Infecțiile urinare la copii

preview_player
Показать описание
Infecțiile urinare la copii sunt mult mai comune decât le percepe lumea, fiind pe locul 2 ca frecvență după infecțiile respiratorii.

De cele mai multe ori cauza infecțiilor tractului urinar la copii o reprezintă pătrunderea în tractul urinar a unor microbi și bacterii care se găsesc în mod normal în flora noastră intestinală. În funcție de agresivitatea bacteriei și de puterea acesteia de a scăpa răspunsului imun al organismului, aceasta nu este întotdeauna eliminată din organism și astfel apar infecțiile urinare joase, numite cistite. Dacă nu este tratată, bacteria poate ajunge inclusiv la nivelul rinichiului, unde determină infecțiile urinare înalte sau pielonefritele. Acestea au un risc crescut de a provoca cicatrici renale și afectează funcționarea corectă a rinichilor.

Fetițele sunt mai predispuse la a dezvolta o infecție urinară, în special după primul an de viață. De asemenea, infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente în perioada în care copilul poartă pampers, tocmai din cauza populării zonei genitale cu bacterii.

Dr. Alina Popa, medic specialist Pediatrie în cadrul Clincii și Spitalului de Pediatrie MedLife București, afirmă că o infecție urinară la vârstă mică, între 2 și 5 luni și până la 5 ani, are efecte la nivelul rinichiului mult mai dramatice fața de infecțiile urinare care apar de la vârsta de 5 ani.
Atunci când un copil are o infecție urinară, simptomele pe care le poate manifesta sunt: febră înaltă, însoțită de frisoane, febră care scade greu la antitermice, vărsături, refuzul copilului de a se alimenta, si implicit de a se hidrata, dureri de burtică, scaune diareice. De multe ori aceste simptome îi pot face pe părinți să creadă că cel mic are o boală digestivă, însă în realitate în spatele acestor manifestări se ascunde de fapt o infecție urinară.

Există mai mulți factori care ajută la prevenirea recidivelor infecțiilor urinare, igiena fiind unul dintre aceștia. Igiena corectă se face prin spălarea copilului care poartă pampers după fiecare scaun, șervețelele umede putând fi folosite doar în cazul în care acest lucru nu este posibil. La copiii mai mari este important hidratarea și evitarea întârzierii evacuării vezicii urinare. Un alt factor care contribuie la apariția infecțiilor urinare este constipația. Sunt copiii care atunci când merg în vacanțe sau când sunt la școală refuză să meargă la toaletă, preferând să folosească doar baia lor de acasă. Acest lucru întârzie evacuarea vezicii urinare iar părinții sunt încurajați să combată aceste situații.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Și eu am dureri de renichi mă in zeapa🥺❤️🙏

nicoletanica