Τι πραγματικά λέει η Συνθήκη της Λωζάνης

preview_player
Показать описание

Συνδέσου στο AlphaNews Live:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να απολογουμαστε σε καθε τι που λεει η τουρκια? Και αν δεν υπαρχει η συνθηκη της λωζανης τι? θα πρεπει να κανουμε αυτο που θελει η τουρκια? ελεος δηλαδη....

thomaspapas
Автор

Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε μεταξύ μας, αυτά έπρεπε να ακουστούν στην σύνοδο Κορυφής και όχι σε ένα απλό δελτίο ειδήσεων.

sotiriskouzalou
Автор

Reis öpecek alt dudak ver miçotakis:))

erdalizmir
Автор

Άρθρο 13.
Για τη διασφάλιση της ειρήνης, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα ακόλουθα μέτρα στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία:

1. Τα εν λόγω νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ναυτικής βάσης ή για την κατασκευή οχυρωματικού έργου.

2. Θα απαγορεύεται στα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τις ακτές της Ανατολίας.

Κατά συνέπεια, η οθωμανική κυβέρνηση θα απαγόρευε στα στρατιωτικά της αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα εν λόγω νησιά.

3. Οι ελληνικές δυνάμεις στα έρημα νησιά θα περιοριστούν στον συνήθη αριθμό τους για στρατιωτική θητεία.
μπορούν να εκπαιδευτούν τόσο στο έδαφος όσο και σε μια χωροφυλακή και αστυνομική δύναμη που αντιστοιχεί στην πλήρη εμβέλειά τους
Ελληνικό έδαφος υπήρχε π.χ.

Άρθρο 14.
Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, που παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία, θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση που θα αποτελείται από
Εγγυήσεις για τους μη μουσουλμάνους αυτόχθονες πληθυσμούς σε σχέση με τους τοπικούς
Προστασία ανθρώπων και περιουσίας.

Η τήρηση της τάξης διασφαλίζεται σε αυτά από αστυνομικούς που προσλαμβάνονται από τον γηγενή πληθυσμό και φροντίζουν για τα παραπάνω
παρέχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση υπό την εντολή της οποίας θα υπηρετήσει.

Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ή πρόκειται να συναφθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών
Πληθυσμιακές ομάδες, δεν ισχύουν για κατοίκους των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

panagiotis
Автор

Η συνθήκη της Λοζάνης λέει ότι παρετηται από κάθε δικαίωμα στην Κύπρο.

ΠανιερώτατοςΕιρηναίοςΛευκής
Автор

Ήταν ένα ποντικάκι
που τον λέγαν Ερντογάν
κι όταν άκουγε το όνομά του
σκεφτόταν ότι είναι Χαν.

Με αυτά και με τα άλλα
είχε όνειρα μεγάλα
στην αυλή να επικρατήσει
και την γάτα να ξεσκίσει.

Φωνασκούσε συνεχώς
"έρχομαι ολοταχώς!"
κι η γάτα, ψυχραιμία,
να μην γίνει φασαρία
κι αναστατωθεί η κυρία.

Ήταν ένα ποντικάκι
που τον λέγανε Ταγίπ
με ανάστημα ενός νάνου
που νόμιζε ότι είν' σουλτάνου.

Με αυτά και με τα άλλα
λόγια λέει πολύ μεγάλα
"κάντα πράξη" όταν του λένε
οι ρέγγες είναι να τον κλαίνε.

neuclone
Автор

Γιατί δεν αναφέρετε κύριοι εσείς την συνθήκη του Τριανόν που συμπληρώνει την συνθήκη της σχετική με τα στενά και τα νησιά του Αιγαίου που επιτρέπουν τον εξοπλισμό τους Μετά έρχεται τ ανάλογο άρθρο του ΟΗΕ !!!!

vangeliskourtis
Автор

Άρθρο 12

γ1. Η απόφαση που ελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου 1914 από τη Διάσκεψη του Λονδίνου, δυνάμει του άρθρου 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17ης–30ης Μαΐου 1913 και του άρθρου 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1ης–14ης Νοεμβρίου 1913, η οποία απόφαση κοινοποιήθηκε προς την Ελληνική Κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1914, σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και Λαγούσες νήσοι, ιδιαίτερα τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία, επιβεβαιώνεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας Συνθήκης σχετικά με τα νησιά που υπάγονται στην κυριαρχία της Ιταλίας και αποτελούν αντικείμενο του άρθρου 15.

γ2. Εκτός από τις περιπτώσεις που στην παρούσα Συνθήκη περιέχεται αντίθετη διάταξη, τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών μιλίων από τις ασιατικές ακτές παραμένουν υπό την τουρκική κυριαρχία.

Άρθρο 13

γ1. Για τη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει να τηρήσει τους ακόλουθους περιορισμούς στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία:

(1) Στα εν λόγω νησιά δεν θα εγκατασταθεί ναυτική βάση και καμία οχύρωση.

(2) Τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα απαγορεύονται να πετούν πάνω από το έδαφος των ακτών της Ανατολίας. Αντίστοιχα, η Τουρκική Κυβέρνηση θα απαγορεύσει στα στρατιωτικά της αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα εν λόγω νησιά.

(3) Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα εν λόγω νησιά θα περιοριστούν στο κανονικό σώμα που θα κληθεί για στρατιωτική θητεία, το οποίο μπορεί να εκπαιδευτεί επιτόπου, καθώς και σε μια δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογα με τη δύναμη της χωροφυλακής και αστυνομίας που υπάρχει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Άρθρο 14

γ1. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, παραμένοντας υπό τουρκική κυριαρχία, θα απολαμβάνουν ειδικής διοικητικής οργάνωσης που θα αποτελείται από τοπικά στοιχεία και θα παρέχει κάθε εγγύηση για τον αυτόχθονα μη μουσουλμανικό πληθυσμό όσον αφορά στην τοπική διοίκηση και την προστασία προσώπων και περιουσίας. Η τήρηση της τάξης θα διασφαλίζεται από αστυνομική δύναμη που θα στρατολογείται από τον τοπικό πληθυσμό από την τοπική αυτοδιοίκηση που προβλέπεται παραπάνω και θα τεθεί υπό τις διαταγές της.

γ2. Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ή μπορεί να συναφθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την ανταλλαγή ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού δεν θα ισχύουν για τους κατοίκους των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

Άρθρο 15

γ1. Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας από όλους τους τίτλους και τα δικαιώματα από τα ακόλουθα νησιά: Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη και Κως, που από τώρα κατέχονται από την Ιταλία και από τις εξ αυτών εξαρτώμενες νησίδες, καθώς και από το νησί Καστελλόριζο.

Άρθρο 16

γ1. Η Τουρκία παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη που βρίσκονται εκτός των συνόρων που καθορίζονται στην παρούσα Συνθήκη και τα νησιά άλλα από εκείνα στα οποία η κυριαρχία της αναγνωρίζεται από την εν λόγω Συνθήκη, ως προς την τύχη αυτών των εδαφών και νησιών που έχουν εποικιστεί ή θα εποικιστούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

γ2. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις που απορρέουν από σχέσεις γειτονίας που έχουν συναφθεί ή μπορούν να συναφθούν μεταξύ της Τουρκίας και οποιωνδήποτε γειτονικών χωρών.

unhollysin
Автор

Δεν εχει τοση μεγαλη σημασια τι λεει η συνθηκη της Λωζανης.... αλλα σημασια εχει τι λενε τα ελληνικα οπλα...

konstantinostsaltas
Автор

άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 προβλέπει τα εξής: «Η ληφθείσα απόφασις της 13ης Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαϊου 1913 και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας επικυρούται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τις υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρο 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”. Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης : «Η Τουρκία δηλοί ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης

Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών».

Με την Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού αυτής Πρωτοκόλλου της 28.12.1932, οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών μεταξύ Μικρασιατικής Ακτής και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Τονίζεται ότι τα Ίμια περιήλθαν στην Ιταλία με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάτι που απλώς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο σημείο 30 του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου που υπεγράφη στις 28.12.1932 αναφέρονται ως ένα από τα σημεία ιταλικής κυριαρχίας από τα οποία θα υπολογίζεται η μέση γραμμή για το διαχωρισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

• Βάσει της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (άρθρο 14), η κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, περιήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία, ασκούσα αυτή πλέον κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων.

panagiotis
Автор

Λέει ότι όσοι σε έναν πολεμο πηγαίνουν με την λάθος πλευρά θα πρέπει να πληρώσουν, αυτό λέει, άμα δεν το ξέρουν να βγάλουμε ξανά το Αβέροφ, αυτό τουλάχιστον το ξέρουν καλά

chriskaradedos
Автор

For Turkish leadership (politician and military), everything has expire date, Lausanne Treaty. Is like orange juice, is like pork, is like beef, is like yogurt. All these products where is about to expire in (3-4 days after we use it), even Greece has expire date after the today Greek administration step down after fulfil (4 years of service).
We talk for a daily circus where the neighbour country really has now days. Good night from Ireland!

andreasbalaskas
Автор

Παιδιά σορρυ που σας το χαλάω αλλά για τα νησιά μας ενδιαφέρει η συνθήκη Παρισίων. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι είστε τόσο άσχετοι και αναπαράγετε αυτά που θέλει η Τουρκία ή απλά βλέπετε ότι πουλάει το θέμα;

ΑλέξανδροςΑσπιώτης
Автор

Από το 1821κανεις πόλεμο στην Τουρκία η όχι λοιπόν πόσο μπορη κάποιος να ανεχθη την κατάσταση αυτή
Εμείς τι θα κάναμε για να δούνε τι θα κάναμε ;

tasosspentzosy