Φρούριο Καβάλας

preview_player
Показать описание
Φρούριο Καβάλας - Ιανουάριος 2014

Ακρόπολη – Φρούριο

Ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της εικόνας της Καβάλας είναι η ακρόπολή της. Καθώς ορθώνεται στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη από όπου κι αν προσέρχεται στην πόλη της Καβάλας, είτε από την θάλασσα, είτε από τη στεριά.

Είναι ένας οχυρωμένος περίβολος, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους παρουσιάζοντας υψομετρική διαφορά ως 10μ. και χωρίζετε σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος με διεύθυνση από Β.Δ. σε Ν.Α.

Τα τείχη του ενισχύονται από δύο τετράγωνους πύργους Α και Β (στις Β.Δ και Β.Α. γωνίες αντίστοιχα), από ένα πολυγωνικό, στη μέση περίπου της ανατολικής κορτίνας και έναν προμαχώνα στη Ν.Α. γωνία. Υπάρχουν δύο και μοναδικές προσβάσεις της Ακρόπολης: η αρχική είσοδος, σήμερα αχρηστεμένη, βρίσκετε στη Β.Δ. γωνία, το χαμηλότερο σημείο του εδάφους – ακριβώς απέναντι η σημερινή είσοδος στραμμένη προς το κέντρο της συνοικίας της Παναγίας εξυπηρετεί του κατοίκους της.

Το φρούριο που δεσπόζει στην κορυφή της χερσονήσου σε ύψος περίπου 70 μ., ανοικοδομήθηκε στη θέση της βυζαντινής ακρόπολης, η οποία μάλλον είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές το 1391. Η νέα ακρόπολη ενσωμάτωσε στην κατασκευή της τα ερείπια της παλαιότερης και ακολούθησε σε γενικές γραμμές τη μορφή, το διάγραμμα και την έκτασή της. Ο οχυρωμένος περίβολος χωρίζεται σε δύο μέρη (εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο) από ένα εγκάρσιο τείχος, στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένος ο κεντρικός πύργος.

Οικοδομήθηκε σε δύο φάσεις. Τον Απρίλιο του 1425 κτίστηκε ο εσωτερικός περίβολος, στο ψηλότερο και ομαλότερο μέρος του λόφου. Το έργο δε συνδέεται με τις αμυντικές ανάγκες κάποιου οικισμού, αφού η χερσόνησος ήταν ακόμη ερειπωμένη και ακατοίκητη. Προορισμός του οχυρού ήταν ο έλεγχος και η προστασία του καίριου περάσματος της Εγνατίας οδού, που υπέφερε από τις πειρατικές επιδρομές, και η επιτήρηση των κινήσεων του βενετσιάνικου στόλου και η αντιμετώπιση μιας επικείμενης επίθεσής του.
Рекомендации по теме