I'M POSITIVE 2021 | Lauretta

preview_player
Показать описание
I'M POSITIVE 2021
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΕΓΗΣ | 20:00
Μια συζήτηση με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»
Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Η Λορέττα Μακόλεϊ γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε. Από μικρή ηλικία, γνώρισε τη σκληρότητα του ρατσισμού σε μια αποικιοκρατική κοινωνία, που καταδίκασε τους ντόπιους στην ανέχεια και στην καταπίεση. Από τότε ξεκίνησε να αγωνίζεται για τα δικαιώματά της. Τη δεκαετία του 1980, και σε ηλικία 18 ετών, άφησε πίσω της το δικτατορικό καθεστώς της πατρίδας της και ήρθε στην Ελλάδα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε σπίτια, χωρίς χαρτιά, έμαθε την ελληνική γλώσσα και βρέθηκε αντιμέτωπη με την ελληνική γραφειοκρατία, στην προσπάθειά της να ζήσει στη χώρα ως πολιτογραφημένη Ελληνίδα. Μετά από δεκαετίες, σε ηλικία 55 ετών κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη ελληνική υπηκοότητα. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για τις γυναίκες μετανάστριες μέχρι τότε, ακούγοντας τις ιστορίες, τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην καθημερινότητά τους, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποφάσισε να απευθύνει ένα κάλεσμα σε γυναίκες από την Αφρική και το 2005 ίδρυσε την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής. Η δράση της οργάνωσης συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα, με αγώνες για τα δικαιώματά τους, δράσεις ορατότητας, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, παραμένοντας μια ισχυρή φωνή ενάντια στο στίγμα και στον ρατσισμό. Με την επιδημία του HIV να πλήττει διαχρονικά και δυσανάλογα τις γυναίκες από την Αφρική, αναγνωρίζει την ανάγκη και παλεύει συστηματικά για πρόσβαση του κάθε ατόμου στην περίθαλψη, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα του δέρματός του ή την υπηκοότητά του – ένα κενό του συστήματος που ήρθε πάλι στην επιφάνεια στους καιρούς της σύγχρονης πανδημίας.
----------------------------
Για τέταρτη χρονιά στη Στέγη, 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση HIV, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη. Η ευρηματικότητα και η αυτοργάνωση των πρώτων γενιών για την ενημέρωση, το πριν και το τώρα, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη θεραπεία, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας, χρώματος δέρματος ή υπηκοότητας, η ζεστή αγκαλιά του νοσηλευτικού προσωπικού. Στη φετινή συζήτηση “I’m Positive” πρωταγωνιστούν η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα και η αποδοχή.
Άτομα οροθετικά και μη ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή, αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους και φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του HIV, μιλώντας ανοιχτά για το στίγμα που υπάρχει ακόμη στις σχέσεις, στη δουλειά και στην κοινωνία, για όσα έχουν με κόπο κατακτηθεί και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν.
Рекомендации по теме