Η ενεργειακή κρίση, η θλιβερή πρωτιά μας στην ακρίβεια και η γεωπολιτική! Ν.Φαραντούρης

preview_player
Показать описание
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης, ειδικός σε θέματα ενέργειας, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που οι πολίτες θέτουν αλλά ουδείς τους απαντά:

*Πρέπει να ανησυχούμε για την ενεργειακή μας επάρκεια; Όχι είναι η απάντηση, αλλά πρέπει να ανησυχούμε για το υψηλότατο κόστος της.
•Γιατί είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια; Ο κ.Φαραντούρης απαντά στο ερώτημα χωρίς υπεκφυγές αναδεικνύοντας τι και ποιοι μας έκαναν θλιβερούς πρωταθλητές.
•Είναι η ενεργειακή κρίση αποτέλεσμα του πολέμου; Υπενθυμίζει με στοιχεία τι έθετε στο δημόσιο διάλογο η αντιπολίτευση αλλά και ειδικοί πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Τότε η απάντηση ήταν πως «όλα θα τα ρυθμίσει η αγορά». Πως τα ρύθμισε το ζούμε όλοι πληρώνοντας μάλλον παρωχημένες ιδεοληφίες.
•Πόσο μεγάλο λάθος ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση και ποια είναι η άποψη του για τη πυρηνική ενέργεια;
•Πόσο αλλάζει το γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή μας ο πόλεμος στην Ουκρανία και γιατί δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα τη «βύθιση» του EastMed από τις ΗΠΑ;

Ο κ.Νικόλας Φαραντούρης παρουσίασε χθες το νέο του βιβλίο «Η Ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Δίκαιο της ΕΕ, του ανταγωνισμού και των διεθνών συναλλαγών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια του Ρότερνταμ, της Δρέσδης και στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, ελευθέρωσης αγορών, ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Έχει δημοσιεύσει 10 μονογραφίες, βιβλία και επιμέλειες επιστημονικών τόμων και περισσότερα από 50 άρθρα και μελέτες σε διεθνή περιοδικά και σειρές όπως: European Papers, European Competition Law Review (ECLR), Revue du Marché Commun et de l’ Union européenne (RMCUE), Revue de l’ Energie, Journal of International and Comparative Environmental Law, Revue des Affaires Européennes (RAE), European State Aid Law Quarterly (EStAL) κ.α.
Ο Νικόλας Ε. Φαραντούρης έχει εργαστεί ως δικηγόρος στην διεθνή τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs και στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Norton Rose στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, τραπεζικού δικαίου, μεταφορών και ενέργειας, ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (UNCITRAL, IMO κ.α.), μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέλος Δ.Σ., Νομικός Σύμβουλος και Πρόεδρος (υπηρεσιακός) της ΔΕΠΑ A.E., διαιτητής στον μόνιμο κατάλογο διαιτητών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών (ECSA Greece). Το 2014 οργάνωσε και διηύθυνε το πρώτο και το πλέον δημοφιλές διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ελλάδα αφιερωμένο στην Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS. Είναι Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο και στους δυο σας! Κοσμείτε τη δημοσιογραφία και την ελεύθερη σκέψη έκαστος!

antoniskokkalidis
Автор

Καθηλωτικός ο κ. Καθηγητής, πολύ σωστά αυτά που λέει, αν και ο λόγος του πολύ γλαφυρός που σε κάποιες στιγμές μου έκανε περισσότερο για λόγο πολιτικού παρά καθηγητή ειδικού σε θέματα ενέργειας.

Nick--
Автор

Εξαιρετικός ο κύριος καθηγητής, αλλά όταν είδα πρόλογος στο βιβλίο του Alexis έχασα πάσα ιδέα. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος όπως ο κύριος Φαραντούρης με βαθιά γνώση και μεταδοτικότητα να έχει σχέσεις και επαφές με έναν πολιτικό όπως ο Τσίπρας. Κρίμα πραγματικά...

Markos.Antonios
Автор

Bravo Niko ! We need more true Bravo Militaire!!

boriscrane
Автор

Έχετε λυσσάξει μερικοί στα σχόλια με το χρηματιστήριο ενέργειας που επιβλήθηκε επί Τσίπρα…αλλά δεν βλέπω να σας ενοχλεί το ότι ο Μητσοτάκης μόλις βγήκε σταμάτησε την λιγνιτοπαραγωγή…τα τρόλ δουλεύουν ασταμάτητα, ειδικά τώρα που μάλλον χάνουν τον έλεγχο…

marthastefanidou
Автор

Συγχαρητήρια για ακόμη μια χρήσιμη συνέντευξη. Μια δική μου προσθήκη είναι ότι από την ξαφνική και βίαιη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, φέτος θα καίμε ξύλο 🤭😆. Το αποτέλεσμα λέγεται Επιστροφή στον Μεσαίωνα!!!

tedted
Автор

Σβήστηκε το προηγούμενο σχόλιο μου αναφορικά με την κακή γνώση του καθηγητή σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Ελπίζω αυτό να ήταν εξαιτίας του Link που έδωσα (το tube έχει μια απέχθεια σε links που οδηγούν εκτός πλατφόρμας) και όχι απόφαση του καναλιού δηλαδή του διαχειριστή. Ξαναλέω λοιπον πως ο καθηγητής θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του γύρω από την πυρηνική ενέργεια. Υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα που οδηγούν πολλές σοβαρές χώρες να κάνουν σχέδια και χρηματοδοτήσεις για νέα γενιά αντιδραστήρων και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού. Ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο υπάρχει οργασμός στον τομέα αυτό. Νέοι αντιδραστήρες MSR (όποιος ενδιαφέρεται και έχει κάποιες βασικές γνώσεις ας το ψάξει δεν ξαναδίνω το link) ασφαλείς, μικροί, φθηνοί, χωρίς ουράνιο ως κύρια καύσιμο και με απόβλητα που ανακυκλώνονται ήδη δοκιμάζονται στην Αμερική και γίνονται σχέδια για κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας βασισμένων σε αυτή την νέα γενιά αντιδραστήρων. Αυτή τη φορά εκτός από το δημόσιο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και κινητικότητα και στον ιδιωτικό τομέα με δις χρηματοδοτήσεων. Αλλά και στους αντιδραστήρες με συμβατικά πυρηνικά καύσιμα το επίπεδο ασφάλεια πλέον είναι υψηλότατο και η αποθήκευση και ταφή των αποβλήτων σε μεγάλα βάθη (με την βοήθεια των γεωτρυπάνων που τόσα χρόνια έσκαβαν τον φλοιό της γής για πετρέλαιο) είναι πλέον πραγματικότητα και οικονομικά βιώσιμη. Χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία μεταρρυθμίζουν την ενεργειακή τους πολιτική και συζητούν για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Στην περίπτωση της Φινλανδιας δύο κατασκευάζονται καθώς μιλάμε ενώ στην Σουηδία το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας περιλαμβάνει πλέον (εδώ και ένα χρόνο) και την πυρηνική. Κατόπιν αυτού γίνονται διαπραγματεύσεις για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Στην μεγάλη Βρετανία το ίδιο, σε συνεργασία με την Γαλλία κατασκευάζεται ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη καθώς επίσης σχεδιάζουν οι Βρετανοί και την κατασκευή σταθμού παραγωγής με πυρηνική σύντηξη κάτι που έχει προκαλέσει παγκόσμια την έκπληξη των ειδικών αφού ακόμα σε άλλες χώρες η τεχνολογία βρίσκεται στο στάδιο έρευνας και όχι εμπορικής εκμετάλλευσης (π.χ. ITER στην Ευρώπη). Είναι λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Καθηγητή προτιμότερο να πετάς δις που βγαίνουν από τις τσέπες του λαού σε ακριβό φυσικό αέριο, σε ακριβές ΑΠΕ που δεν αποδίδουν (εκτός αν κάνεις όλη τη χώρα ένα χωράφι για ανεμογεννήτριες και πάνελ) για πανάκριβα storage facilities με πανάκριβες μπαταρίες που θα κοστίσουν συνολικά ολόκληρα ΑΕΠ χωρίς και πάλι να έχουμε επάρκεια από το να δώσεις 15 δισ να χτίσεις 2 πυρηνικούς σταθμούς που θα σε καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα και με φθηνή ενέργεια για τουλάχιστον 50-60 χρόνια ; Η απάντηση είναι προφανής αλλά απορώ γιατί ο ομιλών χωρίς καν να αναφέρει το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο κλείνει βιαστικά και με αφορισμούς το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Συνεπώς είτε είναι κακώς ή καθόλου πληροφορημένος ή κάτι άλλο συμβαίνει.

nikolaskallianiotis
Автор

Καλαίσθητη και σαφέστατη η διατύπωση της σκέψης του Κυρίου Φαραντούρη με εκφραστική ευχέρεια και ευελιξία στον λεκτικό πλούτο.

MultiNorthernlights
Автор

Ενα περιεργο πραγμα ρε παιδι μου, το μονο που δεν φταιει για το κοστος κατα τον καθηγητη ειναι το χρηματιστηριο ενεργειας του Τσιριζα, γιατι αραγε? οσο για τα πυρηνικα, οσο και να μην βαλουμε εμεις, εχουμε ολους τους γυρω γυρω που εχουν και μας πουλανε ρευμα, αυτα δεν τα ξερει ο κυριος? Α, μου διεφυγε, ειναι του green new deal ο κυριος. Δεν το βλεπω για δευτερη εκδοση το βιβλιο, ειδικα με προλογο του Τσιπρα, το πολυ πολυ να γινει ευαγγελιο στην Κουμουνδουρου.

vavavoom
Автор

Οραιο μαλι, για διαφημηση σαμπουαν θα εσκιζε ο τυπος

vasilismavros
Автор

Exoume toso aerio, toso petreleo, Ilio, Aera Geothermia Kai eimaste se aftin tin katastasi ???? DEN EINE NTROPI MAS ?.?.

veasnaphai
Автор

Στο 13.20 ο καθηγητής ανέφερε, ανακριβώς, ότι πρώτη η ΔΕΗ ενεργοποίησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, και ύστερα ακολούθησαν οι άλλοι πάροχοι. Επειδή είμαι παθών, γνωρίζω ότι συνέβη ακριβώς το ανάποδο. Οι άλλοι πάροχοι προηγήθηκαν κατά 6 μήνες τουλάχιστον. Όταν άρχισαν να μου έρχονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί από εναλλακτικό πάροχο και διαμαρτυρήθηκα για εξαπάτηση, μου εξήγησαν τότε (Άνοιξη του '21) ότι και η ΔΕΗ θα ενεργοποιούσε την ρήτρα από τον Αύγουστο του '21, με την ονομασία ρήτρα CO2. Όπερ και εγένετο...

nikosthanassopoulos
Автор

Ωραίες οι αναλύσεις και γνώστης ο κ Φαραντούρης αλλά μιλάει λες και οι Έλληνες πολίτες χαράζουν ενεργειακή πολιτική, εκτός και αν τα λέει στην νύφη για να τα ακούει η πεθερά!

paolageorgiadou
Автор

Οι ελληνικη αγορά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, κουνιούνται λίγο...

JerrySeriatos
Автор

Καλά ρε Ξέρεις τι λες Είσαι και καθηγητής πανεπιστημίου δεν γνωρίζεις ότι έχουμε 100 χρόνια μνημόνια και δεν μπορείς να κάνεις κάτι Γιατί δεν τα λες αυτά

ΓιώργοςΣτεφάνου-ζρ