Cu Damian Anfile lucruri nestiute despre Mihai Eminescu !

preview_player
Показать описание

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Domnul Damian Anfile este o comoara pt. noi privitorii acestui canal. Multumesc.

BucurIonNiculae
Автор

Povestitor, istoric om cu o cultură vasta și va mulțumim pentru lecția de istorie, viața lungă și sănătate.

gheorgherosca
Автор

Felicitări pentru realizarea acestui videoclip. Mulțumesc pentru informațiile interesante despre viața marelui nostru poet, Mihai Eminescu!

vioricagreab
Автор

Nu cred că am mai stat vreodată cu urechile atât de ciulite să ascult povești. Povești frumoase, dar dureroase despre geniul nostru românesc. Mulțumesc!

danielab.
Автор

O să-mi provoc prietena la o plimbare de o zi dedicată lui Eminescu. O s-o provoc să nu vorbim până la sfârșitul călătoriei. Vom veni în București, o să vă urmăm pașii, rând pe rând. La fiecare locație voi da play unei noi porțiuni ale acestui video. Între locații vom asculta poezii în mașină. Mulțumesc pentru ce va fi o zi memorabilă cu prietena mea!

ZGeorgiana
Автор

Generozitatea, altruismul si flerul dvs. au facut posibila explozia in media a acestui fermecator monument enciclopedic Damian Anfile !
Intr-o lume a superficialitatii si marginalizarii valorilor, astfel de momente sunt un regal intelectual!
Multumiri si sarbatori in pace si sanatate!

cezaradam
Автор

Extrem de captivant.
Mulțumesc pentru aceste filmări care dezgroapă minunatul nostru trecut. Vă respect. Cu bine, înainte!

shtutz
Автор

Superb și nemaipomenit d nul Anfile..erudit...și o cultura bogata...superb material despre Eminescu în București ...felicitări pentru realizare ...!❤

gabrielcojocaru
Автор

Toată considerația dl. Damian, de informațiile, limbajul îngrijit, cuvintele cu grija alese, exprimările dvs. cursive, citatele exacte din atât de mulți contemporani lui Eminescu.
Sunteti un iubitor de Eminescu, dovada va sunt cuvintele cu grija alese. Va mulțumim dl. Constantinescu pentru ca ne-ați făcut cunoscut o minune de Om, pe care am avut onoarea să-l cunoaștem prin intermediul vlogurilor Dvs. Tot respectul nostru, Domnilor!

miiamiia
Автор

Ca de fiecare data, am sorbit pana la final !
Damian este o placere sa te ascult si eu nu am fost niciodata inebunit dupa istorie. Cred doar ca nu am avut profesori potriviti, pe tine te pot asculta fara pauza.
Toata stima ! Asteptam urmatorul. Ar fi superb sa am parte de asa ceva si in orasul meu natal, Timisoara. care are multa istorie ( Otomana, Austro-Ungara si Romaneasca ).

procopciuc.narcis
Автор

Felicitări pt reportaje si munca depusă pt studiul arhivelor !Informatii valoroase!

danutcretu
Автор

Mii de multumiri atat D-lui Constantiscu cat si MARELUI Istoric Damian Anfile . Domnule sunteti un geniu in materie . Nu stiu ce varsta aveti (dar cu siguranta sunteti mai tatnar ca mine ) . Ma intreb cand ati avut timp sa invavtati atata istorie ?!! Ati mai fost si copil, adica am vrut sa spun, ati mai si copilarit ? Respectele mele domnule sunteti magistral . Va doresc tot binele din lume si sa realizati cat mai multe inregistrari si proiecte de genul asta . Cu Respect .

ionutdan
Автор

Adorabil! Domnul Anfile este un pasionat de istorie, genul de istoric care citește pentru a dezvălui atmosfera unei lumi altfel îngropată la propriu sub cea de astăzi! Curiozitatea sa ne descoperă și acele informații tip verigă de legătură fără de care cei de azi nu ar putea înțelege anumite aspecte ale vieții de secol XIX. Bravo!

Ann-tthk
Автор

CE frumos ar fi un podcast de la Ipotești 👏👏👏👏👏👏👏❤❤❤❤❤❤❤

ciupercabogdan
Автор

Îl admir foarte mult pe domnul Damian, am foarte multe de învățat de la dumnealui! Va rog sa faceți mai multe vidioclipuri cu el!

iliestandolariu
Автор

Frumos ! Dl. Constantinescu sunteți un om minunat. Vă urmăresc cu mult drag și abia aștept următorul episod cu Damian. Să aveți sărbători fericite alături de familie.

marianeacsu
Автор

Mii de mulțumiri ptr.acest intinerar pe urmele marelui nostru poet Mihai Eminescu! Așa reușiți să ne faceți sa nu-l uităm și să știm și aspecte din viața lui.

marianedelea
Автор

Când ai mașina timpului ... Lucrurile par foarte simple 😊
Un adevărat documentar care face cat 7 doctorate. Omul are talie de academician.

MURRYCHOOCK
Автор

6:29

M. Eminescu a fost pentru prima dată, ,diagnosticat" ca alienat mintal, la 28 iunie 1883, când nu făcuse nimic care să-l recomande ca alienat mintal.

La Băile Mitrasewski, unde M. Eminescu se ascunsese în 28 iunie 1883, până la trecerea pericolului de arestare, (în acea zi se făceau arestări ale unor ziariști, ale membrilor Societății , ,Carpații", desființată la ordinul guvernului), M. Eminescu nu făcuse nimic care să-l recomande ca alienat mintal, la Băile Mitrasewski avea abonament, iar patroana nu a făcut nicio reclamație, poliția a fost adusă de Simțion, Siderescu și Orășanu, care au și semnat procesul verbal de ridicare a lui M. Eminescu.

La 6 noiembrie 1886 M.Eminescu a fost reținut de niște polițiști, care i-au chemat pe doctorii Iuliano și Bogdan, pentru a întocmi actul de trimitere către Ospiciul Mănăstirii Neamț, unde l-au dus pe M.Eminescu, sub pază, deși în acea perioadă M.Eminescu era considerat sănătos, chiar Maiorescu, într-o scrisoare către sora lui, a atașat la 16 noiembrie 1886, poezia , ,La steaua", scrisă de M.Eminescu în acea perioadă. Cineva care a scris:

, ,La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă. "


nu putea fi alienat mintal.

M.Eminescu a trimis spre publicare, de la Ospiciul Mănăstirii Neamț, poezia, ,De ce nu-mi vii?"(care a și fost publicată în revista , ,Convorbiri literare":
, ,Vezi, rândunelele se duc,
Se scutur frunzele de nuc,
S-așează bruma peste vii,
De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?",

iar un alienat mintal nu putea scrie așa ceva.

De la Ospiciul Mănăstirii Neamț M.Eminescu poartă corespondență, (de exemplu cu Alexandru Vlahuță) din care se observă clar că nu era alienat mintal, era coerent, scria caligrafic...

În 1889 M. Eminescu a scris articolul de presă , ,Se poate pune întrebarea...", articol care a zguduit puternic guvernul, iar apoi colegii de redacție nu l-au mai văzut, aflând ulterior că a fost închis la Mărcuța, unde director era Suțu.

crinadanazgardan
Автор

un om de o imensa valoare intelectuala domnul Anfile, felicitari pentru material.

xy