29/8/19 Γιώργος Τσίπρας: παρέμβαση μου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το θέμα της #ΔΕΗ

preview_player
Показать описание
Η παρέμβαση μου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το θέμα της #ΔΕΗ.

Τόνισα ότι

-ενώ η κυβέρνηση εξηγγειλε τιμολογιακά μέτρα ποτέ δεν κατέθεσε το στρατηγικό σχέδιο της για το μέλλον της ΔΕΗ. Και αναρωτήθηκα γιατί η ΝΔ κήρυξε έναν Αρμαγεδδώνα εναντίον της ΔΕΗ χωρίς να δηλώνει που ακριβώς οδηγείται η εταιρεία και αν της επιφυλάσσουν την ίδια μοίρα με τα ηλεκτρικά δίκτυα (ιδιωτικοποίηση). Προσθεσα ότι αναμένουμε το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ αλλά & στο ενδιάμεσο μια ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ως προς τί επιφυλάσσει για τη ΔΕΗ, γιατί από άποψη αξιοπιστίας δημιουργούνται τεράστιοι προβληματισμοι εφόσον έναν μήνα πριν ο Πρωθυπουργός δεσμευοταν ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος & σήμερα αυξήθηκαν.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπορευοταν με τη ΝΔ αν δηλώνε ότι θέλει μια μεγάλη και δημόσια ΔΕΗ ταγμένη στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή, ότι δεν θα πουλήσει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ότι θα κρατήσει χαμηλά τα τιμολόγια και για τους χαμηλούς καταναλωτές και ότι θα ασκήσει μια βιομηχανική πολιτική συγκεκριμένου χαρακτήρα. Αλλά προφανώς η ΝΔ δεν θα έδινε ποτέ τέτοιες διαβεβαιώσεις.

-το 2013-2014 η ΔΕΗ δεν ανθούσε και ότι σήμερα δεν βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από άποψεως της προοπτικής & του ρόλου της στην αγορά ενέργειας

-ότι την περίοδο 2015-2019 υπήρξαν 3 επίπεδα παραγόντων, εν πολλοίς άγνωστα, που βαρυναν τη ΔΕΗ & για τα οποία η συνολική ευθύνη ανήκει στις προηγούμενες κυβερνήσεις :
1) ο εισπρακτικός ρόλος για το ΕΤΗΔΕ-ΕΝΦΙΑ που συσσωρευσε οφειλές από εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές 2) Η δραματική αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα για το οποίο ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν εξασφάλισαν μεταβατική περίοδο αποανθρακοποιησης όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και 3) τα ΝΟΜΕ (φθηνή πώληση ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες) που συμφωνηθηκαν από τη ΝΔ στο πλαίσιο της 4ης ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗΣ (το στοιχείο υπάρχει στο κείμενο της 4ης αξιολόγησης που έχει αναρτηθεί στο site της Κομισιόν) και ο κος Χατζηδάκης επιμελώς αποκρύπτει ενώ παράλληλα μας κατηγορεί γι αυτό που η ΝΔ συμφώνησε.

-Ότι είναι μεγάλο κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ υπήρχαν οι παραπάνω τρεις κυρίες δυσκολίες, δεν αύξησε τα τιμολόγια, που άσκησε βιομηχανική πολιτική μέσω της ΔΕΗ και που εξασφάλισε βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία

-ότι στον χώρο των δικτύων στις πιο αναπτυγμένες χώρες υπάρχει μια πρακτική να παραμένουν υπό Δημόσιο έλεγχο & σε κάποιες χώρες τα δίκτυα που είχαν ιδιωτικοποιήθει επανέρχονται σε δημόσιο έλεγχο. Στις χώρες που δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος η διεθνής εμπειρία είναι εξαιρετικά αρνητική. Στις πολιτείες των ΗΠΑ που ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει τα δίκτυα, τα δίκτυα βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ ότι τα δίκτυα της χώρας μας και βαρυνονται με μια σειρά πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων blackouts. Για ποιο λόγο σήμερα που είμαστε εκτός μνημονίων να ιδιωτικοποιήθουν τα δίκτυα ενέργειας?

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αλλάξει τα ποσοστά ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Γιατί να ιδιωτικοποιήθει περισσότερο ο ΑΔΜΗΕ, μια εταιρεία που λειτουργεί σε περιβάλλον ρυθμιζόμενης αγοράς με εγγυημένο ποσοστό κέρδους? Η ιδιωτικοποίηση ποιον θα ωφελήσει και γιατι?

-ότι θα προτιμούσαμε και η ΔΕΣΦΑ να παραμείνει υπό Δημόσιο έλεγχο αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή. Σήμερα που η κυβέρνηση έχει την ελευθερία κινήσεων γιατί πρόκειται να πουλήσει τα δίκτυα και τη ΔΕΗ?

- ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που αναφέρεται ως παράδειγμα από τη ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές κινητής τηλεφωνίας και Internet να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (Στοιχεία της Κομισιόν)

-ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, που συχνά αναφέρει ως παράδειγμα ο κος Χατζηδάκης, δημιούργησε κατάσταση ιδιωτικού μονοπωλίου με μεγάλες τιμές

Τέλος, επισήμανα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε πολλές αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αντίθετα με την Ελλάδα, μείωσαν τις τιμές ενώ παράλληλα - σε πολλές περιπτώσεις- διατηρήθηκε ο δημόσιος έλεγχος.
Рекомендации по теме