Omul şi timpul: „Țara fricii” – cum s-a înfiinţat Securitatea (@TVR1)

preview_player
Показать описание
Ediţia emisiunii „Omul şi timpul”, difuzată duminică, 21 martie, la #TVR1.

Imediat după terminarea celui de al Doilea Război Mondial, România era deja inclusă în sfera de influență a Uniunii Sovietice. Timp de aproape doi ani, între 1945 și 1947, în România au funcționat în paralel structurile vechi democratice și noile forme de organizare impuse de URSS.

Ultimul act al acestei coabitări nefirești a fost abdicarea silită a Regelui Mihai, pe 30 decembrie 1947, și proclamarea în aceeași zi a Republicii Populare Române. Odată cu înființarea Republicii, drumul spre crearea unui stat totalitar era deschis.

Ca această nouă societate obedientă Moscovei să fie un model de succes, a trebuit ca relațiile internaționale ale României să se afle sub directa influență a marelui vecin de la răsărit, ca Armata Roșie de ocupație să subordoneze armata română și, nu în ultimul rând, ca elita românească tradițională să fie înlocuită cu o alta, formată la Moscova, cu un scop lesne de înțeles: acela de a fixa România, fără drept de apel, în zona de interes a URSS-ului. Pentru ca toate aceste obiective diplomatice, politice, economice, militare și sociale să se poată realiza, era nevoie de un aparat represiv coerent și loial regimului proaspăt instalat la București.

În august 1948, apărea Direcția Generală a Securității Poporului – pe înțelesul tuturor, Securitatea. Rolul acestei noi structuri era, conform decretului de înființare, acela de „a apăra cuceririle democratice și de a asigura securitatea Republicii Populare Române împotriva dușmanilor interni și externi”. Practic, această structură represivă, condusă la început doar de agenți sovietici, era piatra de temelie a unui stat polițienesc, care nu era dispus să accepte nicio formă de rezistență.

Țara fricii, un nou episod al seriei Omul și timpul, în care Rafael Udriște i-a avum invitaţi pe prof.Zoe Rădulescu, fost deținut politic, și pe istoricul Marius Oprea.

Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, postat pe niciun canal media online sau pe rețele sociale fără acordul TVR.

TVR este marca înregistrată și este protejată.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ce frumoase sint fêtée vecine din Moldova dar beau cam mult

adriancalin
Автор

O fost învățată ce să vorbească în casă și ce să vorbească în afara casei...dacă nu avea nimic de ascuns măsa....de ce fost învățată așa?

mariusionut
Автор

Cristian Troncota a scris si publicat citeva carti despre istoria Securitatii Romaniei, ar fi bine, indicat sa le citim!!!!

nicolaepaun
Автор

Todeauna schimabarea unui regim politic cu altul, se face cu impunere, deoarece cei aflati la conducerea vechiului regim, nu o sa le convina sa isi piarda drepturile si avantajele !! Daca azi am schimba regimul, toti cei ce au furat, au tradat interesul national si au obtinut ilegal proprietatile, ar fi la fel pedepsiti !! Si cinstit, ar merita-o din plin !! In plus perioada analizata, este de rahat si neinteresanta pentru majoritatea omenilor de azi, deoarece nu au trait-o niciunul !! Acum intelegem de ce trebuie schimbata toata conducerea TVR si nu numai, ca consuma banii primiti degeaba, fara vreun folos, numai sa incerce sa reabiliteze niste parveniti ai regimurilor trecute !! Suntem satui de "memorialurile durerii" in incercarea de reabilitare a unor infractori !! Si ca si curiozitate : in ce regim a fost educat istoric Mariu Oprea si profesoara Zoe Raadulescu, inclusiv crainicul emisiunii ??

jenicacosty
Автор

Interesant video !, si acum seamana timpurile, la 80 de ani dupa, doar ca s-a transformat, acum se numeste lupta de gen, lupta anticoruptie, egalitatea minoritatilor, "democratie"

bodnariucdan
Автор

Giorji Grișa Yurevici di la Focșani, Șoșoacâ Cerepulova și partidul aur, bolsevici și ruski agent-2022

nypd
Автор

Ați chemat în emisiune niște răzvrătiți fără cunoștință de cauză. Abia dacă pot face acordul între subiect și predicat. Problema perioadei despre care ei încearcă să facă referire nu este corect caracterizată în opinia mea.

daadada