ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ -[ΤΣΙΦΤΕΛΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ] Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ
Комментарии
Αχιλλέας Έξαρχος ή Λαλάτσιος..(ένα μικρό απόσπασμα για τον Αχιλλέα Έξαρχο από το βιβλίο του Νίκου Δέλκου "ΑΓΡΕΛΙΑ. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον;" εκδόσεις Τσακνάκη, Λάρισα 1990
…… (…) Η νύφη χορεύει πρώτη και από πίσω της όλα τα σόϊα τα δικά της και του γαμπρού. Την κρατάει ο πεθερός της. Νταρωμένη και συνάμα σεμνή, κοιτάζει μπροστά και κάτω.
Ο Λαλάτσιος συνεπαρμένος με το βιολί και το δοξάρι του, έχει γείρει προς τα πίσω, το κεφάλι ψηλά και στο λαιμό προς τον αριστερό ώμο το άσπρο μαντήλι για ν’ ακουμπάει μαλακά το βιολί, ακολουθάει το χορό στο ρυθμό της νύφης. Τα κεράσματα βροχή. Ένας, ένας απ’ τα σόϊα κερνάει το Λαλάτσιο – άλλος κατοστάρικο άλλος πενηντάρι άλλος πεντακοσάρικο ή χιλιάρικο, ανάλογα – και στη συνέχεια κρατάει τη νύφη για να χορέψει. Ο πεθερός, τώρα, βγάζει από τον τζιόπη ένα χιλιάρικο, το σαλιώνει, και το κολάει στο Λαλάτσιο στο μέτωπο μπροστά, στη «μπάλλα» όπως τη λένε οι Αγρελιώτες.
Ο Λαλάτσιος δεν πιάνεται. Το βιολί κοντεύει να βγάλει φωτιά. Συγκαθάει κι’ αυτός χτυπώντας το δεξί του πόδι στο χώμα σύμφωνα με το ρυθμό του τραγουδιού.
«Γειά σου Αχιλλέα Έξαρχε με το βιολί σου! Παίξτο, λάλα το, γαμώ την παναγούλα τ’…»!!! Και δόστου τα κατοστάρικα και τα πεντακοσάρικα, και δόστου τα κεράσματα για τη νύφη, μετά για το γαμπρό, από τα πεθερικά, από τ’ αδέρφια, τ’ ανήψια, τους παππούδες τους κουμπάρους απ’ όλο το σόι. Με τη σειρά. Η ιεραρχία· εδώ τηρείται αυστηρότατα. Δεν υπάρχουν παρεκλίσεις. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί. Τον καλό καιρό στην πλατέα· με τα χιόνια και με τις βροχές στα σπίτια.
Και ο Αχιλλέας Έξαρχος, ο Λαλάτσιος όπως τον ξέρει όλο το χωριό, εκεί, παρών. Τους πάντρεψε όλους στο χωριό με το βιολί του. Τους συνόδεψε όλους βράδυα ολόκληρα σε γάμους πανηγύρια και γιορτές με το δοξάρι του. Από δεκατεσσάρων χρονών, αυτοδίδακτος. Έπαιξε για πρώτη φορά, «επίσημα» όπως εξομολογείται ο ίδιος, το 1933, στο γάμο του Σπύρου του Αβράμη και συνεχίζει ακόμα και σήμερα στα εβδομηνταένα του να παίζει με το ίδιο πάθος με την ίδια όρεξη όπως τότε που ξεκίνησε λιανοπαίδι. Με μεράκι, με λαχτάρα, γεμάτος ζωντάνια συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους· με το βιολί του, με τα τραγούδια του. Γειά σου Αχιλλέα Έξαρχε με το βιολί σου…