RTL7: meer inzicht door een BIM-model met GIS op de kaart te zetten

preview_player
Показать описание
In deze video leggen de experts Frank de Zoeten (business developer) en Niels van der Vaart (productmanager) van Esri Nederland uit hoe je met een geografisch informatiesysteem data op een kaart visualiseert en dat dit het mogelijk maakt om data uit diverse bronnen in samenhang te bekijken en ook te analyseren. Met analysetools worden ruimtelijke patronen gevonden, optimale locaties en gevolgen van veranderingen in de ruimte zichtbaar. Het is waardevol voor organisaties om eigen data op de kaart te zien, vaak vallen dan direct ruimtelijke relaties op. Bovendien opent dit diverse mogelijkheden om veel meer informatie uit deze locatie-data te halen. Bouwbedrijven kunnen kaarten gebruiken om informatie over het bouwproces te delen met gemeenten en omwonenden. Hierdoor kan er in een vroeg stadium efficiënt samengewerkt worden.

Dit betekent dat tijdens bouwprocessen alle ontwerpen en activiteiten overzichtelijk op één kaart te zien zijn. Daarmee heeft iedereen binnen het bouwproces de beschikking over dezelfde informatie. En hierdoor ook hetzelfde beeld van de omgeving. Wat ondernemers nodig hebben bij virtueel bouwen is betrouwbare en actuele informatie van de omgeving. Dus kaartmateriaal in 2D en 3D. Dat zonder ingewikkelde omzettingen direct gebruikt kan worden in de ontwerpfase van gebouwen of infrastructuur. Denk hierbij aan wegen, spoorwegen, kabels en leidingnetwerken, havens en luchthavens. Door deze actuele informatie beschikbaar te hebben worden risico’s beperkt en er sneller gewerkt. Ontwerpen van gebouwen en infrastructuur worden tegenwoordig in 3D gemaakt. Dit noemen we een BIM-model. In zo’n model kan je controleren of alles goed op elkaar is afgestemd. Datzelfde doe je in combinatie met GIS. Dan kijk je hoe een ontwerpmodel van een bouwwerk in het digitale model van de bestaande omgeving past.

Na het ontwerpen van een gebouw, bijvoorbeeld het nieuwe gebouw hier aan de overkant wordt een eerste versie van een 3D-model opgeleverd. Vervolgens kan dit ingeladen worden in het GIS. Daar kan het in combinatie met diverse andere kaartlagen worden geanalyseerd. Dit biedt inzicht in wat het plan betekent voor de leefomgeving. Of er voldaan wordt aan de geluidsnormen waarbij rekening gehouden wordt met het geluidsniveau van de weg die er voor langs loopt. Of wat de schaduwwerking van het bouwwerk is op de omgeving, Of wat de zicht impact is van de bestaande bebouwing. Zelfs hoe de skyline contour gaat veranderen.

Verschillende beelden in de video laten zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.
Рекомендации по теме