Neşet Ertaş - Zamana Uymasını Bil

preview_player
Показать описание
Neşet Ertaş Resmi Hesabı

Neşet Ertaş
Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir - 25 Eylül 2012; İzmir), Türk Halk Ozanı. Türkmen/Abdal kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisi. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.
1950'li yıllardan itibaren yaptığı plâklarla, babası Muharrem Ertaş’tan öğrendiği türkü ve bozlakların yanı sıra Orta Anadolu türkülerini, oyun havalarını kayıt altına aldı. 1960'lı yıllardan itibaren kendi yazdığı şiirleri havalandırıp seslendirdi. "Garip" mahlasını kullandı. 1970'li yıllardan itibaren türküleri dönemin pek çok sanatçısı tarafından yorumlandı. 2009 yılında UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi envanterine girmeye değer görüldü.

Yaşamı
İlk yılları
1938 yılında Kırşehir'e bağlı Çiçekdağı'nın (günümüzde Akpınar'ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır. Küçük yaştan itibaren babasıyla gittiği köy düğünlerinde zil ve darbuka çalarak mesleğe ilk adımını attı.
Sekiz yaşında ailesi ile birlikte Kırtıllar köyünden taşınarak İbikli köyüne yerleşti. 12 yaşındayken annesi Döne'yi kaybetti. Babası ve kardeşleri ile bir süre göçebe bir hayat yaşadı. Babası Muharrem Ertaş, Yozgat'ın Kırıksoku köyünden "Arzu" isminde bir hanımla ikinci evliliğini yaptı ve bir süre o köyde yaşadılar. Daha sonra Yozgat'ın Yerköy ilçesine yerleştiler. Sırasıyla Kırşehir, Çiçekdağı, Yozgat, Yerköy ve ardından iki yıl Kırıkkale'de yaşadılar.
Hiç bir zaman okula gidemeyen Neşet Ertaş bu dönemde kendi kendine önce keman, sonra cümbüş ve bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte gittikleri yöre düğünlerinde cümbüş ve keman ile türküler çalıp okuyan Neşet Ertaş, sanatında en çok etkilendiği kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söylemiştir: "Sanatımın yüzde doksanını babama borçluyum. Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.

Sanat yaşamı
1950'li yılların başlarında TRT Ankara Radyosu'nda canlı olarak yayımlanan, Muzaffer Sarısözen'in yönettiği "Yurttan Sesler" programında, "Geleli gülmedim ben bu cihana" adlı bozlağı solo çalıp okumasından sonra Neşet Ertaş'ın adı ülke genelinde duyuldu. 1970'li yılların ortalarına kadar devam eden yirmi yılı aşkın süre boyunca on beş günde bir “misafir mahallî sanatçı” sıfatıyla Ankara Radyosu’na çağrılarak on beşer dakikalık solo bantlar yaptı.
1957 yılında İstanbul'a giderek ilk kayıtlarını babasının türküleri ile yaptı. Babasına ait Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adlı bozlağın yer aldığı ilk taş plağını, diğer plakları ve halk konserleri takip etti. İki yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra sahne hayatına Ankara'da Kazablanka Gazinosu'nda devam etti. Önce farklı türlere mensup müzisyen ve oyuncuların da yer aldığı konser turneleriyle, ardından tek başına sahne aldığı solo konserlerle Türkiye'nin hemen bütün şehirlerini ve pek çok ilçesini gezdi
Askerliğini 1962'de İzmir'in Narlıdere ilçesinde yaptı. Askerlik sonrası Ankara’da tanıştığı Tavşancı lakabıyla bilinen ünlü saz yapım ustası Hüseyin Koluman, Ertaş’ı önce saz dükkanına ortak yaptı sonra da tümüyle dükkanı devretti. Plaklardan ve radyodan tanıdığı Neşet Ertaş’la tanışmak için yanında kız arkadaşıyla saz dükkanına gelen Leyla isimli bu kız ile tanıştıktan kısa süre sonra evlendi. Yoksul bir ailenin kızı olan Leyla ile tanışmaları ve evlenmeleri etrafında sahte ve gerçek dışı gazinolu, pavyonlu pek çok “anonim hikaye” uyduruldu. Gerçek olan Babası Muharrem Ertaş’ın, kendisinden habersiz ve bilgisi dışında gerçekleştiği için bu evliliği tasvip etmediği idi. Sadece yedi yıl süren Leyla Ertaş ile evliliğinden Döne ve Canan adında iki kız, Hüseyin adında bir erkek çocukları oldu.
1969’da TRT sanatçılarından oluşan bir ekiple konser vermek ve plak doldurmak üzere gittiği Almanya dönüşünde Yugoslavya’da arabasıyla kaza yaptı. Ehliyetsiz otomobil kullanmaktan dolayı Yugoslavya’da 3 ay hapse mahkum oldu. Türkiyeden hiç kimsenin arayıp sormadığı bu dönemde hapishaneye, “Bozkırın tezenesine geçmiş olsun” ibaresi yazılarak imzalanmış bir kitap geldi. Yazarı Yaşar Kemal olan bu kitabı yazarın kendisinin mi yoksa bir başkasının mı gönderdiği konusu, imza sahibini hatırlayamadığı için uzun zaman açıklığa kavuşmadı.
Köln’deki evinde belgesel çekimi için kendisiyle röportaj yapan Bayram Bilge Tokel’e anlattığı bu hikayeden hareketle, belgeselin adı Tokel tarafından o anda “Bozkırın Tezenesi” olarak belirlendi. Daha sonra bu tabir o kadar çok beğenildi ve benimsendi ki adeta Neşet Ertaş’ın ikinci ismi oldu. Yıllar sonra, Bayram Bilge Tokel’e ve Kalan Müziğe ulaşan Erdoğan Atakar adında bir hayranı, Yaşar Kemal’in “Üç Anadolu Efsanesi” adlı kitabını, Karaköy’de aynı büroda çalıştıkları üç arkadaşıyla birlikte, “Bozkırın büyük tezenesine geçmiş olsun” yazarak imzalayıp gönderenin kendisi olduğunu bildirdi.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Gonül insanım benim 🌹 Kabrin nur, Mekanın cennet olsun inşallah Amin 🤲

huseyinneset
Автор

emmim ne çalmış be Tam uzun Yola Giderken Direkson Başında Bozkırın Gök Yüzüne Bakarken Dinlenecek Bir Türküdür saygıler sevgiler üstad Mekanın cennet olsun,

metinkaraca
Автор

Her kelimesi bir nasihat efsane sözler
Yorumda dehşet yok böyle bir ses

halilkamilsenturk
Автор

İçinde bulunduğun çağın bilgi birikimi ve değer yargılarıyla temas et demenin Neşet Üstadın gönlü ve dilinden ifadesi olmuş.

metiz
Автор

Dağların arasında, soğuk bir pencere önünde istasyondan kalkan treni izlerken az mı dinledim bu türküyü be... Işıklar içinde uyu baba, Ali yoldaşın olsun

cyranodebergerac
Автор

her dinleyişimde farklı anlamlar çıkararak dinliyorum. 20 Haziran bir yaz akşamı kpss çalışırken dinliyorum üstadı. her dize mana buluyor kafamda. bir türkü bu kadar manidar olabilirdi. şimdi zamana uymasını bilerek gidiyorum.

emine
Автор

Datlı Gonuş dinlesinler sözünü Gülki Gören seyreylesin yüzünü zaten Hak biliyo senin özünü Gel Gardaş zamana Uymasını bil dos dos dos dos dost.

metinkaraca
Автор

Söylediği şarkıyla bile arkasından dua ettirenin adıdır. Neşe Dert Aşk
mekanın cennet olsun

fikrikoroglu
Автор

Anadolu çocuklarının babası nur içinde yat Neşet baba 😢😢

incedavid
Автор

hayret ilk defa duydum paylaşım için sonsuz teşekürler..gözümüzde iki damla yaş nur içinde yat NEŞET ERTAŞ..

ibrahimcorlione
Автор

Neşet baba seni dinler ve çok severdim ama bunu dinledim, ve anladım sen çağın ötesinde bi ozanmışsın .Allah benim sevabını alsın sana versin inşallah

zuhtuozkan
Автор

Ömrünün geri kalanında seni dinleyecem. Ezandan sonra seni dinlemeye başladığım gibi mekanın cennet olsun 😓😓

dursunelitok
Автор

Zaman sana uymaz boşa çalışma
Gel gardaş zamana uymasını bil
El aklıyla gezip boşa dolaşma
Gel gardaş zamana uymasını bil
Biraz da kendine gelmesini bil

Her yürüyen ileriye gidiyor
Bilmem okudun mu ilim ne diyor
Dedesini torunları iyi ediyor
Gel gardaş zamana uymasını bil
Çocuğun' yüzüne gülmesini bil

Tatlı konuş dinlesinler sözünü
Gül ki gören seyreylesin yüzünü
Zaten Hak biliyor senin özünü
Gel gardaş zamana uymasını bil
Aynı hakkın eşit olmasını bil

Cehalet şu bana neler eyledi
Boş yere bağladı boşa eğledi
Garip bu sözleri sana söyledi
Gel gardaş zamana uymasını bil
Sana söyleneni duymasını bil

serdarakcesme
Автор

Çok şanslı yiz .Neşet usta zamanı ni gördüğüm için. Mekanın cennet olsun büyük usta.

mehmetpekdemir
Автор

İlk defa dinledim bu türküyü ustada saygılar

erdogansalbas
Автор

Büyük usta, İnsan insan olmasını bilmedi.... 😔

aydnkarakisi
Автор

Ey abdal oğlu Neşet, mekanın cennet olsun. Pirin Pir Sultan Abdal'a, Hacı Bektaş'a kavuşmuşsundur inşallah.

birkartal
Автор

Allah rahmet eylesin kabrin nurla dolsun güzel insan neşet dedem 🌹😥

beratkaratas
Автор

Guzel bir türkü.sözler bir harika neşet ustam

gulcan
Автор

Neşet Ertaş geride kalanlara nasihat vermiş 🖤

muratoz