Σφυγμός TV: Αφιέρωμα στα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση & τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

preview_player
Показать описание
#Ευαγγελισμός_Θεοτόκου #Ελληνική_Επανάσταση #Εφημερίδα_Σφυγμός
Σε λίγες μέρες όλη η Ελλάδα θα γιορτάσουμε τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωση μας από τον Τουρκικό ζυγό στην σημερινή εκπομπή της ροής θα κάνω εκτενές αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821.
Η επανάσταση του ’21 αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή του Ελληνισμού
Μετά από περίπου 400 χρόνια σκλαβιάς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Έλληνες πήραν τα όπλα και απελευθερώθηκαν από τον Τουρκικό Ζυγό.
Από τα πρώτα χρόνια της δουλείας παρά τις δυσκολίες τους και τα δεινά δεν έχασαν την ελπίδα τους .
Το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας ιδρύθηκε η «Φιλική Εταιρεία» από τον Εμμανουήλ Ξάνθο τον Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Στόχος η Εθνική Ανέγερση και η απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους.
Από τους πρώτους που μυήθηκαν στην φιλική εταιρεία ήταν και ο Γρηγόριος ο Δίκαιος (Παπαφλέσσας), η σημαντικότερη προσωπικότητα της Ελληνικής επανάστασης. Η ηγετική ομάδα αποκαλείτο η «Αόρατος Αρχή» και λειτουργούσε με μεγάλη μυστικότητα. Το 1820 αρχηγός της Φιλικής θα γίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.
Στην «Φιλική Εταιρεία» συμμετείχαν και γυναίκες, όπως η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους.
Η ώρα σήμανε και η επανάσταση του Έθνους είναι γεγονός την 25 Μαρτίου 1821. «Υπέγραφε, λέει, ο Θεός ένα ομόλογο την ελευθερία της Ελλάδας. Και ο Θεός δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω»
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε• ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί• Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.

Η επανάσταση κηρύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον Ηπειρωτικό και νησιωτικό Ελλαδικό Χώρο μέσα σε θύελλα ενθουσιασμού και εθνικής ανάτασης
Ελευθερία ή Θάνατος
Το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος εκφράζει την ασυμβίβαστη αγωνιστική Θέληση της γενιάς του ‘21
Η επανάσταση όμως πέρασε από πυράς και σιδήρου και πολύ δύσκολες φάσεις: Διχασμό, ήττες, μεγάλες καταστροφές, όπως η «Σφαγή της Χίου»

Την κρίσιμη αυτή ώρα της επανάστασης προσωπικότητα όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του Εθνικού φρονήματος.

Στα Δερβενάκια φάνηκε η στρατηγική αλλά και η πολεμική ικανότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μεγάλου ηγέτη της επανάστασης.

Και οι γυναίκες είχαν σημαντική παρουσία στην επανάσταση. Όπως η Μπουμπουλίνα που έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα της.

Δυστυχώς οι Έλληνες από τους πρώτους μήνες της επανάστασης επιδόθηκαν στο «Εθνικό τους Άθλημα», τον Διχασμό, που θα οδηγήσει σε δύο φάσεις εμφυλίου πολέμου (1823 – 24) και (1824 – 25) απειλώντας την ίδια την επιτυχία της επανάστασης!
Ο εμφύλιος θα οδηγήσει τον Κολοκοτρώνη στην φυλακή, αλλά και στον Θάνατο τόσο του γιου του Πάνου όσο και του ήρωα της επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Στιγμές αυτοθυσίας όπως αυτή του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι επισκιάζουν όλες της άσχημες στιγμές των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης και μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων μας

Το Ζάλογγο και το Κούγκι είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα του ηρωισμού αλλά και της αμετάκλητης απόφασης των Ελλήνων «ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Με πίστη στην Ελλάδα και τα Εθνικά Σύμβολα
Για την ενημέρωση σας επιλέξτε τα παρακάτω link της Εφημερίδας Σφυγμός

#Εφημερίδα #Σφυγμός
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Να 'σαι καλά ! Πολύ ωραία δουλειά!

LiZaAki