Cumhuriyet'ten bugüne ekonomi tarihi bize ne söylüyor? | Teke Tek Bilim - 10 Nisan 2023

preview_player
Показать описание
Dünya ekonomisinde durum ne? Türkiye'de yaşanan gelişmelerin ne kadarı "Dışa Bağımlı"? Neden farklı enflasyon verileri var? Türkiye ekonomisi ile ilgili doğru veriler hangileri? Büyüme var ama hayat pahalı, neden? Ekonomide yolunda gitmeyen ne? Cumhuriyet'ten bugüne ekonomi tarihi bize ne söylüyor? Neden "Gelişmiş Ülke" değiliz? Gelişmekte olan ülkeden gelişmiş ülke haline nasıl gelinir? Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliği var mı? Eğitim seviyesinde ne durumdayız? Gelir eşitsizliği dün neydi, bugün ne? Üniversite sayısı arttı, peki başarı? Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerin sebepleri neler?

Teke Tek Bilim'de Fatih Altaylı sordu: Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit anlattı

"Gücü Özgürlüğünde"
Doğru Haber, Dinamik Sunum, Kaliteli Program, Güçlü Yorum

#HabertürkTV #Haber #Canlı #HabertürkCanlı
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Habertürk TV YouTube hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak “Habertürk TV” YouTube hesabına abone olabilirsiniz.

haberturktv
Автор

Yediği ekmeğin kıymetini bilen ne kadar değerli bi hocamız .. Biz bütün benliğimizle bu insanları dinlemeye ne zaman başlayacağız acaba ? Allah razı olsun hocam sizden

sefakurtoglu
Автор

Türkiye çok iyi diyerek her türlü makama gelebilecek bir adam... ama makam mevkiyi saygınlıga tercih etmeyen bir akademisyen. helal olsun.

jackreacher
Автор

Şuan medyada tek takip ve beğendiğim adam fatih altaylı adamsın sen fatih altaylı bütün programlarının ayrı bi tadı var ilgiyle takip ediyorum ilgi duyamadığım alanları bile senin sunumuna ilgiyle takip ediyorum.bu yolda devam

nahityigit
Автор

Doktora ögrencisi olsaydim kesinlikle Ufuk hoca nin tez ogrencisi olmak isterdim. Calistigi konular benim icin cok heyecan verici.

birolgormez
Автор

Fatih bey tebrikler böyle yayınlar için, siz bu dönemde karşılaştığımız nadir kiymetlerdensiniz

umutozcan
Автор

Abi harika anlatmış ya yemin ederim böyle insanlar lazım bu ülkeye her konuşmasını izleyeceğim geçmişe dönük

mustafabakr
Автор

Çok değerli bir program olmuş. Tebrik ve teşekkür ediyorum.

tamersaygili
Автор

Hocamız konuşmaya veri üzerinden başladı ve o kadar doğru ki. Diğer ülkelerle ilgili araştırma yaptığım zaman hemen her veriye açık kaynaklardan, kolayca ve toparlanmış şekilde ulaşabiliyorsunuz. Aynı konuyu Türkiye üzerinden araştırmak istediğinde veriler ya halka açık değil, halka açıksa da bölük pörçük ve eksik. Bunun yanında güvenilirliği de tartışılır maalesef.

oguzalptekin
Автор

❤ bir program bu kadar mı başarılı, anlaşılır, bilgilendirici olur…👌👏doğru yayıncılık anlayışı için…🙏💕🧿

nermincoplu
Автор

Helal olsun. Böyle programlar çok çok güzel oluyor. Boş yok.

r.ragpbasbag
Автор

Burada çok önemli bir detay var. Bu kabiliyetli arkadaşların türkiyede yetişmiş olması. Öyle ya da böyle bu ülke değer oluşturuyor. İncir gibi merdivende biriken ayak çamurundan bile baş veriyor potansiyel sahibi arkadaşlar.

sukursukur
Автор

Olağan üstü bir program olmuş.. Türkiyede yaşayan herkezin, özellikle de ekonomi ile ligili karar alanlar bu verileri izlemesi değerlendirmesi lazım. Ağazınıza sağlık gerçekten çok bilgilendirici ufuk açıcı bir program olmuş 👏👏👏

canererbahar
Автор

Çok önemli konular, çok basit dil ile insanımıza sunulmuş. Devamını dileriz, duyması gerekenler uygulamaya başlaması dileyi ile.

postyoda
Автор

Çok değerli bilgiler. Türkiye'nin ekonomik ve sistemsel fotoğrafı ortaya çok net koyulmuş

uluc
Автор

Bir ülkenin para biriminin değerini artırmak (ekonomisini düzeltmek) için birkaç faktör göz önünde bulundurulmalıdır. İşte bazı olası adımlar:

1: Mali disiplin: Ülkenin mali politikalarının sürdürülebilir ve istikrarlı olması önemlidir. Bütçe açıklarının kontrol altında tutulması, kamu borcunun sürdürülebilir seviyelerde olması ve etkin vergi politikalarının uygulanması gibi adımlar mali disiplini destekler.

2: Para politikası: Merkez bankası, uygun para politikaları uygulayarak para arzını ve faiz oranlarını kontrol edebilir. Sıkı para politikası, enflasyonu kontrol altında tutabilir ve para birimini değerlendirebilir.

3: Ekonomik çeşitlendirme: Ülkenin ekonomisinin çeşitlendirilmesi, dış ticaret dengesini iyileştirerek para biriminin değerini artırabilir. İhracatın teşvik edilmesi ve rekabetçi sektörlerin geliştirilmesi önemlidir.

4: Yatırım ortamının iyileştirilmesi: Yatırımcıların güvenini sağlamak için adil ve istikrarlı bir yatırım ortamı oluşturulması gerekir. Ekonomik reformlar, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve düzenleyici kurumların etkin çalışması bu konuda önemli adımlardır.

5: Dış ticaret politikaları: Rekabetçi ihracat politikaları izlemek, dış ticaret fazlası sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltmak da para biriminin değerini artırabilir.

6: Üreticiye ve üretime destek: Dışa bağımlılığı azaltmak için üretimi artırmak ve (hayvancılık, tarımcılık vb.) üretimlere destek vermek gerekir. Aynı zamanda hem istihdamı artırmak hem de halkın temel ihtiyaçları daha ucuza satın almalarını sağlamak adına; devletin (tuz, şeker, yağ, un vb.) belli başlı üretimlere tam destek vermesi ya da bu üretimleri devlet himayesi altında yapması gerekir.

7: Vergi ve Denetim: Cari açığın oluşmasını engellemek için de herkesten eşit vergi alması gerekir. Bir grup vergiden muaf tutulurken, bir grup vergiye tabi tutulmamalıdır. Tabiri caizse zenginin kaçırdığı vergiyle oluşan cari açığın garibandan alınmamalı. Herkes eşit şartlarda vergilendirilmeli ve her daim denetlenmelidir. Denetimin olmadığı yerde adalet ve eşitlik aranamaz.

Bu adımlar, bir ülkenin para biriminin değerini artırma yolunda atılabilecek genel adımlardır. Ancak ekonomik koşullar, uluslararası ilişkiler ve diğer faktörler bu süreci etkileyebilir, bu nedenle her ülke için özelleştirilmiş politikaların uygulanması da gerekir.

delidoluadam
Автор

Fatih Bey öğrenci gibi dinlemiş. Harika bir programdı

nurullahcalskan
Автор

Yine harika ve harika bir program oldu. Pür dikkat dinledim. Sevgiler,

tugbaustun
Автор

Fatih beyin programlari niye cok izleniyor biliyor musunuz? Cünkü insanlar "kaliteye ac"! Abuk-subuk insanlar yok, bilim var, en zor konulari Bilalin bile anlayacagi gibi anlatan konuklar var...daha ne olsun? ^^

amocv
Автор

Özeti parayı betona değil Argeye yatırmak gerekiyor. Ve bankacılık risk sermayesine önem vermeli. Tabii bunun için ülkeyi yönetenlerin bu modeli zorunlu tutması gerekiyor.

dusunsel