ΚΡΗΤΗ ΙΙ: Τίτλοι τέλους για το μεγαθήριο της #aneklines

preview_player
Показать описание
Ήταν 7 Μαρτίου 2025, όταν ο Όμιλος Attica ανακοίνωνε την πώληση του ΚΡΗΤΗ ΙΙ για σκραπ στην Τουρκία, έναντι 3,6 εκατ. δολαρίων, τερματίζοντας έτσι την 28χρονη καριέρα του μεγαθήριου στην Ελληνική Ακτοπλοΐα. Γεγονός, που αναμφίβολα μας γέμισε όλους με θλίψη. Περισσότερο, όμως, εκείνους που έζησαν και δούλεψαν με το ακούραστο γιαπωνέζικο σκαρί της παραδοσιακής Anek Lines από το 1997 μέχρι το 2024.

Σήμερα, έπεσαν και οι τίτλοι τέλους, καθώς το εντυπωσιακό πλοίο απομακρύνθηκε ρυμουλκούμενο (από το Ρ/Κ/ Protug 85/1 της Promarin συμφερόντων Μιχ. Σπανόπουλου) από τον κόλπο της Ελευσίνας όπου βρισκόταν από τις 2 Νοεμβρίου 2024 –παρέα με το αδελφό του ΚΡΗΤΗ Ι- για το τελευταίο του ταξίδι στην παραλία Αλιάγα με πλοίαρχο τον Θεοφάνη Παπαδημητρίου.

Το ΚΡΗΤΗ ΙΙ αγοράστηκε από την ANEK LINES το Μάιο του 1996 και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα-Αγκόνα τον Ιούνιο του 1997, κόντρα στα πρώτα υπερσύγχρονα Superfast του αείμνηστου Περικλή Παναγόπουλου. Τότε, μαζί με το αδελφό του ΚΡΗΤΗ Ι υπήρξαν τα μεγαλύτερα RoPax της Αδριατικής. Όπλο τους, δεν ήταν φυσικά η ταχύτητα, αλλά η τεράστια χωρητικότητα (2.200 γραμμικά μέτρα) σε συνδυασμό με έναν καλό δρόμο (22 κόμβους) και φυσικά οικονομία καυσίμων. Μην ξεχνούμε άλλωστε, ότι τα περισσότερα γιαπωνέζικα βαπόρια που μεσουράνησαν στην Ελληνική Ακτοπλοΐα, διακρίθηκαν σχεδόν όλα για αυτόν ακριβώς το λόγο, το efficiency.

Βαπόρι αμπάσο και μακρύ (192 μέτρα), που θύμιζε μπαούλο, με ασύλληπτο φάρδος (29 μέτρα) για τα ελληνικά δεδομένα και βύθισμα άνω των 8 μέτρων έμφορτο, θύμιζε κυριολεκτικά αεροπλανοφόρο που στο ανοιχτό πέλαγος ταξίδευε ακλόνητο με κάθε καιρό! Μοναδική εξαίρεση στο άνετο ταξίδι που προσέφερε ήταν τα κλασικά γιαπωνέζικα «μάγουλα» στην πλώρη, τα οποία “χαστούκιζαν” τα κύματα του Αιγαίου και της Αδριατικής. Από την ίσαλο και κάτω, όμως, η γάστρα του γίγαντα θύμιζε σταγόνα. Μια γάστρα απίθανη, που μόνο Ιάπωνες μπορούσαν να φανταστούν και να σχεδιάσουν.

Από εκεί και πέρα, οι χώροι του υπήρξαν κυριολεκτικά χαοτικοί, μέσα και έξω, το μάτι σου χανόταν! Τεράστια σαλόνια, καμπίνες, χαοτικά εξωτερικά καταστρώματα που θύμιζαν «γήπεδα ποδοσφαίρου» και φαρδιούς αλουέδες που θύμιζαν «λεωφόρους». Για το γκαράζ του, τι να πεις. Με χωρητικότητα 130 18μετρα φορτηγά και 100 Ι.Χ. υπήρξε μακράν το πιο άνετο γκαράζ της ακτοπλοΐας μας. Μπορούσε να “καταπιεί” τα πάντα με άνεση, χωρίς να αντιμετωπίζει σχεδόν ποτέ πρόβλημα χωρητικότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ταξίδευε στη γραμμή του Ηρακλείου ήταν πάντα “πατημένο” από φορτηγά μέχρι έξω! Όσον αφορά το μηχανοστάσιο του γίγαντα, εξοπλιζόταν με δύο τουμπαριστές Mitsubishi-MAN 16V52/55A diesel, συνολικής ιπποδύναμης 32.000 ίππων, που εξασφάλιζαν στο μεγαθήριο υπηρεσιακή ταχύτητα 21 κόμβων, με ιδιαίτερη μάλιστα άνεση. Ωστόσο, στη μανούβρα ήταν δύσκολο, με ένα τιμόνι, αλλά με προπελάκι πλώρα και πρύμα.

Για την ιστορία του αξίζει να αναφέρουμε, ότι όταν χτίστηκε υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της ιαπωνικής ακτοπλοΐας. Ναυπηγήθηκε το 1979 στα Koyo Dockyard Co. Ltd., στη Mihara της Ιαπωνίας. Παραδόθηκε στις 26 Ιουλίου του 1979 και δρομολογήθηκε στη γραμμή Tsuruga (Honshu) - Otaru (Hokkaido) με το όνομα NEW YUKARI. Το 1981, δέχθηκε μετασκευή προκειμένου να μειώσει τη χωρητικότητά του σε επιβάτες και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη χωρητικότητα σε φορτηγά, καθώς το modal shift στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν η απομάκρυνση των φορτηγών από τους αυτοκινητόδρομους. Το 1996 πουλήθηκε en block με το αδελφό του ΚΡΗΤΗ Ι (NEW SUZURAN) στη δική μας ANEK LINES, που ήθελε να ενισχύσει την παρουσία της στην Αδριατική με το συγκεκριμένο δίδυμο να αποδεικνύεται ιδανικό. Το πλοίο κατέπλευσε στη Σούδα των Χανίων στις 4 Ιουλίου 1996 και τον Αύγουστο του ιδίου έτους οδηγήθηκε στο Πέραμα όπου δέχθηκε ριζική μετασκευή σε πολυτελές RoPax Ferry, έως το Μάιο του 1997.

Το καλοκαίρι του 1997 «ρίχτηκε στη μάχη» της Αδριατικής, με Πλοίαρχο τον Cpt Απόστολο Φετάνη, εκπλήσσοντας τους πάντες με τις τεράστιες δυνατότητες του. Μάλιστα, ταξίδευε με 23 κόμβους, καλύπτοντας τα 507 ν.μ. της διαδρομής σε 22,5 ώρες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τη γέφυρά του πέρασαν επίσης και οι Πλοίαρχοι Απόστολος Αποστολάκης, Στέλιος Κριθηνάκης, Δημήτρης Αλυσσανδράτος, Διαμαντής Παπαγεωργίου και Μάρκος Πολομαρκάκης.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σπύρος Ρούσσος
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καθε πλοίο πού πάει στα διαλυτηρια, είναι μία μαχαιριά στη

panosxaitagian
Автор

Ευχαριστούμε Κρήτη 2 για τα όμορφα ταξίδια που μας πρόσφερες 😢

AlexandrosTrachalakis
Автор

Το πρωτο καραβι που ανεβηκα πηγαινοντας Ηράκλειο να ζησω τα φοιτητικα μου χρόνια..τα καλυτερα και πιο ξέγνοιαστα της ζωης μου..αρκετα πηγαινε ελα μετέπειτα με αυτο, αλλα και με τα παλατια της Minoan..το βλεπα μερα παρα μερα στο λιμανι του Ηρακλείου πηγαινοντας στην σχολη με το λεωφορείο, σκεφτομενος την επιστροφη σπιτι μου..ενα μικρο κομματι της ψυχης μου φευγει μαζι με αυτο το πλοίο!

nikolaosfarmakis
Автор

Thank you Konstantinos for a fantastic video my friend, sorry to see the kriti ll go, I travelled to Crete on her many years ago

peterfitz
Автор

Είχα την τύχη το 2009 στο Αφιέρωμα του Εφοπλιστή στο πλοίο να ταξιδεύω από Πειραιά για Λήμνο με cpt τον Διαμαντή Παπαγεωργίου..Φοβερό στην πλεύση του..Κρίμα που φεύγει έτσι Άδοξα..

christosakrivopoulos
Автор

Έχω ταξιδέψει με αυτό το πλοίο 2 φορές
Από δικιά μου εμπειρία και τις 2 φορές έκανα καλό ταξίδι με αυτό και είχε φτάσει και στην ώρα του στο λιμάνι. Τώρα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια άρχισε να έχει πολλά προβλήματα στις μηχανές και θα ερχόταν η ημέρα που θα πήγαινε για διάλυση.
Αντίο Κρήτη ΙΙ σε ευχαριστούμε για όλα!

AGreekShipFan
Автор

Αντίο Κρήτη 2! Ευχαριστούμε για τα ωραία ταξίδια που μας χάρισες! Αγαπημένο σκαρί 😢

ΓιαννηςΜαρουλιδης
Автор

Αντίο θριλικο Κρήτη μας εξηπιρετισες γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο το ξερό ότι λιπασε θαρθι και το αδελφάκι σου το Κρήτη 1 εφχαριστο πρέπι να σου λέμε κεμονο εφχαριστο τι ποτέ αλο

KleopatraMpesi
Автор

είχα ταξιδέψει με αυτό το καράβι και τόρα θα μου λείψει R.I.P😭😭😭

AFTIAS-GAMER-OFFICIAL
Автор

Ως τεχνικος γυροπυξιδας ειχα την τιμη να συντηρω την πυξιδα του Κρητη ΙΙ οπως και στο αδερφακι του το Κρητη Ι.Μπηκα τελευταια στο πλοιο οσο ηταν στο ναυπηγειο ελευσινας να απεγκαταστησουμε καποια μηχανηματα με εντολη της εταιριας.Ο καπετανιος μου χαρισε μια γκραβουρα χειροποιητη που απεικονιζει το πλοιο που την ειχαν το radio room.Ειναι λυπηρο το τελος οντως :(

nikosbazianas
Автор

Έφυγε με τα σινιάλα του και το όνομα του, περήφανο, ούτε μαγαρισμένο, ούτε σβησμένο με μπογιές. Ακούραστος εργάτης το πλοίο και πολύ καλές αναμνήσεις από το πλήρωμα του. Παίρνει μαζί του τις παιδικές μας χαρές για τις διακοπές μας και την πατρίδα μας. Καλή αντάμωση με το Κάντια, το Αριάδνη και τους άλλους βάπορες που υπηρέτησαν τις ελληνικές μεταφορές στη Μεγαλόνησο και την Ιταλία....😢

dimiskavu
Автор

καλό ταξίδι ΚΡΗΤΗ ΙΙ!!! φεύγεις γεμάτο αναμνήσεις....

lifeisgood
Автор

Είχα την τύχη να δουλέψω σε αυτό το καράβι έγραψε την ιστορία του και αυτό

kapamasioannis
Автор

Πάντα τέτοιες σκηνές προκαλούν λύπη ... όταν τα σκέφτεσαι να ταξιδεύουν περήφανα στα πέλαγα. Είναι σαν να βλέπεις ένα άνθρωπο να οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αν εγώ νοιώθω έτσι, φαντάζομαι όσους είναι ναυτικοί ...

rebelos
Автор

Tα τελευταια 18 χρονια ταξιδεψα πανω απο 50 φορες με τα ΚΡΗΤΗ 1 και 2, για οσο ηταν στη γραμμη του Ηρακλειου. Μονος ...και με την οικογενεια.
Υπηρχε μαλιστα ενας συγκεκριμενος ευγενεστατος αξιωματικος ο οποιος εβλεπε την κορη μου απο μωρο και να μεγαλωνει...μετα τη δευτερη μου κορη...
Υπηρχε και ενας καμαρωτος ...ο κ. Πετρος. Αφου τσακωθηκαμε σε ενα ταξιδι, μετα οποτε βρισκομασταν χαιρετιομασταν και κουβεντιαζαμε. Καλα να ειναι οι ανθρωποι οπου και αν βρισκονται.
Ειναι ενα συμβολικο τελος εποχης...
Δυστυχως τα χρονια περνανε για ολους και για ολα....

Romeo_GR
Автор

Ειχαν πληρωσει χιλιαδες κρητικοι για να αγοραστεί !!

ΑνδρέαςΔαρανδούλης
Автор

Θα βαρεθουνε να κόβουν λαμαρινες.μασιφ βαπορι .αντίο λοιπων κα σε ευχαριστώ για το ψωμί που φάγαμε εκεί.

ΜανωληςΚαπανταης-οι
Автор

Ούτε γράμμα δεν θα έστελνα στην Κρήτη με αυτό.

antonhsvlassakhs
Автор

😂 архипелагос!))))
Американские горки качели

uxmmx