Çocuğa Sınır Koymak?

preview_player
Показать описание
#nihankaya #çocuk #sınır

- Çocuğun hatası yetişkine zarar vermez.
- Yetişkinin hatası çocuğu ömür boyu sakatlar.
- "Saygı" sözcüğü zaten güçlü olanı korumak için kullanılıyor.
- "Saygı" sözcüğü çocuğa saygısızlığı meşrulaştırmak için kullanılıyor.
- Bir sınıfta bir çocuğa yapılan şey o sınıfın hepsine yapılmıştır.
- Kendisine güvenemeyen kişinin çocuğu da kendisine güvenemez.
- Çocuğu konuşmamız onu nesneleştiriyor.
- Etkileşim yoksa istismar vardır.
- Kanunlar çocukları yeterince korumuyor.
- Sevgi ve istismar iç içe geçmez.
- Sorunların kaynağı istismara "istismar" diyememek.
- "Çocuğa sınır koymak" adı altında istismarı meşrulaştırıyoruz.
- Çocukla sınırımız nerede bitiyor, nerede başlıyor?

-
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Nihan hanım; İyi Aile Yoktur kitabınızı 16 yaşında kızım ile paragrafları sesli okuyup üzerine konuşuyoruz...Bir sürü hatamı buluyor kendi çocukluğuma dönüyorum ve artık etrafımdaki büyüklerin tepkilerini çocuklukları ile ilişkilendiriyorum.Bunları yaparken 5 yaşındaki oğlum ablası ile beni dinleyerek uyuyor.İyi ki varsınız.Kendi içimdeki arayışı sizinle buldum.

serpilkayabas
Автор

Ya bilmeseydim ya görmeseydim dediğim insan🌺

semihaekinci
Автор

Çocuğum yok çevremde iletişimde bulunduğum bir çocukta yok ama yinede sizi takip ediyorum çünkü çocukluk yıllarıma gidip bana yapılan hataları sanki ben hatalıymışım gibi nasıl yanlış kodladığımı anlamlandırmaya çalışıyorum. Içimdeki çocuk tekrardan düşünüyor yaşadıklarını ve tekrardan doğru şekilde kodluyor. Çocuklar ve kendi çocukluğum hakkında nr kadar fazla yanılgı içerisinde olduğumu anladım sizin sayenizde. Teşekkürler❤

reyhanbaks
Автор

Özellikle ailemden birisi beni eleştirdiğinde hala kendimi çok çaresiz hissediyorum haklı olduğum bir konu olsa bile dilim tutuluyor cevap veremiyorum. Ve bence sevgi ve güven dolu bir aileniz varsa mutluluk her zaman sizinle siz farkında olmasanız bile.

moonlight-uvnj
Автор

Iyi ki 23 yaşımda ve bekarken sizinle tanıştım ❤ Hem evlilik konusundaki rahatsiz hissettigim konular hem de çocuklara yapilan haksızlıklar her zaman içimde yaraydı. Ve sizin kitaplarınız tam bir ilaç oldu ⚘

gulkarakus
Автор

Çocuğa sınır koymak, kendi sınırını bilmek ve korumak bence. Ben çocuğa karşı kendi sınırımı korursam çocuk da bana karşı sınırını oluşturur ve korur. Sanki çocuk fazladan bir sınıra ihtiyaç duyuyormuş gibi düşünenler, bence kendi sınırlarını bilmiyorlar.

buketafkan
Автор

Bizi videosuz bırakmadığınız teşekkür ederiz dikkatle takip ediyorum

busraonbas
Автор

Bu güzel anlatım için çok teşekkürler Nihan hanım😊 iyiki böyle kıymetli bilgilere ulaşabiliyoruz. Bu arada sizi tanımama vesile olan sevgili Gizem Erbirere de teşekkürler.

esrayilmaz
Автор

Harika bilgiler, çok teşekkürler. Sizi büyük bir zevkle takip ediyorum.

senizpektas
Автор

Talim ve Terbiye, İtaat-Taklid-Tahkik, Hukuk ve Ahlak. Ve zeka ve öğrenme kuramları..

Bir gün yüzyüze bu mefhumlar hakkında konuşmak isterim hocahanım.

leventaknc
Автор

Nihan hanım söyledikleriniz çok çok doğru. İlkokul öğretmenim beni hiç dövmedi ama gözümün önünde arkadaşlarıma o kadar kötü işkenceler yaptı ki ben de on kat dayak yemiş gibi oldum ve ortaokula kadar sınıfta hiç konuşmayan, ağzını dahi açmayan bir çocuğa dönüştüm. Sadece fiziksel değil, psikolojik şiddet sebebiyle de çocukluğumun çoğu her hareketimden utanarak geçti.

gozde
Автор

Sınırlarını belirlemek ve onları korumak daha iyi hissetme yolculuğumuz için önemli olabiliyor, sınır koyma yolculuğunda da #relateyanında💜

relateapp
Автор

Benim okuduğum "çocuk eğtimi" kitaplarının hepsi, aslında yetişkinlerin eğtimi ile alakalı oldu. Onunla doğru iletişime geçebilmem için, anladım ki kişilik olarak gelişmem gerekiyormuş. Ebeveyin olarak bu kadar zorlanmamız, doğruyu aramamız, bunu görmemiş olmamızdan kaynaklanıyor. Sınırlar hakında zorlanmamız ise, kendi sınırlarımızı 30 yaşımıza gelmiş olmamıza ramen koyamamamızdandır. Eğtimi kendimize uygulayıp mutlu çocuklar büyütürüz inşallah!

aisherashid
Автор

Önce çocuğumuzla olan etkileşime odaklansak zaten sorun çözülecek. Baştan "sınır koymak" diye bir kavramla hareket edersek zaten hangi noktaya savrulacağımız belli. Devletler de sınırlar koyar ve çok önemli olduğunu düşünürler. Oysa mühim olan her zaman insandır, iletişimdir. He, hiç mi sınır olmayacak diyenleri duyar gibiyim, karşılıklı anlayış gerçekleşirse zaten organik sınırlar oluşur, engin okyanusların bile sınırı vardır, ama onu kimse çizmemiştir. Çünkü onlar DOĞAL sınırlardır :)

feryolfels
Автор

Çok merak ettiğim birşey var o da şu "çocuğa yaşam boyu yapması gereken temel davranışları (çocuğum 7 yaşında) bu diş fırçalamak, temel besinleri almak, kitap okumak gibi ki benim zorlandığım şu an tatilde olan çocuğuma kitap okuma heyecanını yaşamasını sağlamak gibi becerileri edinmelerini nasıl destekleyebiliriz? Nitekim çok okuyan bir anneyim avukat olmam sebebiyle kaynağım okumak fakat bu hobiyi beceriyi oğlumun da kazanması noktasında ne yapabilirim

nmo
Автор

siz yazarken heyecanlı ve düzenli konuşurken heyecanlı ve düzensiz , kendime benzettim

hazalgeyik
Автор

Ben 22 yaşındayım ama hala o anlattığınız çocuğum. "Annem böyle yapıyorsa herkes bana böyle yapabilir, annem kızıyorsa herkes kızabilir", (arkadaşım, patronum, vs.) kaygılarıyla atıyorum her adımımı. Teşekkür ederim duygularımıza tercüman olduğunuz için, sizin videolarınızı izleyen insanlar bilinçlenip de bizimkiler gibi yanlış yetiştirmeyecektir çocuklarını.

melisyaman
Автор

Tülay kök sınırlar eğitimini ilgilenenlere tavsiye ederim.

emels.
Автор

Nihan Hanım, okul benim için hep bir sığınak oldu. Evdeki kavgadan, şiddetten kaçıp orada huzur bulduğum bir yer... Şimdi 23 yaşındayım. Bir üniversite bitirdim. Ve bir öğretmen adayoyım. Şiddettin sözlüsünü de gördüm fizikselini de. Ne kadar şiddet yanlısı olup hakaret, küfür kaba sözler sevmesem de bunların bilinçaltımda bir yerlerde olduğunu biliyorum. Evlilik ya da birine güvenme benim için devrim gibi bir olay. Hiç gitmeyecek bu güvensizlik. Evlensem de iyi bir evlilik olmayacağını biliyorum. Annem fedakâr bir kadındı, babam despot, baskıcı, şiddetten yana.. Söyledikleriniz o kadar haklı ve o kadar 'ben' ki... Dinledikçe geçmişe gidip kendimle, üzüntülerle yüzleşiyorum.

yagmur
Автор

Soruyu baska türlü soralim o zaman: cocuk dogru olmayan bir davranisi yaptiginda (örnegin, sinirlenip kapiyi carpiyor), ona dogru davranisi nasil kazandirip yanlis davranistan onu koruyabiliriz? Sinir derken bunu kastediyoruz, nasil yapacagiz, dogrusu ne? Esyalari firlatmak dogru degil evladim diyorsun da aynisini tekrar tekrar yapiyor. Ne yapacagiz burda? Somut örnekler daha cok aydinlatir bizi.. sinir koyamaya gerek yok demek, pratikte hic de öyle olmuyor..

samanyolu