Jocul Caprei - Ansamblul Stramoseasca - 2019

preview_player
Показать описание
Jocul Caprei este un obicei practicat in preajma Anului Nou.
Initial, cateva sute de ani in urma, a fost un ceremonial menit sa stabileasca daca vremea va fi buna sau nu in anul care urmeaza.
Cu timpul acest ritual a devenit foarte important pentru agricultori, considerand ca prin jocul acesteia avea loc o chemare a fortei divine pentru a aduce belsug si bunastare, dar si fertilitate si rod bogat, precum si sporirea numarului de animale din ograda si din turmele ciobanilor.
In prezent, acest ritual mai are rolul de a asigura buna dispozitie si amuzamentul celor ce participa, dar si celor care admira jocul caprei. Mai mult, astazi, interpretii caprei actualizeaza versurile si aduc diverse mesaje si urari de noul an, dar si parodierea vietii politice si aspectele importante ale vietii. De la zona la zona, jocul caprei este acompaniat de muzica ce este creata special de membrii grupului
Este practicat in regiuni diferite ale Romaniei unde il putem gasi cu denumiri diferite precum Capra, Cerb, Bourita sau Brezaie. Jocul se aseamana cu cel al ursului, astfel, capra este omorata, apoi este bocita, inmormantata, iar in final este inviata.
Ritualul are legatura cu ingroparea anului vechi si renasterea celui nou. Aici, insa, intervin personaje noi, precum doctorul ori tiganul, dar jocul este intotdeauna amuzant.
La final jocul este rasplatit de gazde cu mere si colaci, dar si cu un pahar cu vin sau bani!

Spectacolul Spiritul Craciunului, editia a doua, a fost organizat de asociatia Primo Passo din Torino cu ocazia sarbatorilor de iarna, iar evenimentul sa desfasurat in Teatrul Conservatorului din Torino, Giuseppe Verdi in data 22 dicembrie 2019.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

In ziua de astăzi nu mai sunt aceleași vorbe din străbuni, dar Căprița se mai joaca, doamne ajuta la mulți ani

boritiaificatulpenas