Η αγορά, οι επιχειρήσεις, θα βρίσκεται πάντοτε πιο μπροστά από τις δημόσιες διοικήσεις.

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 19/10/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

- Η Σύμβαση αντικαθιστά το νομοδιάταγμα 4386 του 1964, οπότε δεν αποτελεί μία αλλαγή επί της αρχής φορολόγησης, αλλά επί των σημείων.

- Όπως αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση, αν και η υπάρχουσα έχει θετικές διατάξεις, δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο στη μεταφορά κεφαλαίου. Γεγονός που σημαίνει πως ο σκοπός της παρούσας είναι να συμπεριληφθεί. Θεωρούμε πάντως αρνητικό το ότι δεν προσκομίστηκε η υπάρχουσα Σύμβαση, την οποία, βρήκαμε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

- Δεν γίνεται αντιπαραβολή της νέας με την παλαιά, όπως οφείλουμε.

- Συνεχίζοντας, λαμβάνει υπόψιν της την πιο πρόσφατη Σύμβαση του ΟΟΣΑ από το 2017 για το εισόδημα και το κεφάλαιο, καθώς, επίσης, τις εξελίξεις στη διαχείριση μεταφοράς κερδών. Τουλάχιστον θεωρητικά με το νόμο 4768 το 2021 που είχε συζητηθεί όπου είχαμε αναφερθεί στους τρόπους νόμιμης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούνται, τονίζοντας πως το σχετικό πλαίσιο είναι υπό εξέλιξη διεθνώς.

- Σε σχέση πάντως με την καταπολέμηση της νόμιμης φοροαποφυγής μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων η αγορά έχει εξελιχθεί ραγδαία σε σχέση με το 1963, λόγω της παγκοσμιοποίησης, των φορολογικών παραδείσων, της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των καινοτομιών.

- Επομένως, δικαιολογείται μια αναθεώρηση των κανονισμών, αν και για να είμαστε ρεαλιστές, η αγορά, οι επιχειρήσεις, θα βρίσκεται πάντοτε πιο μπροστά από τις δημόσιες διοικήσεις. Ειδικά για τους μεγάλους φορολογούμενους, η κύρια φροντίδα των συνεργαζόμενων φορολογικών αρχών πρέπει να είναι η στελέχωσή τους με ικανά στελέχη, που θα ενδιαφέρονται πραγματικά για το δημόσιο συμφέρον, κάτι που δεν μπορεί ποτέ να καλυφθεί από την απλή ψήφιση νόμων και συμβάσεων.

- Δυστυχώς, όμως, όσον αφορά την Ελλάδα, η αρχή αυτή, η ΑΑΔΕ, δεν είναι πλέον δημόσια υπηρεσία, αφού ελέγχεται από τους ξένους επιτηρητές ή δανειστές, ενώ έχει αποδειχτεί πως είναι ανίκανη να διερευνήσει τα μεγάλα σκάνδαλα, όπως με τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και λοιπά.

- Λογικά, λοιπόν, είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά την ψήφιση τέτοιων συμβάσεων, πόσο μάλλον, όταν κατατίθενται εκ των υστέρων, προφανώς προσχηματικά.

- Για να κατανοηθεί πάντως το αντικείμενο της σύμβασης, καθώς επίσης κάποιες αναφορές που γίνονται σε αυτήν, θα έπρεπε να αναλυθεί το οικονομικό της αντίκτυπο, παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών, το φορολογικό τους σύστημα, τους συντελεστές φορολόγησης, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κλπ. Δυστυχώς, όμως, αν και κάναμε μια μικρή έρευνα, δεν μας δίνεται ποτέ ο ανάλογος χρόνος στις επιτροπές, οπότε δεν θα το επιχειρήσουμε.

- Με το άρθρο 23, προβλέπεται διακανονισμός μεταξύ των αρχών ανεξάρτητα από τη νομική οδό. Το ενδιαφέρον και το ευχάριστο εδώ είναι το ότι ως αρχή θεωρείται επιτέλους το Υπουργείο Οικονομικών και όχι η ΑΑΔΕ. Τέλος, στο άρθρο 24 με το οποίο προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών, υπάρχει μία πολύ σημαντική διευκρίνιση το ότι διασφαλίζεται ο απόρρητο χαρακτήρας των πληροφοριών και τίθενται περιορισμοί στη χρήση τους, για το σκοπό που έχουν ζητηθεί. Εδώ πρόκειται για μία διάταξη που λείπει από τον πρόσφατο πτωχευτικό-το έχουμε αναφέρει τότε στη συζήτηση, κάτι που τεκμηριώνει μεταξύ άλλων πως ο συγκεκριμένος νόμος, πρόκειται πραγματικά για ένα νόμο έκτρωμα.
Рекомендации по теме