Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

preview_player
Показать описание
Romatoid Artrit (Eklem Romatizması) | Bölümler

00:00 Eklem romatizması nedir?
00:19 Belirtileri nelerdir?
01:00 Hangi sıklıkta görülür?
01:20 Nasıl tanı konulur?
01:39 Tedavi yöntemleri nelerdir?
02:30 Hastalığın aktif dönemlerinde neler yapılır?
02:52 Koşuyolu Medipol Hastanesi, Romatoloji Bölümü

Romatoid Artrit Nedir?
Romatoid artrit en sık görülen iltihaplı eklem romatizmasıdır. Eklemlerin iç yüzünü döşeyen sinovyum adı verilen bir zar bulunmaktadır. Bu zarın iltihaplanmasıyla başlayan hastalık kıkırdak, kemik ve bağları etkileyerek harabiyete neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde giderek ilerleyen hastalık zamanla iç organ tutulumu da yapabilmektedir.

Akciğer ve kalp tutulabilen organlar içerisindedir. Özellikle eklemlerde ağrı, şişlik kızarıklık ısı artışı gibi yakınmalar görülmektedir. Sabahları olan hareket zorluğuna sabah tutukluğu denilmektedir. Sabah tutukluğunun şiddeti ve süresi ne kadar fazla ise hastalık o kadar aktif demektir. Hastalık en sık el parmak ve el bilek eklemlerini etkilemektedir. Onun dışında dirsek, omuz çene boyun kalça, diz ayak bilekleri ve ayak parmakları etkilenebilen eklemler içerisindedir. Toplumdaki görülme sıklığı yaklaşık %1 civarındadır. Ancak bu toplumdan topluma değişkenlik gösterebilmektedir. 30-40 yaş civarındaki genç erişkinleri ağırlıklı olarak etkilemekle beraber, hastalık daha erken ve daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Romatoid Artrit Genetik Geçişli midir?
Romatoid artrit doğrudan anneden, babadan çocuğa geçen bir rahatsızlık değildir. Ancak genetik yatkınlığın rolü vardır. Tanıda laboratuvar ve görüntüleme metotları kullanılmaktadır. Bunların içerisinde romatoid faktör ve Anti-CCP testleri önemli rol oynamaktadır. Ancak bu sonuçların negatif olması durumunda da hastalara romatoid artrit tanısı konulmaktadır.

Romatoid Artrit Nasıl Tedavi Edilir?
Romatoid artrit tedavisi esas olarak ilaçlarla yapılmaktadır. Bunun için kullanılan ilaçlar iki gruba ayrılmaktadır. Birinci grupta, hızlı tesir eden ve şikayetleri engelleyen ilaçlar vardır. İkinci grupta ise, yavaş tesir eden hastalığın seyrini etkileyen ilaçlar vardır. Etkileri yavaş yavaş başladığı gibi bırakır bırakmaz da hemen bitmez. İlaçların tümünün olası yan etkiler açısından ara ara hekim tarafından izlenmesi gerekmektedir. Hastanın bu konudaki bilinci oldukça önemlidir. Tedavi tamamen hastaya özeldir. Hastalığın şiddeti, eşlik eden faktörler, hastada olabilecek diğer rahatsızlıklar göz önüne alınarak tedavi şekillendirilmekte ve tamamen hastaya özgü bir şekilde uygulanmaktadır.

Hastalığın aktif dönemlerinde hastaların eklemlerinde şişlik ve hareket kısıtlılığı olacağından hareket etmelerinden ziyade istirahat etmeleri önerilmektedir. Ancak hastalığın aktivitesi kontrol altına alındığında hastalardan tekrar aktif hayata dönmeleri istenmektedir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişebilmektedir.

Medipol Koşuyolu Hastanesi olarak hastalığın gerek tanısında gerekse tedavisinde en güncel ve en etkin metotları kullanmaktayız.

Uzm. Dr. Musa Temel
Romatoloji Uzmanı
Medipol Koşuyolu Hastanesi

#RomatoidArtrit #EklemRomatizması #Romatoloji #MedipolKoşuyolu #Medipol
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sizi tanıdığıma memunum tanıdığımdan beri kendimi iyi histediyorum herkezede tavsiye ediyorum sağolun

leylagocer
Автор

Merhaba şikayetlerim anlattınız gibi romatoloji uzmanına muayene oldum 52 kalem kan testi yaptırdım testlerde romatizma çıkmadı muayenede var testte yok

zinetiylmaz
Автор

Ayrıca ağız içi yaraları boş damakta iltihaplanma göz kiprik dipleri yara hali göz çevresinde morluk oluyor bütün bunlar romatizma danmi oluyor

zinetiylmaz
Автор

Hocam 4 yıldır romolotij dokturuna gidiyom ilaç veriyolar enson yan etki yaptı beynimin kılçak damarı şişiyor süreklei neden hocam bizim burdaki romolotij doktorları hep kaçıyı niye anlam veremiyorum

jokerbenim
Автор

Merhabalar hocam kızım eklem romatizma hastası göz iltihabı oldu tedavi edildi iltihap cok sukur gitti ama romatizma tedavidi icin 2 tane iğne kullanıyoruz bu ignelerde biri hulio digeride metex 2 sene boyunca kullanmamız gerekiyor kızım şu an 11 yasında acaba bu tedavilerden sonra tamamen geçermi hastalıgı yada yan etki olurmu organların bazıları zarar görürmü?

zehradasdan
Автор

hocam bu hastalık tedavisi var mıdır tamamen geçer mi? şimdiden teşekkürler

SteelNegs