Ανάβαση στον Κόφινα (1231 μ.), την κορυφή των Αστερουσίων Ορέων στη νότια Κρήτη

preview_player
Показать описание
Τα Αστερούσια Όρη (Κόφινας) βρίσκονται στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Οι νότιες πλαγιές του βουνού κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα του Λιβυκού πελάγους. Ολόκληρη η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA (Κωδικός: GR 4310013). Η ανάβαση στην κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα, είναι μοναδική εμπειρία.
Από τον Άη Γιάννη Καπετανιανών, μέσω του σπηλαίου του Αγίου Αντωνίου και της Μονής Κουδουμά στην κορυφή Κόφινας (1231 μ.) επτά ώρες υπέροχες και σε κάποια σημεία δύσκολες...

Συντροφιά πάλι ο Καζαντζάκης...

Χαρά, στου ιερού βουνού τη μοναξιά, στον καθαρόν αγέρα,

ν' ανηφορίζεις μοναχός μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια!
Ξ' 1-2

Κι όσο ανεβαίνεις, το Θεό ν' ακούς ολούθε ν' αναπνέει
και πλάι σου να γελάει, να περπατάει και να κυλάει τις πέτρες
να στρέφεσαι, ψυχή να μη θωράς, σαν κυνηγός που βγήκε
ροδοχαράματα για πέρδικα, φτερούγα δεν ξεκρίνει,
μα σύμπλαγο τ' ολόδροσο βουνό γρικάει να κακαρίζει!
Ξ' 8-12, Οδύσσεια
Κορυφή Κόφινας, 30-4-2017 14:30
(Έχω και το κατέβασμα στη Μονή Κουδουμά...)

Τα άδεντρα βουνά των Αστερουσίων έχουν μια μοναδική γοητεία και ακόμα πιο μεγάλη οικολογική αξία. Το 55% των ειδών που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Κρήτη, το συναντάμε εδώ: 23 ενδημικά είδη και υποείδη φυτών, πάνω από 90 είδη πτηνών, 24 είδη ερπετών, 8 είδη ασπόνδυλων, 29 είδη ημερόβιων αρπακτικών και πλήθος μεταναστευτικών πουλιών που σταθμεύουν στην περιοχή, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς τις λιμνοδεξαμενές στα Αρμανώγια και στα Δαμάνια που βρίσκονται στη μεσόγεια ζώνη του Δήμου.
Η αξία της περιοχής έγκειται στη μεγάλη πυκνότητα αρπακτικών (ειδικά των Όρνιων) και στο γεγονός ότι είναι ο νοτιότερος ορεινός όγκος της Ευρώπης που σημαίνει ότι τα είδη αυτά βρίσκονται στο άκρο της κατανομής τους. Η αποικία των όρνιων στο φαράγγι του Αμπά ειδικά, είναι η νοτιότερη στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια. Σε αυτό ασφαλώς συμβάλει η ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους. Η ύπαρξη γκρεμών προσφέρει καταφύγιο και ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή και τη φωλεοποίηση. Πολύ σημαντικά είδη όπως ο προστατευόμενος γυπαετός (Gypaetus Barbatus) που κινδυνεύει από εξαφάνιση, το Όρνιο (Gyps Fulvus), ο Χρυσαετός (Aquila Chrysaetos) και ο μικρός αετός της Μεσογείου, ο Σπιζαετός (Hieraaetus Fasciatus).
Μεγάλος αριθμός αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής παρέχει άφθονη τροφή στα αρπακτικά και αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρησή τους.
Οι παλαιότερες καλλιέργειες σταριού σε αναβαθμούς έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν σκεπασθεί με φρύγανα και αραιή μακία βλάστηση. Οι νότιες κλιτύες είναι πολύ απότομες, με γκρεμούς που βυθίζονται απότομα στη θάλασσα και βαθειά φαράγγια που καταλήγουν σε βοτσαλωτές παραλίες με πλήθος από βραχοσπηλιές.
Στις νότιες πλαγιές υπάρχουν και μικρές συστάδες κρητικών πεύκων και κυπαρισσιών, θαμνώδεις βελανιδιές, δίκταμο, πετρομαρούλες φυτρώνουν μόνο του γκρεμούς που δεν φθάνουν οι γίδες που υποβόσκουν όλο τον ορεινό όγκο. Στις θαλάσσιες σπηλιές αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια.
Η αισθητική και οικολογική αξία των Αστερουσίων είναι μεγάλη καθώς εκτεταμένα τμήματα του ορεινού όγκου και της ακτής είναι ανέπαφα χάρη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη παραλιακός δρόμος.
Εκτός από την οικολογική αξία των βουνών αυτών, μεγάλος είναι και ο μυθολογικός και αρχαιολογικός τους πλούτος. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο βασιλιάς Αστερίωνας (Αστερούσια) ανάθρεψε σε αυτά τα βουνά τους γιους του Δία, Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, οι οποίοι στη συνέχεια βασίλεψαν στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια αντίστοιχα, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σε όλο το μήκος τους, τα Αστερούσια φιλοξενούν ορισμένους από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, ενώ στο κέντρο τους περίπου, δεσπόζει το σημαντικό ιερό κορυφής του Κόφινα (1231 μ.). Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια σπήλαια στα οποία έχουν εντοπιστεί νεολιθικά ευρήματα. Στα νεώτερα χρόνια, οι βραχοσπηλιές της νότιας πλευράς των Αστερουσίων φιλοξένησαν μεγάλο αριθμό ασκητών. Έτσι, στους τόπους αυτούς καταγράφεται η μεγαλύτερη πυκνότητα σε σκήτες και τόπους λατρείας γεγονός nou δικαιολογεί τον τίτλο που τους έχει αποδοθεί ως το Άγιο Όρος της Κρήτης.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καλημερα σας θα ηθελα να σας ρωτησω εαν πηγαινει οχημα ως εκει ...και ποση ωρα ειναι η αναβαση αφου αποβιβαστουμε απ τα οχηματα...οσο αφορα ενα σημειο πριν φτασει καποιος στο τελειωμα της αναβασης το οποιο ειναι λιγο αποτομο υπαρχει κατι το οποιο μπορει να κρατηθει καποιος η πρεπει να προσεξει λιγο περισσοτερο...

popie