Ένα Απλό Εφέ με τη Χρήση Ξηρού Πάγου και Υγρού Πιάτων

preview_player
Показать описание
Ένα πολύ απλό εφέ που μαθητές (αλλά και μεγαλύτεροι που δεν το έχουν ξαναδεί) βρίσκουν συχνά ενδιαφέρον, και το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα βιολογικό/χημικό εργαστήριο εάν έχεις πρόσβαση σε ξηρό πάγο.

Ο ξηρός πάγος είναι ουσιαστικά διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε στερεή μορφή. Η θερμοκρασία του είναι περίπου -80οC, οπότε μία από τις χρήσεις του είναι στη μεταφορά υλικών που πρέπει να διατηρηθούν σε αυτή τη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά (π.χ. βιολογικά δείγματα, χημικές ουσίες) ώστε να τοποθετηθούν αμέσως σε καταψύκτη των -80oC στον τελικό προορισμό.

Για το εφέ αυτό χρειάζεται νερό, υγρό πιάτων (μερικές σταγόνες αρκούν), ξηρός πάγος, εργαστηριακά γυαλικά (όχι κοινά γυαλιά... κουζίνας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν), διπλά γάντια (γιατί τα κομμάτια ξηρού πάγου είναι στους -80οC και μπορούν να προκαλέσουν κρυοπάγημα) και εργαστηριακά προστατευτικά γυαλιά ματιών (goggles).

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ως γνωστόν ένα από τα κύρια αέρια (αν όχι το κυριότερο) υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, οπότε όλο το υπόλοιπο ποσό ξηρού πάγου που παραλαμβάνεται τοποθετείται σε ένα ειδικό μεγάλο αεροστεγές κουτί που διαθέτουμε προκειμένου να διατηρηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί (σε μεταφορές, πειράματα, κ.α.). Μιας και απαιτείται ενέργεια για την παρασκευή του ξηρού πάγου, θα ήταν σπατάλη απλώς να τον αφήσουμε να εξαχνωθεί στο περιβάλλον χωρίς επαναχρήση.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The classic lab trick involving dry ice and dish soap. You will also need tap water, lab grade glass bottles, double gloves, and goggles. Students find it pretty entertaining.
Рекомендации по теме