İstanbul'da atıkla mücadele : 'İstanbul'da her gün 18.000 ton evsel atık'

preview_player
Показать описание
İstanbul, 15 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri ve her gün 18.000 ton evsel atık üretiliyor. Bu da kişi başına 1,1 kilogram atık anlamına geliyor. Bu atıklar ve İstanbul'un atık yönetimi, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj kriziyle birlikte yeniden gündemde.

Toplanan atıkların bir kısmı geri kazanım tesislerine gönderiliyor. O tesislerden biri de Kemerburgaz'daki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ) Geri Kazanım ve Kompost Tesisi. İSTAÇ Genel Müdürü Aslan Değirmenci'nin verdiği bilgiye göre şehirdeki atıkların şu anda %5'i ila %10'u arasındaki bir oran geri dönüştürülebiliyor. Geri kalanının ise depolama sahalarına gittiğini belirtiyor.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu ise düzenli depolama sahalarında biriken atıkların büyük bir kısmının organik olmadığı için toprakta çürümelerinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Bu sebeple de atıkların bertaraf olmalarının zor olduğunu söylüyor.

Değirmenci, hedeflerinin bu oranı 2030'da %50'ler seviyesine indirmek olduğunu anlatırken, 30 yıl içerisinde tüm atıkları dönüştürmeyi amaçladıkların belirtti.

İSTAÇ tesisinde bir gün geçirdik ve İstanbul'un atık sorununu yerinde gözlemledik.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İnorganik atıkların başında plastik atıklar geliyor🗑️ Peki Türkiye'deki plastik atık yönetimi hakkında bildiklerin neler?♻️ Merak ettiklerin videomuzda "Türkiye: 'Dünyanın' plastik atık konteyneri"👉 youtu.be/SH_K96DjgYg

plus
Автор

avrupa yakım tesislerinden uzaklaşıyorken biz daha yeni yakım tesisini kuruyoruz, bir çok şeyde geriden geliyoruz üzücü..

mortyus.
Автор

Her gelen cebini dolduracağına bi iyilik yapıp çöp ayrıştırma olayını, vergi gibi vatandaşlık görevi yapsaydı keşke

kjdjtjnnkfjbbdjdk
Автор

Almanya'ya gitmiştim mesela 1 Euro'luk içeceği 1.25 Euro'ya satiyorlar marketede aletler oraya koyunca 25 centini geri veriyor böylece geri dönüşümü sagluyorlar çöp kutuları farklı sarı siyah kırmızı diye işte bazılarına kartonları bazılarına diğer şeyleri eğer farklı çöpe atarsan devlet 600 Euro ceza yazıyor

yunusemresartas
Автор

Evlerde ayrıştırmak zorundayız, evlerde ayriştirmak zorundayiz ! Nokta

melenyerdeniz
Автор

Vatana ihanet sadece silahla, askere sıkmak değil ; çöpleri çöpe değilde vatanın toprağına, suyuna atmakta değilmidir vatana ihanet. Her anne baba çocuğuna çöpünü çöp buluncaya kadar elinde yada cebinde taşımasını öğretmeli

alpertunga
Автор

Dünyadan çöp ithal ettiğimiz bilgisini de araya sokuşturayım :')

alperenakt
Автор

Ben evdeki kağıt ve plastikleri ayrı poşete koyup atıyorum, burada geri dönüşüm kutusu yok ama en azından kağıtçılar topluyor geri dönüşüme kazandırıyorlar, cam şişeleri de toplayıp ayda bir cam kumbaralarına atıyorum. Keşke herkes geri dönüşüm konusunda duyarlı olsa

josephsharon
Автор

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşine göre Türkiye de insanlar fizyolojik ve güvenlik ihtiyacını tam olarak karşılayamıyor, sen vatandaşa kömür yakma, az atık çıkar, çevreyi kirletme desen nasıl yapabilecek yada ne derece önem verebilir.

seydacikel
Автор

Neden hala 2030 ve 2050 leri bekliyoruz ki belediyelerde vatandaşı bilgilendirilmeli ve çevreye daha çok konteynirlar konulmalı yurt dışında olduğu gibi cam ve metal ağırlıklı ücretli konteynırlar konulup daha çok teşvik edilmeli diye düşünüyorum .

aynurkayabasi
Автор

"Hayatta hiçbirşey için geç değil bir şekilde bir yerden başlamak lazım bizde o başlangıcın adımını attık." Hep birlikte atalım. 🌳🌊♻️💙

serguzestdilber
Автор

Istanbul'da beni en fazla rahatsiz eden sey COP idi. Nisantasina da gitsen Modaya da gitsen her yer COP.
Bati Avrupayi gec Ukrayna/Kiev bile ne kadar temiz ve duzenli geldi misal bana. Italya'dayim 4 tane kovamiz var ;
Pzt-Cuma : Organik - Sali : Plastik
Carsamba : Kagit - Persembe : Cam

blackpearl
Автор

Eğitilemez bir toplumla hiçbir yere varamayız.

ramazansen
Автор

herkes benim yetkim değil benim sorumluğum değil demenin peşinde. bir iş yapan var mı kimse yok

servetum
Автор

ben münih'teyim ve maalesef plastik çöplerin tamamı yakılıyor, çünkü ambalajlar genelde birkaç çeşit malzemenin kombinasyonundan yapılıyor, ayrıştırılabilir ambalajlar için maalesef toplumdan yeteri kadar bir talep yok çünkü. iyi bir taraf, organik çöplerden kompost yapılıp çiçek toprağı olarak satılıyor, ama bu dünyanın gittikçe bir çöp deposuna dönüşmesini engellemiyor. münih'in en yüksek ikinci tepesi eski bir çöp dağı, Fröttmaninger Müllberg.

engin
Автор

Ben geri dönüşümü desteklemek isteyen biri olmama rağmen imkan bulamıyorum, çünkü çok az geri dönüşüm kutusu var.

kadirselekel
Автор

Bu şekilde videolar daha çok gelmeli bravooo

demirdemir
Автор

Kesinlikle ÇÖPLERİMİZİ DAHA EVLERİMİZDE AYRIŞTIRARAK ATMAYLIZ VE BUNLA İLGİLİ KANUN VEYA YÖNETMELİK ACİLEN ÇIKMALI, GELECEK NESİLLERİMİZE DE GÜZEL BİR ÇEVRE, TEMİZ BİR ÜLKE, GELİŞMİŞ BİR DEVLET BIRAKMALIYIZ VE BÖYLE BİR DEVLETTE YAŞAMALIYIZ. ÇÖPLERİMİZİ AYRIŞTIRMALIYIZ.

cakirreis
Автор

Bu kanaldaki tüm videolarda emeği geçen herkese (ne kadar önemi vardır bilemem fakat) takdirimi iletirim. Gerçekten çok değerli içerikler üretiyorsunuz.

fatalerrorverdim
Автор

Çok güzel bir video yapmışsınız, gündemle ilgili bizi hemen bilgilendirmeniz çok güzel, sizin haberciliğinizi çok beğeniyorum, yalın bir dille herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatıyorsunuz.👏

goncaeltimur