«Ολυμπιακό» μετάλλιο στον Δήμο Χαλανδρίου για την ενεργειακή κοινότητα 'Flya Energy'

preview_player
Показать описание
Το μετάλλιο «Freestyle BMX» εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίου στους «Ολυμπιακούς Αγώνες Ενεργειακών Κοινοτήτων 2024», για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας «Flya Energy» και την καινοτομία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εντός πόλης, χωρίς μάλιστα να δεσμεύονται χώροι και άλλες χρήσεις.

Τους αγώνες διοργάνωσε η οργάνωση Friends of the Earth Europe, που είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό δίκτυο βάσης στην Ευρώπη, το οποίο ενώνει περισσότερους από 30 εθνικούς οργανισμούς με χιλιάδες τοπικές ομάδες.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος στο Πάτημα, θα είναι υπερυψωμένο, σαν στέγη, πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ, επί των οδών Ηρακλείτου, Ιόλης, Φαίδρας και Λητούς.

«Δωρεάν ενέργεια»
Το πάρκο θα είναι ισχύος 150 κιλοβάτ (παραγωγή 230 μεγαβατώρες τον χρόνο). Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ.
Η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει, δωρεάν τις ανάγκες:
• Των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων
• Των ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου
• Των νοικοκυριών που συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα «Flya Energy»

Μηδενικοί λογαριασμοί σε 3 χρόνια!

Η «Flya Energy» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας για την καταπολέμηση της ενεργειακής ανισότητας και φτώχειας.

Είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα, στην οποία ένας Δήμος θα συνεταιριστεί με πολίτες, έχοντας όλοι ισότιμα δικαιώματα. Δήμος και κάθε νοικοκυριό θα έχουν ισότιμα, από μία «μετοχή» και «ψήφο».
Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η συμμετοχή 30 – 40 νοικοκυριών με δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον.

 Επένδυση για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στη «Flya Energy»: 2.000-3.5000 ευρώ (κατά προσέγγιση), εφάπαξ, για 25 χρόνια.

 Απόσβεση επένδυσης με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος σε 2 με 3 έτη.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο Δήμος προχώρησε στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που με τη σειρά του συνεργάζεται με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ηλέκτρα Energy, για το σχεδιασμό, οργάνωση και διαχείριση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Η μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου αποτελεί ξεχωριστό τεχνικό έργο που θα γίνει από τον Δήμο.
Рекомендации по теме