Akıllı Evler İçin Network (Ağ) Altyapısı (TP-Link Ürünleri)

preview_player
Показать описание
#akıllıev #network #tplink
Merhabalar, bu videomuzda evimin altyapısında yaptığım güncellemelerden bahsettim. Akıllı ev kullanmak isteyenler için modem önemli bir kriter. Wifi özellikle akıllı ev ürünleri arttığı için servis sağlayıcısının verdiği modemler yetersiz kalıyor. Bu noktada evimdeki kablo altyapısıyla odalara ethernet çekerek ve her odaya access pointler koyarak yeni bir sistem geliştirdim. tp-link marka switchler, re305 extender ve outdoor omada access point kullandım. Tp-Link modemimi de router olarak güncelledim. Güzel bir sistem oldu. Keyifle izlemeniz dileğiyle...

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu videonun 2.si de gelecek... Takibe devam 🙂

povodu
Автор

Bayağı bir emek var.

Allah kolaylık versin. Emeğinizi korusun.

Sakın okumadan imzalama. İmza attiğın yere tarihte at. Sakın kefil olma. Kredi kullanırsan yaşam sigortası yaptır. Ayağını yorganına göre uzat.

h.y.
Автор

Çoğu kişinin muzdarip olduğu ve çözüm aradığı bir konuydu. Çok faydalı olmuş. Teşekkürler 🙂

NurullahBekret
Автор

Ne kadar uğraşsanda sağlayıcların verdiği hizmet stabil olmuyor. Ama süper olmuş.

kadirkul
Автор

Kıbrıs'ta yaşıyorum ve bayramdan önce çinden Tenda mw5 3lü mesh sistem getirttim. Evim 2 katlı ve işimi çok güzel çözdü. Powerline ve diğer tplink deco ürünleri çok pahalı. Tüm akıllı ürünler tek ağ üstünde.. tavsiye ederim. Saygılar.

serhat_tr
Автор

hemen hemen benzer seyleri yapmissiz ancak ben ilave olarak nas sunucu aldim ve kamera sistemini de ona bagladim... kesinlike oneririrm synology kendi uygulamalari var super otesi kayit tutma ve bildirim gibi islevler yapabiliyorsun

tamert
Автор

Merhabalar, öncelikle elinize sağlık. Benzer problemleri evinde yaşamış bir IT ci olarak önerim; ubiquiti ürünlerini tercih etmeniz. Daha önce 3 extender + 4 mimo anten teknolojili asus router kullanmama rağmen çözemediğim sorunları tek bir ubiquiti ac lr ile çözdüm. Enterprise level bir ürün olduğu için, ağda akıllı ev cihazlarıyla birlikte 60 a yakın, cihaz aylık internet trafiğinin 1tb olduğu bir evde hiçbir sorun yaşamıyorum. Superonline router sorunu malesef eğer benim gibi çok eski kullanıcı değilseniz (bende ppoe şifrem olduğu, eskiden sms atarak edinebiliyordunuz) büyük bir sorun. Firmware i buglı, FTP si açık ve şifresi 12345 olan, üstünde bir sürü portu açık olan bir router ı kullanmak kesinlikle hem kötü, hemde tehlikeli. Malesef yeni kullanıcılar bunu aşmak için iki modemi birden kullanmak zorunda kalıyorlar. Eğer POE özellikli bir switch ile cihazlarınızı bağlarsanız, tek bir yerden (mevcut durumda panonuzdan) ups ile hem ağınızı hemde akıllı cihaz hublarınızı ayakta tutabilirsiniz. Ben o şekilde çözdüm. Ayrıca console bağlantılı bir ups ile, elektrik kesintilerinde belirleyeceğiniz süreden sonra smart assistant, openhab gibi controllerınızın olduğu cihazı hibernate edip, kalan router, switch, ap gibi cihazlarınızın daha uzun süre ayakta kalmasını sağlayabilirsiniz. Zira elektrik kesildiğinde controller bir işe yaramıyor. BIOS undan eğer destekliyorsa (ben i5 bir cihazı controller olarak kullandığım için raspberry yi bilemiyorum) wake on last state ile elektrik geldiğinde otomatik tekrar ayağa kalkmasını sağlayabilirsiniz. Bir diğer önerimde, akıllı cihazların controller hub larını kullanmak yerine, bir zigbee sniffer + yerince router ile (eğer yoksa) bir çok kablo, cihaz karmaşasından kurtulabilirsiniz.

emrebaydur
Автор

Nacizane birkaç tavsiye verebilirim isterseniz network işleri ile profesyonel olarak yapan birisi olarak. Eğer odalara cat6 bağlantısı gittiği için mesh yapmamak çok daha iyi olmuş bence. Tavsiyelerden önce bir sorum olacak ama :). Zigbee bağlantıları arka odalara kadar gidiyor mu? İlk önerim Video stream yapan cihazlar wifi router'ın band genişliğinin çoğunu kullandıkları için naçizane tavsiyem eğer imkanınız varsa (ki sizin evin altyapısı müsait, ben eski evimde bunu kullanabilmek için odalara gelen telefon kablolarını kılavuz olarak kullanıp cat-6 kablo çekmiştim) video stream cihazlarını kablo ile bağlamanız. Bunu da şu şekilde yapabilirsiniz. Superonline'ın modeminin wi-fi'sini iptal edin. Superonline'ın üzerindeki ethernet portlarından birisini gigabit switch'e verin ve onu da tüm odalara oradan dağıtın. Salonunuza ve evinizin 1.odasına (ya da perde betonun durumuna göre oturma odasına da olabilir) wifi dağıtıcıları yerleştirin. Salondaki dağıtıcı dual band ise 5Ghz bağlantısını da açın. Kablosuz bağlantı interference'ını azaltmak için diğer odadaki wifi dağıtıcıyı signle band kullanabilirsiniz. Ben normalde evimde eskiden beri airport extreme ve airport exspress kullanıyorum. Bu sebeple evde akıllı televizyonu ve apple tv'yi airport extreme'den kablo ile bağlıyorum. Siz de isterseniz gigabit switchlerinizden birisini salonda kullanıp wifi extender, apple tv ve switch'inizi salondan kablo ile verebilirsiniz. Bu sayede bu cihazların wifi yoğunluğunu azaltmış olacaksınız. Çalışma odanız tam olarak hangisi bilmiyorum ama bilgisayarlarınızı ve varsa nas vs gibi cihazlarınızı da kablo ile bağlamanızı tavsiye edeceğim. Böylece wi-fi yoğunluğu oldukça azalmış olacak ve ağ hızınızın artacağını düşünüyorum. Ancak bu yapının ciddi bir eksiği var :(. O da wifi dağıtıcılarınız evin içinde kaldığı için ups'den beslenemeyecek. Ancak sizin sistemde de gördüğüm kadarı ile elektrik kesildiğinde apple tv'nin bağlantısı koptuğu için zaten homkit erişimizin kesiliyor. Eğer üşenmezseniz şu yapılabilir: Zannımca sizin pano evin elektrik panosunun yanında. Evinizin kaçak akım rölesini girişten kapatarak salona gelen fişin hangi sigortadan geldiğini bularak bu sigorta bağlantısı ile araya 1000KVA'lık bir UPS ekleyebilirsiniz. Böylece elektrik gittiğinde salondaki sistem ve zigbee bridgeler ayakta kalacağı için ne internetiniz kesilir ne de akıllı ev networkünüz. Umarım farklı bir bakış açısı sunabilmişimdir. Selamlar.

halpaslanyildiz
Автор

Aktif poe yaparsanız upsden her yeri besleyebilirsiniz ben bu şekilde kullanıyorum bu arada içinize oturmasın kablolu bağlantı her zaman iyidir :)

learnnodes
Автор

Keenetic modem ve mesh ürünlerine kesinlikle bakmanızı öneririm.Ben modem olarak dual band destekli extra dsl ürününü kullanıyorum. Ağ sinyalinin zayif olduğu yerler ve ethernet internet ihtiyacım için keenetic city dual band mesh cihazını kullanıyorum . 50 MB vdsl hızmı 130 m2 evimin her yerinde alabiliyorum. Benim ürünlerim giriş üstü, orta seviye sayılabilir. Daha performanslı kullanım içiin Keenetic viva ürününe bakmanızı öneririm . Gibabyte desteğide mevcuttur.
Bu arada incelemelerinizi keyifle izliyorum. Ama akıllı ürünler genellikle döviz üzerinden fiyatlandığı için ve bir çoğu ithal ürünler . Üzerine eklenen vergilerle maalesef satın alamıyorum. Ama yine de sizin incelemelerinizi izlemek oldukça keyifli . Başarılar dilerim.

CihanBaks
Автор

Bende Superonline alt yapısı ile gelen modemin Wi-Fi performansından memnun değildim. Cihaza tplink powerline adaptor taktım. Aynı ev içindeki tüm prizlere taktığım uçtan wifi sinyali alıyorum. Performans olarak 100 mbit desteklediğini söylemesine rağmen 70-80 mbit bir hız testini rahatlıkla görüyor. Bu da benim işimi gördü fiyat performans olarak güzel bie ürün diyebilirim. Tplink gigabit powerline destekli ürünlerde var ileride onları da kullanabilirim.

ozgur
Автор

uzaktaki cihazların adaptörünü kesintisiz güç kaynağına bağlayıp POE enjektör kullanarak CAT6 kablonun boşta kalan 4 teli ile DC akım gönderebilirsiniz. kablonun diğer ucunda yine poe enjektör ile gelen enerjiyi ayırıp cihaza verebilirsiniz. böylece diğer odalardaki cihazlar da güç kaynağından faydalanabilir ve o konumda elektrik prizine ihtiyaç kalmaz.

mustafaeski
Автор

Bildirim gelince istemsiz gelen gülümseme :)

berkegumus
Автор

RM Pro-nu dolabin içine saklarsanız nasıl çalışacak? RM pro direk çalıştırdığı çihazları görmesi gerekmezmi?

_don_corleone_
Автор

Powerline Akıllı ev cihaz ve internete wifi ile bağlanan diğer elektronik cihaz sayısının fazla olduğu yerde sürekli bağlantı sorunları çıkartıyor.Bütçeniz müsaitse Mesh teknolojisini nirvana seviyesine ulaştıran Asus Zen wifi mesh bu konuda 1 numaradır.Bütçede sıkıntı varsa İnternet bağlantınızın türüne göre MiMo teknolojisine sahip iyi bir yada birkaç router ile cihazları DHCP üzerinden ayrı ayrı Statik IP vererek akıllı ev sistemini kurmak bağlantı/hız/Ip çakışması v.b gibi sorunları ortadan kaldırarak sisteminizin stabil çalışmasına olanak sağlayacaktır.Çok sayıda akıllı ev ürünü kullanıyorsanız Powerline/Wifi Extender/Access pointlerle kesinlikle problemler yaşarsınız.

ekremozkaya
Автор

Üstad bilgi paylaşıldıkça güzeldir diyerekten bir bilgi vermek isterim.Yaptın mı yapmadın mı bilmem ama yine de paylaşayım ben. :).Mesh teknolojisini önceden airties modemlerde görüyordum modem arayüzünden kullanacağın cihazın MAC adresini mesh bölümüne tanıttığın zaman duvarlar perde beton olsa dahi adeta duvarlar hiç yokmuş gibi kullandığın cihazlara wifi ı güzel seviyelerde yönlendiriyor.Access pointlerin arayüzüne girip MAC adreslerini mesh bölümüne tanıtırsan daha güzel sonuç alırsın .Video için teşekkürler iyi çalışmalar.

smtakyaz
Автор

Tapo P100 Akıllı wifi priz kullanmaktayım. Önceden size bir öneri sunmuştum ancak yanlış anlaşıldım. İsteğimi tekrarlıyorum. Eve herhangi bir zamanda geldiğimde cep telefonum wifi cihazı kapsamına girdiği anda akıllı prizin önceden programladığım şekilde çalışmasıdır. Evden ayrılırken de aynı şekilde wifi bağlantımın cep telefonu ile teması kesilir kesilmez akıllı prizin önceden programladığım şekilde çalışmasıdır. Bu özellik cihazda yok ise olmasını istemekteyim.

CEVATCOSKUN-wzyt
Автор

TP link wpa4220 powerline adaptörlerini kullanıyorum bir yıldır falan, resmen işkence. Ucuz cihazlar ama, temel üretilme amacını yerine getiremeyen cihaz mı olur? :) sabah uyanıyorsunuz wireless ağı hiç yok, hayalet olmuş resmen, çıkart tak.. Bunun gibi birkaç saçma sapan sorunları var. O nedenle ben de tam olarak senin yaptığın gibi eski Rj11 soketleri ve eski ağ kablolarını rj45 ve cat6 ile değiştiriyorum. Ethernet hala en stabil çözüm. Mesh sistemlerin de bi albenisi bence yok, hangi cihaza bağlanılacağına, başlanılan değil bağlanan cihaz verdiği için.

rdvancoban
Автор

TP-Link mesh sistemini satın aldım ve bu konuda size bilgi vereyim, aynı sizin gibi bütün odalarda kablo alt yapısı var ve 3 lü mesh sistemi alarak hepsini tanımladım ve kablo ile bağladım. Şöyle bir sorun var, 3 cihazın üçünü de kablo ile bağlarsanız wifi sürekli kopuyor ve bağlantınız gidiyor. Eğer cihazlardan herhangi birinin kablosunu çıkarıp kullanırsanız ( 2 sini kablolu 1 ini kablosuz repeater) şeklinde sorun yok. Hangi cihazın kablosunu çıkarttığınızın hiç bir önemi yok, bu yüzden cihaz sorunlu da diyemiyorum. Şimdilik bu şekilde kullanıyorum memnunum ancak neden 3 ünü de kablolu bağlayamıyorum bir fikrim yok. TP link destek ekibine bu konuda yazdım bakalım

okanerdem
Автор

Ic networkde gigabit kulmanabilirsin. Modeminin 100mbit olmasi problem değil. Ayni ag icinde oldugun icin sorun yasamazsin.
Yeni modem alacagin zaman fiber modullu alabilirsin. Evine gelen gpon fiberi direk modeme girersin. Fakat bunun için onden superonline in vlan bilgilerini ogrenmen gerekiyor ve username & passwordu bilmen gerekiyor. Yine youtube da bazi kanallar var.
Bu arada senin gibi merakli biri modem alirken keenetic gibi çok fonksiyonlu modelleri tercihbedebilir. Ya da ufak bir hack ile ddwrt veya openwrt yapabilirsin.

firedoomtr