Δρ. Μάνος Δανέζης 'Από το Υλικό Σύμπαν στο Σύμπαν της Νόησης' Πολυτεχνείο ΑΠΘ 2016

preview_player
Показать описание
Διάλεξη - συζήτηση του Δρ. Μάνου Δανέζη με θέμα: «Από το Υλικό Σύμπαν στο Σύμπαν της Νόησης - Από την ανυπαρξία στο Αισθητό Σύμπαν» στη Θεσσαλονίκη, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος», το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
(το video περιλαμβάνει τις εισαγωγικές ομιλίες της κας Σάνη Καπράγκου εκ μέρους της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής και του καθ. Δρ. Πανίκου Παπαδόπουλου, τη διάλεξη και την επακολουθήσασα συζήτηση)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πολύ σωστά ειπώθηκε «μας είναι πολύτιμος». Πολύτιμος Άνθρωπος για εμας ο κύριος Δανέζης. Σας ευχαριστούμε απεριόριστα.

chrismk
Автор

Σας θαυμάζω για την αγάπη στον άνθρωπο και το πάθος για τη γνώση ευχαριστούμε

ΜαριολενηΚονταρα
Автор

Ευχαριστούμε που μας ανοίγει το μυαλό μας!!!!

ΤζούλιαΜήτρου
Автор

Το πνεύμα του Δανέζη άκρως ερωτεύσιμο... Σπάνιο στις μέρες μας... Υποκλίνομαι...

evimarouli
Автор

H διάλεξη αυτη είναι ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!! Τα σέβη μου

Xeil
Автор

Άπειρα συγχαρητήρια στον Καθηγητή Δανέζη !!! Ως προς την εισαγωγή και ως προς τα θαυμαστά επιτεύγματα των μηχανικών στην χώρα, να εστιάσουμε τον θαυμασμό μας στην τεράστια συνεισφορά τους στην εκπληκτική δομή της πόλης των Αθηνών και όχι μόνο, αλλά και τις εκπλητικές μεγάλες κατασκευές της χώρας που λειτουργούν άψογα.

gecnic
Автор

μπράβο κύριε Μάνο δανεζη, σας ακούμε με πολύ ενδιαφέρον από Αυστραλία

gkermpourasdimitris
Автор

Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τη συγκίνηση που μας προσφέρει απλόχερα ο καλός μας δάσκαλος

Spiros.S
Автор

Σύνοψις

1. Πληροφορία Ξ Καθαρός αριθμός Ξ Καμπυλότητα (υλοενέργεια) Μόνο η υλοενέργεια έχει χρόνο. Τα άλλα δύο είναι άχρονα.
2. Aν κόψω το σύμπαν στα δύο μπαίνει ο χρόνος στις εξισώσεις του Heisenberg.
3. H πληροφορία μένει στον ορίζοντα γεγονότων.
4. Στην αρχή της δημιουργείας του σύμπατος είχαμε πολύ υλοενεργεια άρα μεγάλο δευτ/πτο και όσο περνούσε ο χρόνος μίκραινε.
5. Στη φυσική το άπειρο έχει την έννοια της επανάληψης. Υπάρχουν πολλών ειδών άπειρα. Υπάρχει το άτμητον, μη περατόν. Και υπάρχει το άπειρο που συνίσταται σε απειρία μερών.
6. Το αρνητικό έχει την έννοια της αντίθετης φοράς. Το σύμπαν εκφράζεται σε ένα επίπεδο οκτάρι.
7. Κάποια στιγμή τα συμπαντικά γεγονότα που επεξεργαζόμαστε τελειώνουν. Παίρνουμε 0 και 1 και τα μετασχηματίζουμε σε γεγονότα. Οπότε, η πραγματικότητα σταματάει να παράγεται. Το παραμύθι τελειώνει. Αρα οι πληροφορίες δε γίνονται καινούριες. Αρα εμείς θα μετασχηματίσουμε αυτές που δε θα αυξάνουν πια.
8. Η αυτομάτως εκλυόμενη μέσα σας αυξομείωση της 4ης διάστασης (καμπύλωση) δίνει ζωική ύπαρξι.
9. Mια άλλη βιολογία θα το αντιλαμβανόταν διαφορετικά το σύμπαν.
10. Η ανθρώπινη φυσιολογία κόβει κομματάκια του σύμπαντος και τα επεξεργάζεται. Αυτός ο χώρος είναι 3 διαστάσεων και ευκλείδειος.
11. Στο σύμπαν δεν υπάρχει μαύρο. Μαύρο είναι έλλειψη φωτος.
12. Υπάρχει ένα αρχικό υλικό που σχηματίστηκε το σύμπαν. Και συνεχώς το σύμπαν μετασχηματίζει την ενέργεια σε ύλη. Δεν είναι αμφίδρομο. Αυτό το υλικό ανάλογα με τον άνθρωπο φαίνεται είτε ως ύλη είτε ως ενέργεια. Εσύ φιάχνεις τις συνθήκες.
13. Το ηλεκτρόνιο είναι στρόβιλος/δίνη στο χώρο. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται τόσο μεγαλύτερη ενέργεια έχει.
14. Οι αισθήσεις μας καταλαβαίνουν ως ύλη όταν η πυκνοτητα της υλοενεργειας του χώρου ξεπεράσει μία τιμή. Η ιδιότητα της ύλης είναι μάζα.
15. Υπάρχουν εκατοντάδες αισθητήρια όργανα όχι μόνο 5 αισθήσεις.
16. Δεν είναι μαζεμένα τα κύτταρα κάπου να μου κάνουν π.χ. μύτη αλλά υπάρχουν όπως ο εσωτερικός μας θερμοστάτης.
17. Όσο προχωράει η φυσική τόσο πιο νοητικά προχωράει η γνώσις. Ο κώνος φωτός αποτελείται από 2 κώνους: όλα τα γεγονότα στον ένα κώνο είναι μελλοντικά, τα άλλα παρελθοντικά και εμείς είμαστε στο παρόν. 3 γεγονότα του σύμπαντος. Όλα όμως συνυπάρχουν. Βλέπω αντικείμεσα μέσα στον κώνο φωτός ή στην επιφάνεια που κινούνται με ταχύτητες μικρότερες του φωτός.Βλέπω αντικείμενα έξω από τον κώνο φωτός που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός.
18. Το ένα και το μηδέν ταυτίζονται. ''ένα'' ορίζουμε το όλον αλλά ''ένα'' ορίζουμε επίσης το κομμάτι. ''μηδέν'' δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει επειδή δεν το καταλαβαίνω. Το όλον είναι άπειρον. Είναι άπειροι κύκλοι κλειστοί, έχουν αρχή και τέλος. Η ενότητα υπάρχει γιατί δεν υπάρχει μέσα και έξω. Εγώ είμαι μέσα, εσύ μέσα μέσα κοκ. Αρα όλα είναι εν, η διαίρεση και η υποκειμενικότητα διαμορφώνεται στο νου (αισθήσεις). 19. Η ευκλείδεια γεωμετρία είναι ένα κομμάτι του Λομπατσέφσκι και ο Λομπατζέφσκι ένα κομμάτι του Ρίμαν.
20. Η καπυλότητα του σύμπαντος αναγκάζει να υπάρχουν κλειστές τροχιές.
21. Οταν η ταχυτ. γίνει μεγαλύτ. από 300.000 χλμ το δευτ. επειδή το κομμάτι χώρου είναι πιο καμπυλομένο, οι αισθήσεις μας δεν το καταλαβαίνουν. Βλέπουμε περίεργα πράγματα π.χ. μόνο το κατάρτι του πλοίου στον ορίζοντα να κινείται μόνο του κοκ...
22. Πρέπει να κάνουμε τη νόηση αίσθηση. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ως αίσθηση άλλα πράγματα.

ergoteleios
Автор

Η ύλη δεν περιέχεται μέσα σε κάποιο χώρο, η ίδια δημιουργεί το χώρο και τις διαστάσεις του. Η ύλη είναι φιλοσοφικός όρος, μην τη συγχέουμε με τη μάζα. Η μάζα είναι έκφραση της ύλης, όπως και η ενέργεια. Το Big Bang είναι ένας πολύ ωραίος αγοραίος όρος για να μεταφυσικίζουμε και να συνεχίζουμε τις ιδεαλιστικές μας εμμονές. Η πραγματικότητα υπάρχει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το νου μας. Το σύμπαν είναι αιώνιο και αδημιούργητο. Οι όροι "αρχή του χρόνου", "γέννηση της ύλης" αποσαφηνίζουν το υπόβαθρο των θεωριών περί μεγάλης έκρηξης κλπ. και το οποίο (υπόβαθρο) είναι ο ιδεαλιστικός τρόπος σκέψης.

dimdra
Автор

Υπέροχη παρουσίαση όπως όλες !!!
Θέλουμε όμως οι αδαείς όπως εγώ και κάτι παραπάνω για την 4η διάσταση, κάτι λίγο πιο χειροπιαστό !
Είναι θέμα φυσιολογίας μόνον ; Μα την έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει τη φυσιολογία μας !
Επί παραδείγματι, δεν αντιλαμβανόμαστε τις περισσότερες περιοχές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν μπορούμε να δούμε υποατομικά σωματίδια, δεν ακούμε υπέρηχους κλπ κλπ.
Μας απασχόλησαν όμως κάποιες επιστημονικές υποθέσεις και αργότερα ισχυρές ενδείξεις κι έτσι κατασκευάσαμε "εργαλεία" με τα οποία αξιοποιήσαμε πάρα πολλά στοιχεία και ιδιότητες της φύσης !
Μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε αυτό που φθάνει στην κεραία της ταράτσας μας αλλά, μια χαρά βλέπουμε τηλεόραση χάριν αυτού και άλλα πολλά απολαμβάνουμε και ποιος τολμά σήμερα να αμφισβητήσει τους νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού ;
Το καταλαβαίνω επίσης ότι, η συνειδητότητά μας "βάζει τα ηλεκτρόνια σε κάποια θέση" και σκεπτόμενος αναγωγικά δέχομαι ότι, η φυσιολογία μας μπορεί να δίνει μια συγκεριμένη υπόσταση και μορφή στις καμπυλώσεις του χώρου. Ναι κάποια διαφορετική πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει. Αν όμως μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να "βλέπει" το σύμπαν με πολύ διαφορετικό τρόπο από μας, ανεπηρέαστο από την παρουσία μας και από τη φυσιολογία μας, ίσως να μας βοηθούσε να καταλάβουμε !
Έχω δει παραδείγματα επεξήγησης μιας 4ης χωρικής διάστασης (ξεκινούν από την επιπεδοχώρα και προχωρούν στις επόμενες διαστάσεις). Δεν με έπεισαν !
Είναι χωρική η διάσταση που εννοεί ο κος καθηγητής ή, είναι κάτι άλλο διαφορετικό ;
Ποια επιστημονικά "εργαλεία" θα έπρεπε άραγε να επινοηθούν για να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά αυτής της διάστασης ;

fanisattard
Автор

Στο 1.08.57 λέει ότι στην αρχή οι διαστάσεις του χώρου ήταν 11. Σύμφωνα με ποιον?? Με τη θεωρία χορδών μήπως μόνο? Για την οποία δεν υπάρχει ούτε μισό ίχνος πειραματικής απόδειξης?

johnpetkos
Автор

απο τις κορυφαιες ομιλιες Μανου Δανεζη

Akkklog
Автор

Όλες οι μαθηματικές και φυσικές έννοιες που αναφέρεται ο Δρ. Δανέζης έχουν οριστεί αρχικά στα Αγγλικά. Δυστυχώς, όταν μεταφράζονται οι επιστημονικοί ορισμοί στην Ελληνική γλώσσα, μας ακούγονται πολύ ξένα και 'συνωμοσιολογικά' εφόσον δεν είμαστε συνηθισμένοι στο συγκεκριμένο λεξιλόγιο. Καλώς ή κακώς, μερικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί πατάνε στο συγκεκριμένο σημείο με σκοπό να ξεχωρίσουν από τους γύρω τους, π.χ. στην συγκεκριμένη διάλεξη. Βέβαια, όταν γίνει χρήση της Αγγλικής ορολογίας, όπως και πρέπει να γίνεται, όλα όσα μιλάει ο Δρ. Δανέζης είναι πραγματικά τετριμμένα και γνωστά σε προπτυχιακούς τμημάτων φυσικής ανά τον κόσμο. Εάν ήθελε ο συγκεκριμένος καθηγητής πραγματικά να εκλαϊκεύσει την φυσική και τα μαθηματικά, καλό θα ήταν να μοιράσει την γνώση με απλά παραδείγματα, παρά να παρουσιάζει εξισώσεις και να να μην αναφέρει την έννοια της καταστατικής εξίσωσης. Για το κοινό του βίντεο αυτού: η μη-Ευκλείδεια γεωμετρία χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους τους προπτυχιακούς πολυτεχνικών, μαθηματικών, φυσικών, οικονομικών σχολών σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια διάλεκτος που μας βοηθάει να φτάσουμε στο αποτέλεσμα γρηγορότερα. Εάν πραγματικά κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει λίγα περισσότερα ας διαβάσει για την Λανγκραζιανή μηχανική (Lagrangian mechanics). Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα που δείχνει πως είναι απαραίτητο να αφήσουμε πίσω μας την κλασσική γεωμετρική απεικόνιση και να πάμε σε κάτι πιο γενικό.

jnorth
Автор

Δεν υπάρχουν ανοικτές γραμμές, δηλαδή δεν υπάρχουν παράλληλες γραμμές ή παράλληλα σημεία, ή παράλληλα σύμπαντα; είναι όλα ένα και όλα καταλήγουν σε ένα σημείο με πολλές διαστάσεις που είναι παντού κάπως έτσι υπάρχει μία συγκεκριμένη φορά του σύμπαντος... προς τα μέσα ;

elpidafotopoulou
Автор

Μπραβο στον κ.Δανεζη που μας διαφωτιζει με τις πλουσιες γνωσεις του!Μπαινουν σε σειρα οσα απο τα πολυ λιγα εχουμε στο μυαλο μας!Και για τους κομπλεξικους που τον χαρακτηριζουν βλακα, ας πανε αυτοι σε ψυχιατρο για να προσφερουν κατι χρησιμο στον εαυτο τους, μερικες συνεδριες κοπος θα ειναι...

vasilishar
Автор

Στο 1.06.08 που λέει ότι ''το 10 εις τη -43 μπορεί να είναι 10 δισεκατομμύρια χρόνια'' το δέχεται η επιστήμη? Γιατί έχω διαβάσει αρκετά βιβλία φυσικής/αστροφυσικής και κοσμολογίας και έχω δει αυτόχρημα χιλιάδες βίντεο όπου πάντα το 10 σε αρνητικές δυνάμεις σημαίνει ασύλληπτα απειροελάχιστα χρονικά διαστήματα!

johnpetkos
Автор

μια "πολιτική" ομιλία γεμάτη πικρία για τον χαμένο χρόνο. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτα επιστημονικά αλλά κυρίως δεν κατάλαβα πότε ή πώς ανακαλύψαμε το υλικό σύμπαν και τελικά μεταβαίνουμε στο σύμπαν της νόησης. Τον αγαπώ τον άνθρωπο τον επιστήμονα και άνθρωπο. Λυπάμαι που δεν κατανόησα το θέμα.

dias.erkeios
Автор

άσχετη από την φυσική, αλλα το βρήκα ενδιαφέρον και μπορώ να πω πως τα καταλαβα από τον τρόπο και το πάθος που μιλούσε. Μπράβο!

matina
Автор

α ρε δασκαλε.. να 'χαμε χιλια αυτια να σε ακουμε

termis