Mesleklerin olmadığı bir dünyada insanın yeri nedir?

preview_player
Показать описание
23 Ocak 2021 tarihinde #Next4next kapsamında internet üzerinden yaptığım konuşmanın video kaydı. (Şartlar gereği ses ve görüntü kalitesi pek iyi değil ancak katılma fırsatı bulamayanlar için yeterli olduğunu düşünüyorum.)

Sunum sırasında tavsiye ettiğim kitap ve filmler aşağıdaki gibidir:

Kitaplar:
Teknoloji ve İnsanlığın Geleceği / Martin Heidegger.
Tüfek Mikrop ve Çelik / Jared Diamond.
Şikago Mezbahaları / Upton Sinclair.
İnsanlık Durumu / Hannah Arendt.
R. U. R. / Rossum'un Evrensel Robotları / Karel Capek.
Unabomber Manifesto - Sanayi Toplumu ve Geleceği / Theodore John Kaczynski.
Makine Olmak / Mark O'Connell.
Accounting for Slavery / Caitlin Rosenthal.
Zaman Makinası / H. G. Wells.

Filmler:
Modern Times / Charlie Chaplin (1936)
Soylent Green / Richard Fleischer (1973)
Wall-E / Andrew Stanton (2008)
Elysium / Neill Blomkamp (2013)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sevgili, kıymetli dostlar; yorumlarda gelecek ortak bir soruya toplu yanıtımı vereyim: Zihnimin Kıvrımları podcast serisi devam EDECEK. Gerçekten çok yoğun bir dönem geçiriyorum ve hakkıyla, layığıyla bir içerik hazırlayabilecek şartları bekliyorum. Bu uzun aranın sebebi, sizlere ve programın ruhuna yönelik saygımdan kaynaklanıyor. Anlayışınız için çok teşekkür ederim.

mserdark
Автор

O kadar mutlu oldum ki... Yeni videoyu görünce. Öğrencilerin cep telefonuyla çektiği konferansları bile izlemiştim yoklukta.

Автор

Serdar abi benim şöyle bir fikrim var: Daha önceki konuşmalarından birinde temel insanlık maaşı manasına gelen bir şeyden bahsetmiştin. Bence gelecekte en azından insanlar çocuk yapmayı bırakıp nüfus dengelenene kadar böyle bir olgu hayatımıza girecek.

Diğer taraftan hayat amacı elinden alınan insanlar sanal gerçeklik ortamında yaşamaya başlayacak. Matrixteki gibi bir rüyayı yaşayacağımız bir yandan da makinelere enerji sağlayacağımız bir distopya gibi. Ama bedenlerimizi ne amaçla kullanırlar bilemiyorum. Belki de elysiumdaki gibi bir aristokrat sınıfının yedek organ tarlası olabiliriz. Örnek vermek gerekirse ben bilgisayarımda role playing oyunları oynamayı çok seviyorum. Bazen orta çağda bir şövalye, bazen yıldızlararası bir tüccar bazen de herhangi bir hayal dünyasında bir savaşçı oluyorum. İşten geldiğimde gerçek dünyanın stresinden arınmak için bu oyunlarla vakit geçiriyorum ve bu oyunlar benim üstesinden gelemediğim sorunları unutmama ve gerçek dünyadan soyutlanmama yardımcı oluyor. Ölmüyorum, istediğimde baştan başlayabiliyorum, oyun dinamiklerinin ve fizik motorunun sunduğu imkanların çerçevesinde farklı şekillerde - belki de gerçek dünyada olamadığım kadar - başarılı olabiliyorum. İstersem bir ejderha öldürüp demirci babamı gururlandırabiliyorum.

Sanal gerçeklik ortamında olduğumun farkında olmasam ve benim gerçekliğim aslında sanal olsa bunun farkına bile varmam. Hatırlarsan matrixin ilk versiyonlarının kutsal kitaplardaki cennetlere benzediği anlatılıyor ancak böyle bir cennet ütopyasının insan doğasına aykırı oluşundan kaynaklı yeni matrix versiyonlarının oluşturulduğundan bahsediliyor. Belki de son zamanlarda çok sık dile getirildiği gibi matrixin son versiyonlarına benzer bir simülasyonun içinde yaşıyoruz.

Bence ilk adım olarak insan nüfusu yapay olmasa bile doğal yollardan azalacak. Şu an yaşadığımız gibi insan yoğunluğundan dolayı salgınlar durdurulamaz hale gelecek. Belki de yıkılmaz görünen devletler amacı ve hayali kalmamış kendi halkları tarafından paramparça edilecek. Eninde sonunda insan minimalizmi benimsemek ve doğaya dönmek zorunda kalacak. Daha basit yaşayacak.

mehmetcagriyilmaz
Автор

"Emeginden baska satacak birseyi olmayan insanlari bekleyen sey nedir?". Evet video'nun ozeti gibi ve uzerine saatlerce dusunulesi bir soz.

UK-lpno
Автор

Merhabalar yine bir buçuk saatimizi anlamlandırdınız teşekkürler(henüz 28. Dakikada olsam da), araya bı dip fikrimi eklemek istedim. Habil ile Kabilin mesleki bir kıskançlık yaşadığını ve Tanrının koyunu seçtiğini söylediniz bu açıdan bakıp yaşam amacımızın meslekler olduğunu düşünerek yanıldık çünkü onlarında sonu geliyor ve bizi tatmin etmiyor. Fakat Tanrı koyunu seçmedi, Tanrı sürüsünün içindeki en besili, en güzel koyunu veren Habilin sunduğunu seçti, Kabil ise bı yerde Tanrıyı kandırmaya çalışır gibi mahsülünden çürümüş, yenmeyecek olan şeyleri Tanrıya sunmuştu. Bu açıdan düşünürsek yaşam amacımız dürüstlük, yaptığımız her ne ise Tanrının bile hoşuna gidecek kadar iyi yapmaya çalışmak, vermek, şükretmek gibi ahlaki değerler üzerine kurulmalı bana kalırsa.

elift
Автор

Emeğinden başka satacakları olmayan insanları bekleyen nedir ? İşte en önemli soru budur . Uygarlık yolundaki insanlığın sürekli gündeminde tutması gereken soruda budur... Teşekkürler Serdar Bey

bahadrsnay
Автор

cep telefonları ilk çıktığında uzun süre direndim almamak için ama sonunda almak zorunda kaldım, sonra akıllı cep telefonları çıktı onda da direndim ama sonunda yine o kazandı, teknoloji canavarına karşı direnmek imkansız, teknoloji insana hizmet için ortaya çıktı ama geldiğimiz noktada insanın efendisi oldu

fratylmaz
Автор

Harika bir konuşma. Tanıdığım herkese izlemesini tavsiye edicem. Dünya tarihinde benim gördüğüm ekonomik buhranlardan sonra hep savaş çıkmıştır, umarım bu sefer insanoğlu farklı bir çözüm bulur.

cnarlaprojeler
Автор

Olağanüstü bir video olmuş. Yabancılaşma yıllardır içimi kavuran bir duygu. Sizden bu konu hakkinda edindiğiniz bilgileri ve süzdüğünüz fikirleriniz dinlemek harika. Allah sağlikli ömür versin, devam edin

mrmatrix
Автор

Sonunda bir paylaşım geldi. Teşekkürler amirim 👏

nedimkopurlu
Автор

Baba müthiş bir insansın. Büyük bir değersin ülkemiz için.

Mukalio
Автор

Podcast sonrası iyi geldi amirim, devamı gelir umarım 🥺

senelkayikci
Автор

Büyük bir değersiniz Serdar Bey ülkemiz için.. “Yabancılaşma” kavramı üniversitede Marksizm ideolojisi işlerken çok kurcalamıştı kafamı. Şimdi iş dünyasındayım, sıkça aklıma gelir bu kavram. Bir çarkın dişlileriyiz hepimiz, şirketokraside… İnsan, anlam aramak için sanata ve spirütalizme yönelmeli bence, anlamı oralarda bulmalı. Resimle uğraşıyorum ve meditasyon pratiği yapıyorum, ruhuma iyi geliyor ve besleniyorum. Maddesel şeyler öyle çok ki modern dünyada, insanın içine yönelmesi belki gerçek çözüm. Sevgiler

bcluser
Автор

"insanın bir derdi olmalı" kavramı yaklaşık 4 aydır benidemeşgul ediyor.

ibrahim_ozcan
Автор

abim seni uzun yıllardır takip ederim. Sayende nice insanlar tanıdım nice şeyler öğrendim. Hayatıma en çok dokunan kişilerden birisin şüphesiz. İyi ki varsın ve iyi ki tanımışım seni. Sağol varol.

TheRcptna
Автор

Oh be gözümüz yollarda kalmıştı, amirimiz hoşgeldin 🙏🎉

emelkaymaz
Автор

Bu da podcast niyetine olmuş :) ne kadar ilginç şeyler. japonya’da kendini kiralayanlar vs bizimle bunları paylaştığınız için teşekkür ederiz amirim. Gerçekten ilham verici oluyor. İlham veren insanların azlığını göz önüne alırsak podcastlerin eksik edilmemesini rica ediyoruz ☺️.

emel-z
Автор

bu ne ya. youtube tarihine geçcek destansı bi video olmuş. çok beğendim. kaydet > favoriler

yapayzeka
Автор

"Bilim ve Teknoloji Dünyanın sihrini bozdu" enteresan bir tespit

dilarakorkmaz
Автор

Amirim videoları izlerken youtube premium üyeliğimiz varmış hissini yaşıyoruz.Saçma sapan reklamlar dikkatimizi dağıtmıyor.Dikkatle dinliyoruz

Emreddy