3. Σχετικές 'σκληρές' κλίμακες Β - Σειρά Δρόμοι και Συνδέσεις - Αρμονικο μινόρε, χιτζάζ, νικρίζ

preview_player
Показать описание
Όποιος/α θέλει το pdf με τα πεντάχορδα και τους δρόμους, ας επικοινωνήσει στη σελίδα μου στο facebook ή στο instagram.

ή στο τηλέφωνο 6988215148
Διονύσης Γονατάς

Εδώ θα βρείτε το playlist με όλη τη σειρά με τους δρόμους:

Οι λαικοί δρόμοι στο μπουζούκι και οι συνδέσεις τους. Σ'αυτό το μάθημα, που είναι το τρίτο της σειράς, αναλύουμε τους δρόμους ως σχετικές κλίμακες, και πιο συγκεκριμένα το αρμονικό μινόρε, το Χιτζάζ και το Νικρίζ.

Περιεχόμενο - Σειρά Δρόμοι & Συνδέσεις - 3. Σχετικές κλίμακες Β) Αρμονικό μινόρε, Χιτζάζ, Νικρίζ
00:00 Σχετικότητα (με βάση το μινόρε)
00:49 Χειρισμός
01:53 Σκέψη από διαφορετική βάση (χιτζάζ)
02:15 Σχετικότητα
03:12 Παράδειγμα

#bouzouki #scales #improv
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

*σημείωση: επειδή άρχισα και λαμβάνω μηνύματα από τους μεν για τους αρχαιοελληνικούς τρόπους, από τους δε για τα μακαμια και τα 5χορδα, θα πω ένα πράγμα. Περιμένετε να δείτε όλη τη σειρά, μη βιάζεστε. Μιλάω και για "μάνα" ραστ, και θεμέλια κλίμακα και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Σε πρώτη φάση μπορείτε να πάρετε το pdf μου για να καταλάβετε το σκεπτικό μου. Τα δύο πρώτα βίντεο είναι μια πρακτική δυτική εισαγωγή ΜΟΝΟ σε "σκληρές" κλιμακες, πριν μπούμε στην τροπικότητα. Το Σάββατο αρχίζει το καλό. Υπομονή, μεγάλη αρετή. Υποσημείωση: μη μου στέλνετε προσωπικά, γράψτε εδώ τους προβληματισμούς σας γιατί μπορεί να τους έχουν και άλλοι.
Για το pdf με τα 5χορδα, στέλνετε μήνυμα στη σελίδα μου, που βρίσκεται στις λεπτομέρειες του βίντεο. Καλά παιξίματα!

DionisisGonatas
Автор

Στο δημοτικό τραγούδι υπάρχουν πολλά νικριζ που στέκονται μόνα είτε που "παθαίνουν" κάποιες παραφθορες. (Η ορολογία δεν είναι valid) Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα η ρούσα παπαδιά, που είναι καθαρό νικριζ και πάει στην 2 Χιτζάζ και πέφτει στην 5 μινόρε ( υποθέτοντας αρμονικό, αλλά είναι μόνο ένα τετράχορδο). Βέβαια αντί για ας πούμε Μι ματζόρε εκεί που χιτζαζιζει άλλοι βάζουν ρε ντιμινουιτα, αναλόγως του από που το μάθανε. Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν υπάρχει κάπου "λάθος". Ακούγονται και τα δύο πολύ όμορφα . Ρε ντιμινουιτα έτσι κι αλλιώς είναι σαν σολ# ντιμινουιτα ή σαν σι ντιμινουιτα. Είναι στην ουσία η πάνω τριάδα της Μι 7. Από εκεί και πέρα τα περισσότερα είναι αισθητικές παραδόσεις. Αυτό το τελευταίο απευθύνεται σε όλους όσους πουν "Α αυτό το λες λάθος, δεν είναι έτσι". Όπως δεν διορθώνουμε έναν Κύπριο όταν λέει "πολαν ωραία" αντί για "πολύ ωραία", έναν Κραβαριτη όταν λέει "κοιμομτανε" αντί για "κοιμόμουν", έναν Αρκά όταν λέει "μη φυγουτε" αντί για "μη φύγετε", το ζέστα, την γιαούρτη, την λουκουμάδα και άλλα τέτοια.... Έτσι μην διορθώνεται και έναν μουσικό όταν δείχνει τον τρόπο σκέψης του. Στο κάτω κάτω σημασία έχει αν μας αρέσει αυτό που ακούμε.

thomasnikolaou