belirtin ilkönce.!

tumertnaz
Автор

Eyt den Emekli oldum ayni işyerinde devam ediyorum cikarken vergi dilimim %20 idi ise devam ettigim icin vergi sıfırlanıyor mu %15 den devam edermiyim yoksa kaldigim yerdenmi devam ederim yani %20 vergi diliminden

serdalsonmez
Автор

Numarayı arayıp bilgi alırsak ücret varmı 🤔

suleymandevrim
Автор

Merhaba, benim geçici engelli raporum var emekliyim ve ayrıca çalısıyorum ve sgdp ödeniyor ancak engelli raporumun süresi bitti ve emekliliğim kesildi sgdp li olarak ödenen sürelerimi normal ssk prim gün sayıma ekletebilir miyim?

melisvedeniz
Автор

merhaba babam 2015 yılında 5100 günden emekli oldu sonrasında 1000 gün kadar destek primi ile çalıştı emekli olmadan önce çalıştığı yer paravan çıkarsa(3ay) destek primlerinin bir faydası olurmu yada emeklilik hakkı kaybolursa tekrar emeklilik için destek primleri kullanılabilir mi

omkgarage
Автор

Vergi indirimli emekli oldum aynı iş yerinde işçi olarak çalışmaya devam edeceğim asgari ücretle çalışıyorum maaşımdan ne kadar kesilir.

hanifedurgut